Изумителните здравни ползи на копривата

Facebook
Telegram
Twitter
WhatsApp

Добре дошли!

Екипът на Здравитал Ви пожелава приятно четене. Разглеждайте ежедневно нови здравни публикации.

Днес ще поговорим за една билка, която е доста разпространена у нас под различни форми и има различно предназначение, било то за подправка или лечение. Ще говорим за копривата и полезното й действие за човешкия организъм.

Копривата е едно от най-полезните растения, които природата е създала. Често хората казват, че ако човечеството е запознато с нейните лечебни сили, не биха засаждали нищо друго, освен коприва. Всички части на копривата имат благотворен ефект върху човешкия организъм – корена, стъблото и листата.

Кои са ползите при приема на коприва?

  • Продължителният прием на запарка от растението засилва имунната система и бори вирусните заболявания и бактериалните инфекции.
  • Чай от коприва лекува проблеми на пикочната система. Той успешно се справя с пясък в бъбреците и пикочния мехур, както и при болестно задържане на урина. В голяма част от случаите проявлението на бъбречните заболявания е свързано с външни екземи и силно главоболие.
  • Приемът на отвара от растението намалява съдържанието на захар в кръвта. Освен за пикочните пътища, копривата е полезна и за отделителната система, тъй като добре регулира работата на стомаха.
  • Копривата помага и при проблеми с черния дроб и жлъчката, заболяване на далака.
  • Копривата има страхотен ефект и върху дихателните пътища. Приемът на чай от лечебното растение помага и при белодробни проблеми.
  • Подпомага имунитета и имунната реактивност.
  • Използвана е за профилактика и лечение на анемичен синдром.
  • Подобрява метаболитния статус.
  • Прилага се за по-бързо зарастване на рани, както и за спирането на кръвотечения.
  • Има място в борбата с оплешивяването и при някои козметични проблеми.

Дори и да не страдате от горе посочените проблеми, не е излишно всеки ден да изпивате по една или две чаши чай от коприва. Установено е, че той повишава работоспособността и концентрацията, премахва умората и отпадналостта. Същият ефект може да се постигне и с консумиране на прясна коприва. Тя е с високо съдържание на жизнено важния елемент желязо, който е отговорен за трудоспособността и енергията в организма. Ястия, приготвени с коприва, даряват на имат подмладяващ ефект.

Копривата обаче е най- ценна именно като храна. По съдържание на желязо тя гони върховете на класациите.

Копривата е много богата на белтъчини от растителен произход. Тя може да се мери с кълновете, а кардинално – с яйцата и месото, но е далеч по-лесно усвояема от тях, затова печели в това съревнование.

Прясно изцеден сок от коприва се използва в маски, компреси или домашни лосиони. Те се прилагат и върху язви или рани, защото премахват възпалението на кожата и ускоряват зарастването. Маските се препоръчват на хора с проблемна кожа. Те имат бактерицидни, противовъзпалителни и антисептични свойства.

Копривата гони диабета, инфекциите и засилва имунната система

Тя е една от най-полезните билки. От векове е ползвана за засилване на имунната система при инфекции и дори при тумори. Листата, корените и стъблата на растението имат кръвосъсирващо действие. Тя подпомага борбата с диабета, като понижава съдържанието на захар в кръвта. Заради високото съдържание на желязо, увеличава хемоглобина и еритроцитите. Подходяща е и за страдащи от анемия.

Отвара от корени от коприва значително подпомага работата на сърдечния мускул. Има противовъзпалително действие и подобрява обменните процеси в тялото.

Корените от коприва подпомагат при алергии, включително сенната хрема.

Облекчава артрит

Една от най-известните ползи от копривата е лечението на симптомите на артрит. Копривата може да намали възпалението, да помогне за подобряване на болката при остеоартрит и да облекчи подаграта. Копривените косъмчета съдържат няколко химикала, които имат болкоуспокояващи и противовъзпалителни свойства. Това означава, че копривата може да помогне за намаляване на болката и възпалението при състояния като артрит.

Поради нейните противовъзпалителни ефекти, които са довели до сегашната й употреба при състояния като артрит и алергии, изследователите се надяват, че копривата може да има приложение и при други възпалителни състояния, като синдром на раздразненото черво.

Коприва с мед

В комбинацията с мед, е добре познато и често използвано “лекарство”, като се използва най-често против възпаления и прочистване на кръвта. Две лъжици на ден се справят успешно с безсънието, мигрената и влияят добре на черния дроб.

Копривата като тор и стимулатор на растежа на растенията

Много хора през летните месеци не се доверяват на химикалите от магазина и предпочитат да се занимават с биологично земеделие, като използват само естествени зелени торове. Копривата за такива градинари е просто благодат. Превръзката от коприва е подходяща за почти всяко растение в градината. Освен това всички горепосочени полезни вещества, идващи от коприва, се абсорбират перфектно от градинските култури, повишават имунитета им, ускоряват растежа и узряването на плодовете и подобряват цъфтежа. Така копривата действа като бюджетен, но ефективен тор за хранене на растенията.

Защо жили копривата?

Копривата съдържа редица химикали. Тези химикали се намират в основата на фините жилещи косъмчета по листата и стеблата на растението и причиняват дразнене на кожата.

При допир, власинките се откъсват и се прилепват към кожата и химикалите в тях се пренасят върху кожата. Това предизвиква реакция, която може да причини болка, зачервяване, подуване, сърбеж и изтръпване.

В заключение

Човешкият организъм се е пригодил към вредна храна по всякакъв начин – с ензимите, необходими за разграждане, с киселинно – алкалния баланс, който регулират. Това може да повлияе дори на зъбното здраве. И вместо скъпи екзотични добавки за укрепване и общ тонус като спирулина, годжи бери и т.н. – пред нас, до краката ни буквално, са копривата, лападът, спанакът. Съвсем достъпни и много здравословни.

Elena Iltcheva

Elena Iltcheva

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Гарантирана сигурност чрез reCAPTCHA и Google.Политиката за поверителност и Условията за ползване се прилагат.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Харесваш статиите ни? Абонирай се!

Абонирайки се ще получавате известия за нашите последни публикации!

Безплатни доставки

На всички поръчки над 100.00 лева

Връщане спрямо ЗЗП

При проблем ще върнем пратката Ви

Високо качество

Предлагаме само качествени продукти

100% Сигурност на данните

Грижим се за Вашите лични данни