Къде е границата между алкохолизма и консумацията?

Facebook
Telegram
Twitter
WhatsApp

Добре дошли!

Екипът на Здравитал Ви пожелава приятно четене. Разглеждайте ежедневно нови здравни публикации.

Различните видове зависимости са едни от най-големите проблеми на съвременното човечество. Много често се случва да казваме за някого, че има по един порок, в други случаи – по-няколко. Точно заради това проф. Деянов реши в поредното издание на „Академия Здравитал” да покани доц. д-р Соня Тотева. Доцент Доктор Тотева е специалист-психиатър по зависимости, председател на Българска асоциация за профилактика на наркоманиите (БАПН), консултант към ООН по същата тема. Дълги години е била и директор на единствената у нас специализирана болница за алкохолни и наркотични проблеми в Суходол.

„Така се стекоха нещата в живота ми, че повече от 40 години се занимавам със зависимости…. “

“… Няма как психиката на психиатрите да не се повлиява от проблемите на пациентите, но при мен, надявам се, това да си личи по-малко.“ – думи на гостенката в студиото.

Според водещия на предаването проф. Деянов при всички специалисти, които се занимават с клинична медицина, има въздействие от проблемите на болните върху личността на лекуващите. Доц. д-р Соня Тотева със  съжаление констатира как през последните години все по-малко хора, завършващи медицина, се насочват после към психиатричното лекуване, а тази специалност е много добре платена в другите държави.

Освен това в България лечението от психиатрични проблеми не е покрито от Здравната каса, което допълнително отдръпва хората от такъв тип лечение и води до липса на работни кадри. От другата страна, психиатрите са широко-скроени личности и се отличават с висок коефициент на интелигентност и много различни интереси, по мнението на гостенката. Относно събитията от последните седмици за войната между Русия и Украйна, се каза следното от доктор Тотева:

„В тази връзка искам да кажа, че в Българската асоциация за профилактика на наркомании работят много кадърни психолози и ние ще заявим нашето участие за безплатни консултации за мигрантите“.

Затварянето, страхово-тревожните изживявания и депресията в хората повишават тяхната агресия и разбиват психиката им. Това може да се констатира особено за последните години и месеци в условията на ковид-пандемията.

„Когато се дистанцираме леко от даден проблем, тогава мозъкът започва да мисли по-трезво, човек се успокоява и започва да взима правилно важни решения. Може да се измислят хобита, за да не се мисли толкова за световните проблеми“.

Събеседниците в студиото на телевизия „Евроком“ категорично се обединиха около мнението, че в условията на корона-кризата употребата на наркотични вещества се е увеличила. С около 30% в световен мащаб се е засилил приема на марихуана и амфетамини, в комбинация с алкохол. Повишили са се и смъртните случаи при свръх-предозиране. При хора, които пушат трева, рискът от заразяване с ковид се увеличава с над 20 процента. Също така хората, употребяващи над двадесет цигари на ден, са с увеличен риск от допълнително увреждане на дихателните пътища и белия дроб при зараза с коронавирус. При вземането на наркотици в голяма степен се откроява т.нар. „социална стигма“. Тя представлява силно обществено неодобрение и отхвърляне към фиксираната група от хора.

Редица изследвания от последните години показват, че на територията на България се понижава средната възраст на употребяващите наркотични вещества като дори се срещат хора на 13-14 години. От друга страна пушенето на марихуана, вземането на кокаин и амфетамин, е с повишен ръст и при хора в по-зрял етап от живота (30-40 години).

„Тези, които употребяват кокаин, са с по-голям риск от инфаркт на миокарда и сърдечно-съдови заболявания…. Един психиатър трябва да е много добър психотерапевт“

Нямаше как да не се обърне внимание и на лекарствени продукти, които имат наркотичен ефект и силно привикване. За пример се даде бензодиазепин (психоактивно вещество, което има халюциногенен и антиконвулсен ефект), ксанакс и др. Един добър психиатър трябва първо да се опита чрез психологически методи да помогне на пациент, ако това е възможно, чак след това да се преминава към прием на тежки лекарствени средства.

Най-честата зависимост в съвременния свят е тази към алкохола. На доктор Тотева й е по-удобно и спокойно да разговаря с жени и деца с коморбидни разстройства. Коморбидност в медицината е едновременно присъствие на едно или няколко заболявания или разстройства в допълнение към основните такива. По мнението на специалистката от БАПН:

„Около 70-80% от населението, което употребява повече алкохол, страда от съпътстваща депресия. При по-младите пък се засилват т.нар. „панически разстройства – получава се сърцебиене, страх от затворени пространства, страх от пътуване, хомофобия (страх от други хора)“.

Къде е границата между алкохолизма и просто консумацията на алкохол?

Понеже няма точно определена дефиниция на понятието „алкохолизъм“, могат да се откроят няколко симптома, като основният е загубата на количествен контрол – човек сам да преценява какво количество може да се обработи максимално бързо от черният дроб. За нерискова алкохолна употреба може да се счете приема до 50 милиграма концентрат или 1-2 чаши вино, малка бира. Друг симптом на алкохолизма е абстиненцията. Това е състояние на организма, при което изчезва концентрацията на алкохол, обикновено след няколко дни прием, без прекъсване. Всъщност при напредване на зависимостта човек се напива от прием на по-малки количества. По международните класификации, с които работи доктор Тотева, употребата на висок концентрат до 300 грама всяка вечер се води до рисковата граница. Има голям шанс за поява на алкохолизъм при даден човек и заради генетична предразположеност.

Алкохолът и имунната ни система

В крайна сметка, ако човек злоупотребява с алкохол и наркотични вещества, това отслабва имунната му система. Нещо, което пък повишава риска от зараза с различни болести. Напоследък зачестяват и психозите. Ако един индивид има наследствена обремененост, няколко пъти по-голям е шансът при прекомерно вземане на вредни вещества и пиене, да се стигне до психоза. Може да се стигне и до алкохолен делир. Това представлява животозастрашаващо усложнение на алкохолната абстиненция. Органичните усложнения при алкохолизъм са: чернодробна стеатоза, която може да премине в цироза, алкохолна полиневропатия, сърдечно-съдови заболявания, проблеми с панкреас, хипертония.

„В никакъв случай човек да не прекалява с алкохола. Старайте се да водите по-здравословен начин на живот – разходки, физическа дейност. Злоупотребата с медикаменти също е много важен проблем“.

С тези думи завърши поредното образователно предаване на „Академия Здравитал“.

[blog_posts style=”push” columns=”3″ columns__md=”1″ ids=”6184,4171,3603,5294,5329″ badge_style=”circle-inside” image_height=”75%”] [ux_products equalize_box=”true” ids=”3736,3797,3738,3786″]
Elena Iltcheva

Elena Iltcheva

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Гарантирана сигурност чрез reCAPTCHA и Google.Политиката за поверителност и Условията за ползване се прилагат.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Харесваш статиите ни? Абонирай се!

Абонирайки се ще получавате известия за нашите последни публикации!

Безплатни доставки

На всички поръчки над 100.00 лева

Връщане спрямо ЗЗП

При проблем ще върнем пратката Ви

Високо качество

Предлагаме само качествени продукти

100% Сигурност на данните

Грижим се за Вашите лични данни