Как магнитните колани успокояват болката?

Facebook
Telegram
Twitter
WhatsApp

Добре дошли!

Екипът на Здравитал Ви пожелава приятно четене. Разглеждайте ежедневно нови здравни публикации.

В днешната статия ще поговорим за магнитните колани, как действат, как успокояват болката и как да разграничим верния от фалшивия колан.

Болката ни подтиква да прибегнем към магнитните колани

Всяка част от тялото от време на време се обажда и ни нашепва да й обърнем внимание. Свиканли сме обаче да не обръщаме внимание на тези болки, особено когато те са в областта на кръста, докато не започне “да крещи” от болка. Тогава осъзнаваме, че от него зависят голяма част от движенията, които извършваме ежедневно и от това страда почти цялото ни тяло.

Кръстът ни е основният герой в картината

Много от хората, които страдат от болки в долната част на гърба и кръста, дължащи се на дископатия, дискова херния или други дегенеративни заболявания, трябва да се замислим за използването на ортопедичен колан за кръста.

Като цяло магнитни колани са полезни за хора, които страдат от болки в кръста, особено за тези, които страдат от хронични болки или са в остра фаза на заболяването. Важно е да отбележим, че те не лекуват. Тези колани осигуряват допълнителна подкрепа на гръбнака и мускулите, като по този начин поддържат тялото в правилната позиция, намалява напрежението в прешлените и облекчават болката в кръста.

Особености на магнитните колани

Една от основните причини, коланите за кръста да бъдат изработвани от еластичен материал, е създаването на равномерна компресия и по този начин да се осъществи умерен вътрешно – коремен натиск на гръбнака. Освен това, по този начин се подпомага и функцията на банелите, които са разположени в задната част на колана.
Функцията на банелите е да коригират положението на гръбначния стълб и да го поддържат в правилната позиция. По този начин се балансира натоварването върху прешлените и се подпомага мускулатурата в лумбалната област.

Колкото по-често ви боли кръста, толкова по-често ви се иска да използвате магнитен колан. Въпреки това можете да носите колан за кръста за по-дълъг период от време, предимно когато болката е хронична.

Когато болката започне да отшумява или отшуми напълно, вече не е необходимо да носите колана през цялото време, а само когато извършвате натоварващи дейности като вдигането и носенето на тежко, продължително стоене в принудена поза (приведени напред ) и при продължително пътуване или шофиране. Тогава магнитния колан ще осигури на кръста необходимата опора и стабилност, за да избегнете повторно засилване на болката или влошаване на състоянието.

Как да изберем колан против болки в кръста?

Коланът трябва да е твърд, а откъм гърба трябва да бъде подсилен с метални банели

Банелите изпълняват важна роля в поддържането на изправената стойка на кръста и гърба. Те имат за цел да ограничат усукването на кръста при навеждане или друго движение, което обикновено е причина за рецидиви при дискова херния или сецване. Материята, от която е изработен, трябва да е плътна и да не се огъва лесно (например вълна).

Коланът, който избирате да носите, не трябва да загрява

Тези, които предлагат загряващи колани, обикновено агитират, че така се постигал по-бърз обезболяващ ефект при болки в кръста. При дискова херния от какъвто и да е тип загряването е абсолютно противопоказно. При загряване на болезненото място, по какъвто и да е начин, болката може за момент да намалее, но после се увеличава. Коренчето на нерва, при болки в кръста, е възпалено и поради това то е увеличило размера си. При загряване то още повече се уголемява и след това връщането му в нормалното  положение става много по-трудно, а в някои случаи става и невъзможно.

Ширината на магнитните колани трябва да е такава, че при слагане да захваща поне 20 сантиметра по височината на гръбнака

Закопчаването трябва да е сигурно с широка залепваща бленда, за да не се допуска разхлабване или откачане на колана при натоварване.

Използването на по-нисък клас колани, които са тесни и с неясен произход на материалите, носи своите рискове, защото не могат да обхванат достатъчно добре болното място.

Народната мъдрост, че „по-евтиното излиза по-скъпо”

В този случай е много вярна. Цена за магнитен колан в порядъка на 20-25-30 лв. е абсолютно неоправдана. Трябва да събуди съмнение, че сте на път да направите покупка, която не може да ви гарантира здравословен ефект. Подобна цена не може да гарантира нито качеството на материалите, нито изработката.

Брой на магнитите

Често се използва магнитен колан за болки в гърба. В един колан може да има от 1 до 20 магнита. Местоположението в определени зони позволява да се създадете ефективно магнитно поле, което има характеристики и предимств. То ви позволява да си осигурите:

  • Висока степен на ефективност при облекчаване на болката;
  • Комфорт по време на употреба.

Препоръчва се използването на магнитен колан на долната част на гърба дори при превантивни мерки. Това важи особено за хората, които седят дълго време поради професията си или са активни и се движат много. Можете да облечете такъв продукт както на дрехи, така и на тялото.

В заключение

Удълженото работно време, свързано най-вече със седенето пред компютър, често се характеризира с принудително, неестествено положение на тялото. Повтаряйки се ежедневно, това неизбежно води до нарушения и болка. В такива моменти, както и при вякакъв друг тип болки в кръста, магнитният колан може да се яви една истинска подкрепа.

Elena Iltcheva

Elena Iltcheva

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Гарантирана сигурност чрез reCAPTCHA и Google.Политиката за поверителност и Условията за ползване се прилагат.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Харесваш статиите ни? Абонирай се!

Абонирайки се ще получавате известия за нашите последни публикации!

Безплатни доставки

На всички поръчки над 100.00 лева

Връщане спрямо ЗЗП

При проблем ще върнем пратката Ви

Високо качество

Предлагаме само качествени продукти

100% Сигурност на данните

Грижим се за Вашите лични данни