Ендокринните заболявания по време на пандемия

Facebook
Telegram
Twitter
WhatsApp

Добре дошли!

Екипът на Здравитал Ви пожелава приятно четене. Разглеждайте ежедневно нови здравни публикации.

“Пандемията промени характера на работа. Проблемът е, че пациентите по-рядко търсят помощ или ако я потърсят, е вече при напреднало заболяване. Особено важна е ранната диагностика на повечето заболявания, тук се включват и ендокринните заболявания”, това заяви д-р Емил Начев, ендокринолог, който беше гост в предаването “Академия Здравитал” с водещ проф. д-р Христо Деянов. По думите на специалиста пандемията е нанесла сериозни затруднения при работата на специалистите. Това е така, защото хората се страхуват да посещават здравни заведения и забавят своето лечение.

Какво обаче се случва с пациентите, които имат диабет?

“В световен мащаб заболелите с диабет се увеличават всяка година. Основната причина е начинът на живот, храненето и покачването на телесното тегло”, отговори д-р Начев. Той допълни още, че значение има какво предлагат компаниите за хранителни продукти, но най-честата причина за диабет тип 2 е липсата на движение, наличието на стрес и начина на хранене. Ендокринологът беше категоричен, че наличието на пандемична обстановка и постоянно напрежение са основните причини за развиване на диабет. Тези, които поддържат добър начин на живот може да спомогне за качествен живот.

“Основно за превенция от диабет е да се намалят олигозахаридите или т.нар. прости захари. Относително лесно осъществима е превенцията, чрез спазване на хранителен режим”

Би било добре всички хора да притежават апарати за изчисляване на кръвната захар у дома, което може да спомогне и за ранната диагностика. Стандартът за нормално здраве, при измерване на кръвната захар е до 6 mmol/L. При наличие на по-високи стойности трябва да се направят пълни кръвни изследвания на пациентите.

“Човек може да има инсулинова резистентност без да има захарен диабет”, каза специалистът. В такива случаи се назначава спорт и балансирано хранене, които да спомогнат за подобряване на състоянието. Ендокринологът успокои пациентите, че изследванията за установяване на диабет или инсулинова резистентност са покрити от Здравна каса. Пациентите могат спокойно да посетят специалист, за да се погрижат за своето здраве.

“Има нови групи медикаменти, които увеличават излъчването на глюкоза през бъбрека, ефективни са и са подходящи при хора със сърдечни заболявания. При хора с наднормено тегло има медикаменти, които спомагат за намаляване на килограмите”, каза д-р Емил Начев.

“При пациентите с диабет коронавируса протича изключително тежко и има пациенти, които установяват наличието на диабет след заболяването”, заяви ендокринологът. Той допълни още, че преболедуван коронавирус е отключил диабет при пациенти, които са предразположени към заболяването.

Какво предизвиква хиперфункцията на щитовидната жлеза и тиреотоксикоза?

“Тиреотоксикозата може да е причинена от високо производство на хормони или дистуктивен процес, когато възпалителния процес в жлезата довежда до деструктуриране на клетките”, заяви ендокринологът. Причините за поява на  подобни заболявания може да бъдат или автоимунни заболявания или високо производство на определени хормони от щитовидната жлеза, като по-често се появяват автоимунните заболявания.

“Хашимото е относително често заболяване. Около 24% от жените у нас са с подобно заболяване”, каза д-р Начев. Той подчерта, че има жени, при които това заболяване е налично, но жлезата произвежда правилно хормони и то не се проявява. Заболяването започва да създава проблеми за здравето, когато се наруши функцията на жлезата. Лечението при нарушена хормонална продукция е задължително, допълни специалистът. При някои пациенти може да се пристъпи към оперативно лечение.

“В момента възможностите за диагностика на подобни ендокринни заболявания са много големи. Теоретично може да има и повишаване на заболелите, заради наличието на стрес”, подчерта д-р Начев. Той допълни, че може да се предположи, че честотата на заболяването може да се е увеличила. Освен това не изключи причината за високите бройки на заболели да се дължи на по-добрите условия за установяване на ендокринните заболявания.

Могат ли някои медикаменти или ваксинация да отключат някои автоимунни заболявания?

“Ако има някаква възможност ваксината срещу коронавирус да отключи автоимунно заболявания, то тя е по-вероятна при протичане на инфекцията”, категоричен беше ендокринологът. При преболедувалите проблемът е, че освен да се отключи автоимунно заболяване, по време на заболяването е много вероятно да не може да се контролира развитието на автоимунното заболяване.

Установяват ли се по-често случаи на рак на щитовидната жлеза или образуване на възли?

“Образуването на възли е с по-висока честота, но това се дължи на по-добрата диагностика. Появата на подобно заболяване след преболедуване на коронавирус не се установява все още, но е рано да се разбере”, допълни специалистът. По думите му, въпреки повишаване на случаите в последните години, този тип нарушения все още не се проявяват при висок процент българи.

Често ли се проявява гигантизмът и нанизмът?

“Нанизма може да се дефинира на две големи групи – запазване на скелета и промяна в скелета. Това заболяване може да се открие в ранна детска възраст и при лечение навреме това заболяване може да се контролира”, заяви ендокринологът. Нанизмът е заболяване, което предизвиква пропорционално изоставане в растежа. Тироидната недостатъчност не може да доведе до толкова сериозно нарушение на нанизма, но хормонът на растежа може да го предизвика, допълни още специалиста. Той допълни, че тези хора имат малко инфантилно поведение, без да имат липса в развитието на интелекта или някакъв вид изостаналост.

“При гигантизма има няколко интересни заболявания, които предизвиквът ръст до 240 см., при възрастните индивиди се променя челюстта, размерът на ходилото и други”, допълни още специалистът. Растежния хормон е опасен, ако се приема от външни фактори и може да наруши качеството на живот. Медикаментите с цел натрупване на мускулна маса може да нанесе сериозни нарушения в здравето. Според д-р Емил Начев гигантизмът не води до сериозни умствени увреждания, но лечението е сложно и продължително.

[blog_posts style=”push” columns=”3″ columns__md=”1″ ids=”6334,5945,5907,3666,5368″ badge_style=”circle-inside” image_height=”75%”] [ux_products equalize_box=”true” ids=”565,624,559,3742,3793,2356,2461″]
Elena Iltcheva

Elena Iltcheva

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Гарантирана сигурност чрез reCAPTCHA и Google.Политиката за поверителност и Условията за ползване се прилагат.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Харесваш статиите ни? Абонирай се!

Абонирайки се ще получавате известия за нашите последни публикации!

Безплатни доставки

На всички поръчки над 100.00 лева

Връщане спрямо ЗЗП

При проблем ще върнем пратката Ви

Високо качество

Предлагаме само качествени продукти

100% Сигурност на данните

Грижим се за Вашите лични данни