7-те най-добри билки и подправки за здравето на мозъка

Facebook
Telegram
Twitter
WhatsApp

Добре дошли!

Екипът на Здравитал Ви пожелава приятно четене. Разглеждайте ежедневно нови здравни публикации.

Редица билки и подправки могат да помогнат за подобряване на здравето на мозъка ви. Всъщност някои от тях може вече да се намират в хладилника или килера ви. Няколко от тези билки и подправки са изследвани за тяхното въздействие върху болестта на Алцхаймер, докато други са тествани за цялостното им въздействие върху познанието. Например умственото действие или процес, участващ в мисленето, разбирането, ученето и запомнянето.

Ето един поглед към някои от билките и подправките, за които е установено, че са полезни за мозъка, в научни изследвания.

Гинко билоба

Дълго използвана като лечение на деменция, гинко билобата е често приеман лек в традиционната китайска медицина (TCM). Тя е добре известна със своите предимства. Смята се, че гинко билобата може да помогне за подобряване на когнитивната функция. Тя стимулира кръвообращението и насърчава на притока на кръв към мозъка.

Някои изследвания върху гинко билобата показват, че тази билка може да подобри когнитивната функция при хора с болест на Алцхаймер или леко когнитивно увреждане. 

Освен това, изследователски преглед, публикуван в Journal of Alzheimer’s Disease през 2015 г., предполага, че екстракт от гинко билоба, наречен EGb761, може да бъде особено полезен за забавяне на спада на познавателните способности при пациенти, изпитващи невропсихиатрични симптоми в допълнение към когнитивно увреждане и деменция. 

Основна характеристика на болестта на Алцхаймер и деменцията, невропсихиатричните симптоми включват депресия и други некогнитивни нарушения.

Куркума

Куркумата е подправка, използвана отдавна в Аюрведа. Тя съдържа съединение, наречено куркумин. То има антиоксидантно и противовъзпалително действие. Това са два фактора, които могат да са от полза за здравето на мозъка и цялостното здраве.

Според изследване, публикувано през 2010 г., куркумата може да подобри здравето на мозъка и да предотврати болестта на Алцхаймер, като изчисти мозъка от бета-амилоид (протеинов фрагмент). Известно е, че натрупването на бета-амилоид образува мозъчни плаки, свързани с Алцхаймер. В допълнение, куркумата може да защити здравето на мозъка, като инхибира разграждането на нервните клетки в мозъка. 

Женшен за здравето на мозъка

Едно от най-популярните растения в билковата медицина, женшенът съдържа противовъзпалителни химикали, наречени гинзенозиди. Според изследване, публикувано през 2018, учените са забелязали, че гизенозидите могат да помогнат за намалямане нивата на бета-амилоид в мозъка.

Салвия

Подправка, известна със своя остър аромат, градинският чай може също да подобри познанието. Тя може да помогне при лечението на болестта на Алцхаймер. Всъщност изследване, публикувано през 2017 г., предполага, че градинският чай съдържа съединения, които могат да бъдат полезни за когнитивната и неврологичната функция. 

Опитайте да добавите градински чай към тиквата, печено пиле, пуешко, доматен сос или в боб-чорбата. Салвията може да се консумира и под формата на чай.

Ашваганда

Друга аюрведична билка е ашвагандата. Установено е, че инхибира образуването на бета-амилоидни плаки в предварителни изследвания, според проучване, публикувано през 2010 г. 

Нещо повече, в прегледа се казва, че предварителните проучвания показват, че ашваганда може да бъде от полза за мозъка чрез намаляване на оксидативния стрес (фактор, който може да допринесе за развитието и прогресията на болестта на Алцхаймер).

Готу Кола Женшен за здравето на мозъка

В системите за алтернативна медицина като Аюрведа и TCM, Готу кола отдавна се използва за подобряване на умствената яснота. Резултатите от изследвания върху животни показват, че тази билка може да помогне и на мозъка, като се бори с оксидативния стрес.

В предварително проучване, публикувано в Clinical and Experimental Pharmacology & Physiology през 2003 г., например, тестове върху плъхове показват, че готу кола може да инхибира свързания с Алцхаймер оксидативен стрес и да подобри когнитивната функция.

Маточина

Билка, която често се приема под формата на чай и често се използва за облекчаване на тревожност и безсъние е маточината. Тя може да помогне за подобряване на когнитивната функция.

За проучване, публикувано в Journal of Neurology, Neurosurgery, and Psychiatry през 2003 г., 42 пациенти с лека до умерена болест на Алцхаймер приемат или плацебо, или екстракт от маточина в продължение на четири месеца. В края на проучването, тези които са получавали маточина, показват значително по-голямо подобрение на когнитивната функция (в сравнение с тези, получаващи плацебо).

Трябва ли да използваме билки и подправки за здравето на мозъка?

Употребата на хранителни добавки като превенция и при вече наличен здравословен проблем може да окаже много положително влияние върху здравословното състояние на човека.

Elena Iltcheva

Elena Iltcheva

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Гарантирана сигурност чрез reCAPTCHA и Google.Политиката за поверителност и Условията за ползване се прилагат.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Харесваш статиите ни? Абонирай се!

Абонирайки се ще получавате известия за нашите последни публикации!

Безплатни доставки

На всички поръчки над 100.00 лева

Връщане спрямо ЗЗП

При проблем ще върнем пратката Ви

Високо качество

Предлагаме само качествени продукти

100% Сигурност на данните

Грижим се за Вашите лични данни