10 често срещани причини за метален вкус в устата

Борите се със странен метален вкус в устата? Това състояние е медицински известно като дисгеузия. Редица различни здравословни проблеми могат да повлияят на вашите вкусови рецептори и вкусовите нарушения са често срещани при възрастни.  

Нека разгледаме 10-те най-често срещани причини за метален или непознат вкус в устата, за да успокоите ума си (и вкусовите си рецептори):

Болест на венците и лоша устна хигиена

Заболявания на венците като гингивит или пародонтит, абсцес или кариес могат да причинят неприятен вкус в устата. Лошият приток на кръв, инфекциите и остатъците от храна в устата могат да повлияят на производството и изтичането на слюнка, причинявайки неприятен вкус в устата. 

Миенето на зъбите два пъти на ден, използването на конец и редовните прегледи при зъболекар са най-добрият начин за предотвратяване на всякакви промени във вкуса, както и за поддържане на добро здраве на зъбите и венците.

Някои лекарства влияят на вкуса в устата

Някои лекарства могат да имат страничен ефект като промяна на усещането ви за вкус. Част от тях са:

  • АСЕ инхибитори – лекарства за високо кръвно налягане, известни като АСЕ инхибитори – каптоприл и периндоприл. Те могат да оставят метален или горчив вкус в устата.   
  • Антибиотици като метронидазол и кларитромицин.   
  • Метформин – използва се за лечение на диабет.
  • Литий – използва се за лечение на биполярно разстройство.
  • Антидепресанти и антихистамини – те могат да направят устата ви суха, това може да повлияе на усещането ви за вкус.
  • Карбимазол – използва се за лечение на свръхактивна щитовидна жлеза

Витаминни добавки

Витаминните добавки, съдържащи метали като мед, цинк, хром и магнезий, могат да причинят метален вкус, който ще се изчисти, когато тялото ви преработи добавката.

Препарати за настинка и грип

Лекарствата за настинка и грип, съдържащи цинк и витамин С, могат да причинят метален вкус в устата, особено ако е таблетка или ефервесцентна формула. 

Инфекция на носа или гърлото

Една инфекция на синусите може да повлияе както на вкуса, така и на миризмата. Възпалението в синусите пречи на начина, по който слузта се изчиства от носните кухини и притъпява усещането ви за вкус.

Лошо храносмилане/киселини могат да предизвикат метален вкус

Киселинен рефлукс или лошо храносмилане могат да причинят проблеми с вкуса. Това обикновено се описва като горчив вкус или усещане за парене в задната част на устата. Това се дължи на издигането на киселина и жлъчка нагоре по хранителната тръба, ако мускулите или сфинктерът в горната част на стомаха станат слаби. Редовното хранене на малки количества и използването на лекарства за лечение на киселинния рефлукс може да помогне за справяне с това. 

Сенна хрема

Честите симптоми на сенна хрема включват запушен нос или хрема и тези симптоми могат да дойдат с метален вкус поради възпалени носни прегради.

Ранна бременност

Ранен признак на бременност е отвращението към определени храни и вероятно промяна във вкуса. Хормоните в тялото се колебаят по време на бременност, което може да повлияе на сетивата – вкус и мирис. Промените във вкуса са само временни и ще се изчистят, докато преминавате през бременността. 

Хронично заболяване

Редица хронични заболявания могат да доведат до нарушено усещане за вкус, включително болест на Паркинсон, увреждане на нервите, диабет, деменция и инсулт. Ако се притеснявате, че може да страдате от някое подобно заболяване, незабавно посетете Вашия личен лекар.

Лечение на рак

Лечението на рак с радиация или химиотерапия може да бъде причина за метален вкус в устата. Яденето на храни със силни вкусове, като пикантна храна или дъвченето на джинджифил може да помогне за справяне с този страничен ефект.

Ако страдате от такъв проблем – не се колебайте, а потърсете съвет от медицинско лице!

Още интересни статии, отрийте в нашия блог, тук!

🎄

Кирил Петков

Разкажете ни нещо за Сърдечния удар и как можем да се предпазим.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Последвайте ни!
Следете профилът на Здравитал в Instagram и получавайте актуална информация за нашите нови продукти и актуални намаления.
Последвайте ни!
Следете профилът на Здравитал в Instagram и получавайте актуална информация за нашите нови продукти и актуални намаления.
Call Now Button