Как да се справим с разширените вени?

Facebook
Telegram
Twitter
WhatsApp

Добре дошли!

Екипът на Здравитал Ви пожелава приятно четене. Разглеждайте ежедневно нови здравни публикации.

Разширените вени са подути и усукани вени, често изглеждащи сини или тъмно лилави. Причината е нарушение в оросяването на краката или изкривяване на вените в областта. Мнозина смятат, че разширените вени се проявяват при често седене и стоене прав. У нас над 50% от българите страдат от разширени вени.

Разширените вени са големи, подути вени, които често се появяват на краката и ходилата. Проявяват се, когато клапаните във вените не работят правилно, така че кръвта не тече ефективно. Вените рядко се нуждаят от лечение по здравословни причини. При наличието им могат да се получат отоци, болка в краката или дискомфорт. При тежки случаи варикозната вена може да се спука или да се появят разширени язви по кожата, които изискват лечение.

Лечение в много от случаите няма, освен ако не се стигне до сериозни случаи. Най-често разширените вени предизвикват болка в краката и видими отоци и дискомфорт от вида на краката.

При проява на първите признаци на разширени вени повечето хора прибягват до употребата на непознати и неефективни средства за лечение.

Вени Гел от Здравитал е високоефективен гел с масло от кипарис и екстракти от див кестен, дъбови кори, невен и арника, който прониква дълбоко в кожата, като я овлажнява, и подобрява еластичността ѝ. Попива бързо без да оставя мазни следи. Гелът действа тонизиращо на краката и стъпалата, като гарантира видими резултати още след първите дни от употребата му.

Ако разширените вени са големи, може да се наложи да бъдат отстранени хирургично. Това обикновено се прави под обща упойка. В повечето случаи пациентът може да се прибере в същия ден – ако се налага операция на двата крака, може да се наложи да прекара една нощ в болница. Лазерните процедури често се използват за затваряне на по-малки вени. Лазерната манипулация се прилагат върху вената, която постепенно избледнява и изчезва. Хирургичните процедури обаче струват скъпо на пациентите.

Симптоми при разширени вени

В повечето случаи на разширени вени няма болка, част от признаците и симптомите на заболяването могат да включват: усукани вени, подутини и бучки, вените са сини или тъмно лилави.

Някои пациенти също могат да получат: болки в краката, чувство на тежест, особено след тренировка или през нощта, леко нараняване на засегнатата област може да доведе до по-дълго кървене от нормалното, липодерматосклероза – мазнините под кожата точно над глезена могат да станат твърди, в резултат на което кожата се свива, подути глезени, телеангиектазия в засегнатия крак (паякообразни вени), в близост до разширените вени може да има блестящо обезцветяване на кожата, обикновено кафеникаво или синьо на цвят, венозна екзема ( стазисен дерматит ) – кожата в засегнатата област е зачервена, суха и сърбяща. При внезапно изправяне някои хора изпитват крампи на краката, висок процент от хората с разширени вени също имат синдром на неспокойните крака, на глезените могат да се появят неправилни белезникави петна, които приличат на белези.

Усложнения

Всяко състояние, при което е нарушен правилния кръвен поток, има риск от усложнения. В повечето случаи обаче разширените вени нямат усложнения. Ако се появят усложнения, те могат да включват:

  • Тромбофлебит: Кръвните съсиреци във вената на крака причиняват възпаление на вената.
  • Хронична венозна недостатъчност – кожата не обменя правилно кислорода, хранителните вещества и отпадъчните продукти с кръвта, защото притокът на кръв е слаб. Хроничната венозна недостатъчност не се причинява от разширени вени, но двете образувания са тясно свързани.
  • Хората с хронична венозна недостатъчност могат да развият варикозна екзема, липодерматосклероза (твърда и стегната кожа) и венозни язви. Венозни язви класически се образуват около глезените и често се предшестват от обезцветена област. Важно е да се направи медицинска оценка за хронична венозна недостатъчност.
  • Кървене

Причини за образуване на разширени вени

Вените имат еднопосочни клапани, така че кръвта може да пътува само в една посока. Ако стените на вената станат опънати и по-малко гъвкави (еластични), клапаните могат да станат по-слаби. Отслабеният клапан може да позволи на кръвта да изтече назад и в крайна сметка да тече в обратна посока. Когато това се случи, във вената може да се натрупа кръв, която след това се увеличава и подува.

Рискови фактори

Експертите не са сигурни защо стените на вените се разтягат или защо клапаните стават дефектни. В много случаи това се случва без ясна причина. Някои потенциални рискови фактори обаче включват: менопауза, бременност на възраст над 50 години, стоящи дълго време, фамилна анамнеза за разширени вени, затлъстяване.

Разширените вени засягат жените по-често, отколкото мъжете. Възможно е женските хормони да отпускат вените. Ако е така, приемът на противозачатъчни хапчета или хормонална терапия (HT) може да допринесе за образуването на т.нар. разширени вени. Наднорменото тегло или затлъстяването увеличава риска от разширени вени. Рискът от образуването им се увеличава с възрастта поради износване на венозните клапани. Хората, които трябва да прекарва дълго време прави на работното си място, може да има по-голям шанс от образуване на разширени вени.

Превенция у дома

Най-добрият метод за намаляване вероятността от образуване на разширени вени е чрез:

  • правилно хранене,
  • по-малко стоене прави,
  • повече движение
  • намаляване времето на стоене с кръстосани крака

Изключителният масажен гел – Вени гел от Здравита, който намалява повърхностните разширени вени е изключително подходящ за превенция от по-тежки случаи на разширени вени. Вени гел е силно ефективен при хора с разширени вени, прави кожата гладка, мека и еластична, действа тонизиращо на краката, облекчава болките и има охлаждащ ефект в топлите летни дни.

Всеки, който трябва да стои прав на работното си място, е добре да се опита да се движи поне веднъж на 30 минути. По този начин няма да позволи на краката да отичат и подуват. 

Elena Iltcheva

Elena Iltcheva

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Гарантирана сигурност чрез reCAPTCHA и Google.Политиката за поверителност и Условията за ползване се прилагат.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Харесваш статиите ни? Абонирай се!

Абонирайки се ще получавате известия за нашите последни публикации!

Безплатни доставки

На всички поръчки над 100.00 лева

Връщане спрямо ЗЗП

При проблем ще върнем пратката Ви

Високо качество

Предлагаме само качествени продукти

100% Сигурност на данните

Грижим се за Вашите лични данни