Метаболитен синдром

Facebook
Telegram
Twitter
WhatsApp
metaboliten-sindrom-zdravital

Метаболитният синдром е съвкупност от рискови фактори, които увеличават вероятността от развитие на сърдечно заболяване, инсулт и диабет. Намаляването на теглото, физическите упражнения и промените в хранителния режим могат да помогнат за предотвратяване или обръщане на метаболитния синдром.

Съдържание за Метаболитен синдром

Какво представлява Метаболитен синдром?

Метаболитният синдром е съвкупност от рискови фактори за сърдечни заболявания, които увеличават вероятността от развитие на сърдечни заболявания, инсулт и диабет. Състоянието е известно и с други имена, включително Синдром Х, Синдром на инсулинова резистентност и Дисметаболитен синдром.

Съдържание за Метаболитен синдром

Какви са видовете Метаболитен синдром?

 • Централно затлъстяване: Този тип затлъстяване се характеризира с излишък на мазнини в коремната област или “ябълковидно” разпределение на мазнините в тялото. Той се свързва с по-висок риск от развитие на инсулинова резистентност и сърдечносъдови заболявания.
 • Хипертриглицеридемичен тип: Този тип се определя от повишени нива на триглицеридите в кръвта. Триглицеридите са вид мазнини и високите им нива се свързват с повишен риск от сърдечносъдови заболявания.
 • Хипергликемичен тип: Този тип се характеризира с повишени нива на кръвната захар на гладно или нарушен глюкозен толеранс. Той показва нарушена способност за регулиране на нивата на кръвната захар и често се свързва с развитието на диабет тип 2.
 • Хипертоничен тип: Този тип се характеризира с високи нива на кръвното налягане, особено с повишено систолично кръвно налягане. Хипертонията е значителен рисков фактор за сърдечносъдови заболявания.
 • Дислипидемичен тип: Този тип се характеризира с анормален липиден профил, включително ниски нива на холестерола с висока плътност (HDL) (известен също като “добър” холестерол) и високи нива на холестерола с ниска плътност (LDL) (известен също като “лош” холестерол). Този дисбаланс в липидния профил увеличава риска от сърдечносъдови заболявания.

Честота на Метаболитен синдром

Въпреки че конкретните нива на заболеваемост могат да варират, оценките показват, че метаболитният синдром засяга значителна част от населението. Според проучване, публикувано в Journal of the American Medical Association (JAMA) през 2015 г., разпространението на метаболитния синдром сред възрастните в световен мащаб е приблизително 25%. Това разпространение обаче може да варира значително в различните държави и популации.

Какви са симптомите на Метаболитен синдром?

Обикновено няма непосредствени физически симптоми. Медицинските проблеми, свързани с метаболитния синдром, се развиват с течение на времето. Ако не сте сигурни дали имате метаболитен синдром, обърнете се към Вашия лекуващ лекар. Той ще може да постави диагнозата, като получи необходимите изследвания, включително кръвно налягане, липиден профил (триглицериди и HDL) и кръвна глюкоза.

В следствие на какво се получава Метаболитен синдром-?

Точната причина за метаболитния синдром не е известна. Много от характеристиките на метаболитния синдром са свързани с “инсулинова резистентност”. Инсулиновата резистентност означава, че организмът не използва ефективно инсулина за понижаване на нивата на глюкозата и триглицеридите. Комбинация от генетични фактори и фактори, свързани с начина на живот, може да доведе до инсулинова резистентност. Факторите, свързани с начина на живот, включват хранителните навици, активността и може би прекъснатия сън (например сънна апнея).

Възможни усложнения от Метаболитен синдром?

 • Увреждане на лигавицата на коронарните и други артерии, което е ключова стъпка към развитието на сърдечно заболяване или инсулт.
 • Промени в способността на бъбреците Ви да отстраняват солта, което води до високо кръвно налягане, сърдечни заболявания и инсулт.
 • Повишаване на нивата на триглицеридите, което води до повишен риск от развитие на сърдечносъдови заболявания.
 • Повишен риск от образуване на кръвни съсиреци, които могат да блокират артериите и да причинят инфаркт и инсулт.
 • Забавяне на производството на инсулин, което може да сигнализира за началото на диабет тип 2 – заболяване, което само по себе си е свързано с повишен риск от инфаркт или инсулт. Неконтролираният диабет се свързва и с усложнения на очите, нервите и бъбреците.
 • Затлъстяване на черния дроб, което понякога е свързано с възпаление на черния дроб (неалкохолен сеатохепатит или NASH). Ако не се лекува, NASH може да доведе до цироза и чернодробна недостатъчност.

