Палмово масло – едно непопулярно мнение

Facebook
Telegram
Twitter
WhatsApp

Добре дошли!

Екипът на Здравитал Ви пожелава приятно четене. Разглеждайте ежедневно нови здравни публикации.

По целия свят потреблението на палмово масло се увеличава. Въпреки случващото се, това е много противоречива храна.

От една страна се съобщава, че осигурява няколко ползи за здравето.

От друга страна, това може да представлява рискове за здравето на сърцето. Съществуват и екологични опасения, свързани с постоянното нарастване на производството му.

Тази статия разглежда подробно палмовото масло и неговото въздействие върху здравето, околната среда и устойчивостта.

Какво е палмово масло?

Палмовото масло идва от месестите плодове на маслени палми. Нерафинираното палмово масло понякога се нарича червено палмово масло поради червеникаво-оранжевия му цвят.

Основният източник на палмово масло е дървото Elaeis guineensis , чието родно място се явява Западна и Югозападна Африка. Използването му в този регион датира от преди повече от 5000 години.  

През последните години растежът на маслените палми се разшири и в Югоизточна Азия, включително Малайзия и Индонезия. Тези две страни в момента произвеждат повече от 80% от световното предлагане на палмово масло.

Подобно на кокосовото масло , палмовото масло е полутвърдо при стайна температура. Въпреки това, неговата точка на топене е 95°F (35°C), което е значително по-високо от 76°F (24°C) от кокосовото масло. Това се дължи на различния състав на мастни киселини на двете масла. 

Палмовото масло е едно от най-евтините и най-популярните масла в света, което представлява една трета от световното производство на растително масло.

Важно е да се отбележи, че палмовото масло не трябва да се бърка с маслото от палмови ядки.

Докато и двете произхождат от едно и също растение, маслото от палмови ядки се извлича от семената на плода. Осигурява различни ползи за здравето.

Как се използва?

Палмовото масло се използва за готвене и също така се добавя към много готови за консумация храни.

Вкусът му се счита за пикантен и земен.

Някои хора описват вкуса му като подобен на морков или тиква.

Това масло е основен продукт в западноафриканската и тропическата кухня и е особено подходящо за къри и други пикантни ястия.

Често се използва за сотиране или пържене, тъй като има висока точка на дим от 450°F (232°C) и остава стабилно при висока температура. Палмово масло понякога се добавя към фъстъчено масло и други орехови масла като стабилизатор, за да се предотврати отделянето и утаяването на маслото в горната част на буркана.  

През 80-те години на миналия век палмовото масло беше заменено с трансмазнини в много продукти поради опасения, че консумацията на тропически масла може да застраши здравето на сърцето. Въпреки това, след като проучванията разкриха рисковете за здравето от трансмазнините , производителите на храни възобновиха употребата на палмово масло. 

Това масло се намира и в много нехранителни продукти, като паста за зъби, сапун и козметика.

Освен това може да се използва за производство на биодизелово гориво, което служи като алтернативен енергиен източник.

Хранителен състав

Ето хранителното съдържание на една супена лъжица (14 грама) палмово масло:

  • 114 
  • 14 грама 
  • 7 грама 
  • 5 грама 
  • 1,5 грама 
  • 11% от RDI 

Всички калории на палмовото масло идват от мазнини . Неговото разграждане на мастни киселини е 50% наситени мастни киселини, 40% мононенаситени мастни киселини и 10% полиненаситени мастни киселини. 

Основният вид наситена мазнина, намираща се в палмово масло, е палмитиновата киселина, която допринася за 44% от неговите калории. Също така съдържа големи количества олеинова киселина и по-малки количества линолова киселина и стеаринова киселина.  

Червено-оранжевият пигмент на червеното палмово масло произтича от антиоксиданти, известни като каротеноиди, включително бета-каротин, който тялото ви може да преобразува във витамин А.

При фракционирано палмово масло течната част се отстранява чрез процес на кристализиране и филтриране. Останалата твърда част е с по-високо съдържание на наситени мазнини и има по-висока температура на топене.

