Защо да кажем “Да” на нашумелите хранителни добавки?

Facebook
Telegram
Twitter
WhatsApp

Добре дошли!

Екипът на Здравитал Ви пожелава приятно четене. Разглеждайте ежедневно нови здравни публикации.

Здравословният начин на живот изисква множество усилия – правилно хранене, пълноценен сън, достатъчен прием на витамини, минерали и понякога – допълнителен прием на хранителни добавки. Колкото и приятно да звучи да получаваме всичко необходимо от храната, която консумираме, уви животът ни принуждава да спим по-малко и да се храним на крак.

Ежедневието на повечето работещи хора е свързано с много стрес и напрежение, по-малко време за здравословно хранене и спорт. Този начин на живот определено влияе лошо на нашето здравословно състояние. Хранителните добавки са най-подходящият избор за набавяне на необходимите полезни съставки за организма.

Освен за необходимите на тялото хранителни съставки, за да сме бодри, енергични и по-мотивирани да извършваме ежедневните си задачи, хранителните добавки могат да ни защитят от някои заболявания. При първи симптоми на настинка, всеки от нас прибягва до витамини, за да предотврати развитието на вирусни инфекции. Подобни действия обаче не са ни необходими, когато приемаме необходимите на организма ни витамини и минерали. По този начин подсилваме имунната си система, предпазваме се от вирусни и други инфекции, и помагаме на организма да е здрав и жизнен през цялата година.

Ползи от хранителните добавки в ежедневието са десетки

90% от хората не успяват да си набавят препоръчаното количество важни хранителни вещества само от храната. Повечето от нас не успяват да изпълнят медицинските препоръки поради стриктна диета, лош апетит или променящи се хранителни нужди. Добавката има за цел да запълни хранителната разлика, така че да поддържаме правилния баланс на хранителните вещества от храната и добавките. Това ще подобри хранителната плътност на вашата диета и ще се уверите, че получавате правилното количество хранителни вещества, съобразени с вашите хранителни нужди.

Непостоянните хранителни навици, често срещани при работещите в офиси, както и храненето с преработена нездравословна храна и стресът допринасят за лошото храносмилане, което затруднява телата ни да извличат от храната всички необходими за нашето здраве вещества. Въпреки че добавките не могат да заменят лошата диета, те могат да помогнат за предотвратяване на вредата, причинена от лошите хранителни навици.

С годините хранителните добавки се превръщат в един от най-големите ни приятели

С напредването на възрастта малабсорбцията (структурни изменения на чревната лигавица, което оставя храната частично обработена) се превръща в проблем. Това е така тъй като тялото ви няма същата способност да разгражда и абсорбира хранителни вещества, както преди. Производството на храносмилателни ензими, които разграждат и абсорбират хранителни вещества от храната естествено започва да намалява, колкото по-възрастни ставате. Високият прием на лекарства също води до проблеми с усвояването на полезните хранителни вещества. В подобни случаи добавките могат да помогнат за възстановяването на този дисбаланс.

Храните, които достъпваме в магазинната мрежа, не винаги са най-добрият избор за нас

Пестицидите и хербицидите, използвани за отглеждане на плодове и зеленчуци, химикалите, които се използват за пречистване на водата, и екологичните проблеми като замърсяването, драстично увеличават нуждата ни от допълнителни витамини и минерали. Тези вредни химикали създават свободни радикали, които атакуват храносмилателната и имунната ни система. Добавки като антиоксиданти помагат в борбата с тези свободни радикали.

Хранителните добавки са препоръчителни за всички, и почти задължителни за спортистите

Необходимост от хранителни добавки имат както спортуващите, така и тези, които не са фенове на супер активния живот. Все пак, спортът изисква от нашето тяло достатъчно количество енергия, която най-често ние си набавяме чрез храната. Достатъчно количество въглехидрати, мазнини и най-вече протеини, след които сме пълни с енергия. По време на тренировка тялото ви изразходва енергия и хранителни вещества, които “складирате” в тялото си. Жизненоважно е да попълните тези основни хранителни вещества, да повишите енергийните си нива и да насърчите възстановяването след интензивна тренировка. Ето защо диетите на спортистите включват въглехидрати и протеини.

Кои са най-изпозлваните хранителни добавки?

Най-популярните хранителни добавки са мултивитамини, калций и витамини В, С и D. Калцият подпомага здравето на костите, а витамин D помага на тялото да усвоява калция. Витамините С и Е са антиоксиданти – молекули, които предотвратяват увреждането на клетките и спомагат за поддържането на здравето. Жените се нуждаят от желязо по време на бременност, а кърмачките от витамин D. Фолиевата киселина – 400 микрограма дневно, независимо дали от добавки или обогатена храна – е важна за всички жени в детеродна възраст. Витамин В12 поддържа нервните и кръвните клетки здрави, а клинични изследвания показват, че рибеното масло може да насърчи здравето на сърцето.

В заключение

Хранителните добавки са един безобиден и лесен начин да поддържаме здравето си в отлична кондиция. Изборът на правилна хранителна добавка е от изключително значение за достигане до желания резултат – да бъдем по-здрави и енергични. Точно поради тази причина, ние от “Здравитал” ви съветваме да не се колебаете повече, а да се доверите на натуралните източници на здраве!

Elena Iltcheva

Elena Iltcheva

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Гарантирана сигурност чрез reCAPTCHA и Google.Политиката за поверителност и Условията за ползване се прилагат.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Харесваш статиите ни? Абонирай се!

Абонирайки се ще получавате известия за нашите последни публикации!

Безплатни доставки

На всички поръчки над 100.00 лева

Връщане спрямо ЗЗП

При проблем ще върнем пратката Ви

Високо качество

Предлагаме само качествени продукти

100% Сигурност на данните

Грижим се за Вашите лични данни