10 често срещани причини за метален вкус в устата

Facebook
Telegram
Twitter
WhatsApp

Добре дошли!

Екипът на Здравитал Ви пожелава приятно четене. Разглеждайте ежедневно нови здравни публикации.

Борите се със странен метален вкус в устата? Това състояние е медицински известно като дисгеузия. Редица различни здравословни проблеми могат да повлияят на вашите вкусови рецептори и вкусовите нарушения са често срещани при възрастни.  

Нека разгледаме 10-те най-често срещани причини за метален или непознат вкус в устата, за да успокоите ума си (и вкусовите си рецептори):

Болест на венците и лоша устна хигиена

Заболявания на венците като гингивит или пародонтит, абсцес или кариес могат да причинят неприятен вкус в устата. Лошият приток на кръв, инфекциите и остатъците от храна в устата могат да повлияят на производството и изтичането на слюнка, причинявайки неприятен вкус в устата. 

Миенето на зъбите два пъти на ден, използването на конец и редовните прегледи при зъболекар са най-добрият начин за предотвратяване на всякакви промени във вкуса, както и за поддържане на добро здраве на зъбите и венците.

Някои лекарства влияят на вкуса в устата

Някои лекарства могат да имат страничен ефект като промяна на усещането ви за вкус. Част от тях са:

  • АСЕ инхибитори – лекарства за високо кръвно налягане, известни като АСЕ инхибитори – каптоприл и периндоприл. Те могат да оставят метален или горчив вкус в устата.   
  • Антибиотици като метронидазол и кларитромицин.   
  • Метформин – използва се за лечение на диабет.
  • Литий – използва се за лечение на биполярно разстройство.
  • Антидепресанти и антихистамини – те могат да направят устата ви суха, това може да повлияе на усещането ви за вкус.
  • Карбимазол – използва се за лечение на свръхактивна щитовидна жлеза

Витаминни добавки

Витаминните добавки, съдържащи метали като мед, цинк, хром и магнезий, могат да причинят метален вкус, който ще се изчисти, когато тялото ви преработи добавката.

Препарати за настинка и грип

Лекарствата за настинка и грип, съдържащи цинк и витамин С, могат да причинят метален вкус в устата, особено ако е таблетка или ефервесцентна формула. 

Инфекция на носа или гърлото

Една инфекция на синусите може да повлияе както на вкуса, така и на миризмата. Възпалението в синусите пречи на начина, по който слузта се изчиства от носните кухини и притъпява усещането ви за вкус.

Лошо храносмилане/киселини могат да предизвикат метален вкус

Киселинен рефлукс или лошо храносмилане могат да причинят проблеми с вкуса. Това обикновено се описва като горчив вкус или усещане за парене в задната част на устата. Това се дължи на издигането на киселина и жлъчка нагоре по хранителната тръба, ако мускулите или сфинктерът в горната част на стомаха станат слаби. Редовното хранене на малки количества и използването на лекарства за лечение на киселинния рефлукс може да помогне за справяне с това. 

Сенна хрема

Честите симптоми на сенна хрема включват запушен нос или хрема и тези симптоми могат да дойдат с метален вкус поради възпалени носни прегради.

Ранна бременност

Ранен признак на бременност е отвращението към определени храни и вероятно промяна във вкуса. Хормоните в тялото се колебаят по време на бременност, което може да повлияе на сетивата – вкус и мирис. Промените във вкуса са само временни и ще се изчистят, докато преминавате през бременността. 

Хронично заболяване

Редица хронични заболявания могат да доведат до нарушено усещане за вкус, включително болест на Паркинсон, увреждане на нервите, диабет, деменция и инсулт. Ако се притеснявате, че може да страдате от някое подобно заболяване, незабавно посетете Вашия личен лекар.

Лечение на рак

Лечението на рак с радиация или химиотерапия може да бъде причина за метален вкус в устата. Яденето на храни със силни вкусове, като пикантна храна или дъвченето на джинджифил може да помогне за справяне с този страничен ефект.

Ако страдате от такъв проблем – не се колебайте, а потърсете съвет от медицинско лице!

Още интересни статии, отрийте в нашия блог, тук!

[blog_posts style=”push” columns=”3″ columns__md=”1″ ids=”6184,6088,5864,5173″ badge_style=”circle-inside” image_height=”75%”] [ux_products equalize_box=”true” orderby=”sales” show=”onsale”] [testimonial]

Кирил Петков

Разкажете ни нещо за Сърдечния удар и как можем да се предпазим.

[/testimonial]
Elena Iltcheva

Elena Iltcheva

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Гарантирана сигурност чрез reCAPTCHA и Google.Политиката за поверителност и Условията за ползване се прилагат.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Харесваш статиите ни? Абонирай се!

Абонирайки се ще получавате известия за нашите последни публикации!

Безплатни доставки

На всички поръчки над 100.00 лева

Връщане спрямо ЗЗП

При проблем ще върнем пратката Ви

Високо качество

Предлагаме само качествени продукти

100% Сигурност на данните

Грижим се за Вашите лични данни