Може даима ползи за здравето

Палмовото масло е свързано с няколко ползи за здравето, включително защита на мозъчната функция, намаляване на рисковите фактори за сърдечни заболявания и подобряване на нивата на витамин А.

Здраве на мозъкa

Палмовото масло е отличен източник на токотриеноли, форма на витамин Е със силни антиоксидантни свойства, които могат да поддържат здравето на мозъка.  

Проучвания върху животни и хора показват, че токотриенолите в палмовото масло могат да помогнат за защита на деликатните полиненаситени мазнини в мозъка, забавят прогресията на деменцията, намаляват риска от инсулт и предотвратяват растежа на мозъчни лезии.

В двугодишно проучване на 121 души с мозъчни лезии, групата, която приема токотриеноли, получени от палмово масло два пъти дневно, остава стабилна, докато групата, която получава плацебо, има растеж на лезията.

Здравето на сърцето

На палмовото масло се приписва защита срещу сърдечни заболявания.

Въпреки че някои резултати от проучването са смесени, това масло като цяло изглежда има благоприятен ефект върху рисковите фактори за сърдечни заболявания, включително понижаване на „лошия“ LDL холестерол и повишаване на „добрия“ HDL холестерол.

Голям анализ на 51 проучвания установи, че нивата на общия и LDL холестерол са по-ниски при хора, които следват диети, богати на палмово масло, отколкото тези, които консумират диети с високо съдържание на трансмазнини или миристинова и лауринова киселина.

Подобрен статус на витамин А

Палмовото масло може да помогне за подобряване на статуса на витамин А при хора, които имат дефицит или са изложени на риск от недостиг.

Проучвания при бременни жени в развиващите се страни показват, че консумацията на червено палмово масло повишава нивата на витамин А в кръвта им, както и при кърмените им бебета.  

Едно проучване установи, че хората с кистозна фиброза, които имат трудности при усвояването на мастноразтворимите витамини, са имали повишаване на нивата на витамин А в кръвта, след като са приемали две до три супени лъжици червено палмово масло дневно в продължение на осем седмици.

Доказано е също, че червеното палмово масло помага за повишаване на нивата на витамин А при възрастни и малки деца. 

Потенциални рискове за здравето

Палмовото масло може да увеличи някои рискови фактори за сърдечни заболявания при някои хора. Многократното подгряване на маслото може да намали антиоксидантния му капацитет и да допринесе за развитието на сърдечни заболявания.

Защо палмовото масло е толкова популярно

Много от нас не осъзнават колко често срещано е палмово масло. През 2021 г. светът е произвел повече от 167 милиона паунда (75,7 милиона кг) от него.

Палмовото масло вече е най-използваното растително масло в света и се очаква търсенето на него само да расте.  

Популярността на това масло нараства по време на индустриалната революция от 18-ти и 19-ти век и отново през последните няколко десетилетия, когато производителите започнаха да търсят универсални съставки, които да заменят трансмазнините в преработените храни.  

Палмовото масло не само действа като консервант, но и остава стабилно при високи температури и има мек вкус и гладка текстура. Освен това отглеждането и прибирането му е рентабилно.

Тъй като хранително-вкусовата промишленост осъзнава предимствата на палмовото масло, употребата му се увеличава значително през 70-те и 80-те години на миналия век. Това масло сега се използва в почти половината от всички потребителски стоки

Екологичните разходи на палмово масло

Само няколко окръга — главно Индонезия и Малайзия — произвеждат почти 85% от палмово масло на планетата.

Части от Югоизточна Азия, Африка и Латинска Америка, където се отглежда палмово масло, са най-засегнати от неговото производство. Въпреки това, тъй като въздействията му върху околната среда са толкова значителни, окончателният резултат от производството му може да бъде много по-голям.

