Ефикасна ли е руската диета с елда?

Facebook
Telegram
Twitter
WhatsApp

Добре дошли!

Екипът на Здравитал Ви пожелава приятно четене. Разглеждайте ежедневно нови здравни публикации.

В интернет пространството човек може да намери десетки диети от десетки „специалисти“, гарантиращи неземни резултати. Едни обещават загубата на 10 килограма в рамките на две седмици, а други въобще не си поплюват – директно предлагат да се отървем от същите излишни 10 килограма в рамките на 7 дни, дори и за 5. „Абе магии!“

Днес обаче няма да се спираме на всички тези примери, които ви дадохме. Днес ще говорим за една конкретна диета, която в последно време много нашумя. Става въпрос за „Руската диета с елда“. Нека първо поговорим за  това какво е елдата.

Елда – произход и обща информация

Всъщност родината на елдата е Индия, но както знаем, тя е най-популярна на територията на Русия. Тя спада към род „покритосеменни“ растения от семейство „Лападови“.

В Индия всъщност наричат елдата „черен ориз“, а на други места е известна като „черна пшеница“. Тя е едногодишно растение с бели цветове и плод, който представлява торбести кутийки.

Какви са предимствата на елдата?

Високо съдържание на протеини

Елдата е отличен източник на висококачествени протеини – 13.3 грама на 100 грама елда. Протеинът, съдържащ се в нея, е лесно усвоим от организма ни.

Понижава кръвното налягане

В елдата могат да се открият големи количества рутин, който от своя страна е отличен лек за повишеното кръвно налягане.

Елдата е добра за стомаха

Елдата е изключително богата на фибри и може с нея да се приготвят различни каши. Пирготвена по този начин, тя има изключително добро влияние върху стомаха. Фибрите в елдата подобряват перисталтиката, което води до по-добро изчистване на организма от всички вредни вещества и се предотвратява задържането им в тялото. Също така, заради съдържанието си на антиоксиданти, тя предпазва храносмилателните органи от различни инфекции, други състояния, дори и рак.

Освен всичко, елдата е известна и с пробиотичните си свойства тъй като подхранва добрите бактерии в стомаха.

Има диуретичен ефект

Елдата се бори със задържаните течности в тялото. Човек може да задържа течности вследствие на прекомерна консумация на сол или пък в следствие на някакво заболяване. Флаваноидите в растението предпазват от задържнето на вода в тялото и образуването на отоци.

Регулира холестерола

Редовната консумация на елда може значително да понижи риска от холестерол и хипертония. Тя успешно понижава нивата на лошия холестерол (LDL) и повишава нивата на добрия холестерол (HDL). Това от своя страна, е предпоставка за една по-здрава сърдечно-съдова система.

Елдата съдържа магнезий

На 100 грама елда се съдържат 231 мг магнезий, или близо 60% от препоръчителния дневен прием на магнезий. Той, от своя страна, действа много положително на сърдечно-съдовата и нервната система.

Хранителни стойности на елдата

Елдата съдържа висококачествени протеини, както и 9 есенциални аминокиселини, сред които лизин (672 мг на 100 г елда или 32% от препоръчителния дневен прием); метионин (172 мг на 100 г елда или 24% от препоръчителния дневен прием); и триптофан (192 мг на 100 г елда или 69% от препоръчителния дневен прием).

Добър източник на желязо – 2.20 мг на 100 г или 27.5% от препоръчителния дневен прием.

Елдата е добър източник на електролити: натрий 1 мг на 100 г елда или 1% и калий 460 мг на 100 г елда или 10% от препоръчителния дневен прием.

Минерален състав: калций – 18 мг на 100 г или 2% от препоръчителния дневен прием; мед – 1.1 мг на 100 г или 122% от препоръчителния дневен прием; манган – 1.3 мг или 56.5% от препоръчителния дневен прием; фосфор – 347 мг на 100 г или 50% от препоръчителния дневен прием; селен – 8.3 мг или 15% от препоръчителния дневен прием и цинк – 2.40 мг на 100 г или 22% от  препоръчителния дневен прием.

Какво представлява “Руската диета с елда”?

Диетата с елда е широко разпорстранена в Русия. Те изключително лесна, достъпна и не води до допълнителни разходи в месечния бюджет на едно домакинство.

Имайки предвид ползите от консумацията на елда, можем сами да установим, че един хранителен режим, съдържащ тази храна, може да окаже много добър ефект на нашия организъм.

Всъщност тази диета има две вариации – 3 дневен и 7 дневен режим. 7 дни е максималното време, което може да се спазва и не бива да се продължава след това. Тази диета спада към рода „монодиети“,  което ще рече, че по време на нея се консумира само една храна и това е случая е елдата. Елдата трябва да е сварена. Може да се яде всеки път, щом усетите глад. През другото време може да се пие вода и чай без подсладители.

Най-добре е диетат да се спазва 3 дни. Това е достатъчно време за един „рестарт“ на нашия организъм и лесен начин да се отървем от някое и други кило, било то от мазнини или излишни задържани течности.

След прекратяване на диетата е хубаво да се направи захранване, а по време на спазването й се препоръчва приема на мултивитамини.

В заключение

Диетата с елда е отличен начин да дадем малко почивка на храносмилателната си система. Освен тове, елдата като хранителен продукт, може да се включва в ежедневното ни меню, което не само не би ни навредило, но би помогнало да подобрим здравословното си състояние.

Elena Iltcheva

Elena Iltcheva

2 comments

  1. […] след празниците, тук сме ви подготвили няколко трика да се върнете обратно […]

  2. […] след празниците, тук сме ви подготвили няколко трика да се върнете обратно […]

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Гарантирана сигурност чрез reCAPTCHA и Google.Политиката за поверителност и Условията за ползване се прилагат.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Харесваш статиите ни? Абонирай се!

Абонирайки се ще получавате известия за нашите последни публикации!

Безплатни доставки

На всички поръчки над 100.00 лева

Връщане спрямо ЗЗП

При проблем ще върнем пратката Ви

Високо качество

Предлагаме само качествени продукти

100% Сигурност на данните

Грижим се за Вашите лични данни