Ето някои от най-забележимите екологични проблеми, свързани с отглеждането му:

  • Обезлесяване – в някои части на Азия се смята, че палмовото масло причинява почти половината от всички обезлесения. Изсичането на гори за селското стопанство отделя парникови газове, води до унищожаване на навиците и заплашва биоразнообразието
  • Замърсяване – мащабното производство на селскостопанска стока като палмово масло неизбежно води до оттичане и замърсяване на близките почви и водни пътища. 
  •  Загуба на биоразнообразие – в резултат на обезлесяването и загубата на местообитания, много популации от птици, слонове, орангутани и тигри стават все по-застрашени или застрашени в страни, които произвеждат палмово масло
  • Допринася за глобалното затопляне. Изсичането на гори за създаване на плантации с палмово масло допринася за глобалното затопляне чрез отделяне на прекомерни количества парникови газове във въздуха
  • Незабавен растеж и производство – очаква се търсенето на палмово масло да продължи да нараства през следващите 10 години. Производството може да нарасне със 100% или повече в някои области, което само ще влоши вредата за околната среда

Парадоксално е, че производството на палмово масло също е застрашено от глобалното затопляне. Не само, че някои сортове палми растат лошо при по-високи температури, но наводненията от повишаването на морското равнище също заплашват страни производителки на палмово масло като Индонезия.

Трябва ли да избягвате палмово масло?

Това е личен избор дали решите да избягвате палмово масло или да се опитате да използвате само палмови масла, които са били устойчиви и етични източници.

Ясно е, че производството на палмово масло в сегашната му форма не е устойчиво в дългосрочен план.

Освен това организации като Amnesty International , Международния форум за правата на труда и Human Rights Watch обвиниха индустрията на палмово масло, че използва детски труд, не успява да защити земите на коренното население и други нарушения на правата на човека.    

И все пак, простото замяна на палмово масло с други растителни масла може да не е жизнеспособна опция.

Това е така, защото други растителни маслени култури вероятно биха използвали дори повече ресурси – и по този начин ще допринесат повече за изменението на климата – отколкото палмовото масло, тъй като палмовите култури растат ефективно и имат значително по-висока производителност от други растения за производство на масло.

Ами ако се отглежда отговорно?

Ако палмовото масло се произвеждаше етично и устойчиво, то би могло да предложи много ползи. Освен че е ефективно олио за готвене , то работи добре като сапун и гориво. Освен това хората готвят с палмово масло в Африка от хиляди години.

Палмовото масло също има хранителни ползи, тъй като съдържа здравословни мазнини, множество антиоксиданти и витамини А и Е. Нерафинираното палмово масло, наричано още червено палмово масло, може да съдържа най-много хранителни вещества, тъй като е студено пресовано, а не нагрявано по време на обработка.     

Въпреки това изследванията за хранителните вещества на палмовото масло са противоречиви. Може да е най-здравословен, когато се използва вместо други по-малко здравословни мазнини като трансмазнини

В заключение

Палмовото масло е в изобилие в хранителната система и обичайните домакински продукти.

Въпреки това въздействието му върху околната среда е дълбоко. Въпреки че някои конкретни стъпки, като спиране на обезлесяването и отглеждане на палми само върху по-рано залесени земи, биха могли да намалят въздействието на палмовото масло върху околната среда, индустрията на палмово масло досега се противопоставя на тези промени.

По този начин, ако се притеснявате за въздействието, което палмовото масло оказва върху света около вас, можете да предприемете действия, като ограничите употребата на палмово масло и закупите продукти, които са сертифицирани като устойчиви.

[blog_posts style=”push” columns=”3″ columns__md=”1″ ids=”4335,6276,6291,5802,6088,6374″ badge_style=”circle-inside” image_height=”75%”] [ux_products equalize_box=”true” ids=”2177,2416,2470,2189,2779,6081″]
Elena Iltcheva

Elena Iltcheva

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Гарантирана сигурност чрез reCAPTCHA и Google.Политиката за поверителност и Условията за ползване се прилагат.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Харесваш статиите ни? Абонирай се!

Абонирайки се ще получавате известия за нашите последни публикации!

Безплатни доставки

На всички поръчки над 100.00 лева

Връщане спрямо ЗЗП

При проблем ще върнем пратката Ви

Високо качество

Предлагаме само качествени продукти

100% Сигурност на данните

Грижим се за Вашите лични данни