Как се диагностицира Метаболитен синдром?

Метаболитният синдром се диагностицира, ако имате три или повече от следните симптоми:

 • Талия от 40 инча или повече за мъжете и 35 инча или повече за жените (измерена през корема)
 • Кръвно налягане 130/85 mm Hg или по-високо или приемате лекарства за кръвно налягане
 • Ниво на триглицеридите над 150 mg/dl
 • Ниво на кръвната глюкоза (захар) на гладно над 100 mg/dl или приемате лекарства за понижаване на глюкозата
 • Ниво на липопротеините с висока плътност (HDL) под 40 mg/dl (мъже) или под 50 mg/dl (жени)

Как се овладява Метаболитен синдром?

 • Промени в начина на живот: Промените в начина на живот са от съществено значение за лечението на метаболитния синдром. Това включва:
 • Здравословно хранене: Приемане на балансирана и пълноценна диета с ниско съдържание на наситени и трансмазнини, рафинирани захари и преработени храни. Наблягайте на плодовете, зеленчуците, пълнозърнестите храни, постните протеини и здравословните мазнини.
 • Редовни физически упражнения: Редовна физическа активност, като аеробни упражнения, силови тренировки и дейности с умерена интензивност. Стремете се към поне 150 минути упражнения с умерена интензивност или 75 минути интензивни упражнения седмично.
 • Управление на теглото: Намаляването на теглото и поддържането на здравословно тегло може значително да подобри метаболитното здраве. Дори скромното намаляване на теглото може да има положително въздействие върху кръвното налягане, нивата на кръвната захар и липидния профил.
 • Лекарства: В някои случаи могат да бъдат предписани лекарства за овладяване на специфични компоненти на метаболитния синдром, като високо кръвно налягане, висок холестерол или повишени нива на кръвната захар. Използването на лекарства се определя от здравните специалисти въз основа на индивидуалните рискови фактори и медицинската история.
 • Контрол на кръвното налягане: Поддържането на кръвното налягане в здравословни граници е от решаващо значение. Промените в начина на живот, включително здравословна диета, редовни физически упражнения, контрол на теглото и ограничен прием на натрий, могат да помогнат за контролиране на кръвното налягане. Когато е необходимо, могат да бъдат предписани лекарства.
 • Регулиране на кръвната захар: При лица с повишени нива на кръвната захар или диабет контролът на кръвната захар е важен. Това включва проследяване на нивата на кръвната глюкоза, приемане на здравословна диета, редовни физически упражнения и приемане на предписаните лекарства според указанията.
 • Управление на холестерола: Намаляването на нивата на холестерола, особено на LDL (лошия) холестерол, и повишаването на HDL (добрия) холестерол може да намали риска от сърдечносъдови заболявания. Промените в начина на живот и лекарствата, ако са необходими, могат да помогнат за управление на нивата на холестерола.

Билкова терапия при борба с Метаболитен синдром

 • Канела: Канелата е изследвана заради потенциала си да подобрява инсулиновата чувствителност и да регулира нивата на кръвната захар. Тя може също така да помогне за понижаване на кръвното налягане и подобряване на липидния профил.
 • Куркума: Куркуминът, активното съединение в куркумата, има противовъзпалителни и антиоксидантни свойства. То може да помогне за подобряване на инсулиновата чувствителност, намаляване на нивата на кръвната захар и понижаване на холестерола.
 • Джинджифил: Джинджифилът е изследван за потенциала му да намалява нивата на кръвната захар на гладно и да подобрява инсулиновата чувствителност. Той може също така да помогне за понижаване на кръвното налягане и подобряване на липидния профил.
 • Чесън: Чесънът има хипогликемично и понижаващо липидите действие. Той може да помогне за понижаване на нивата на кръвната захар, намаляване на нивата на холестерола и подобряване на контрола на кръвното налягане.
 • Женшен: Различни видове женшен, като американски и корейски, са изследвани за потенциала им за подобряване на глюкозния метаболизъм, инсулиновата чувствителност и липидния профил.
 • Сминдух: Семената и листата на сминдуха се използват традиционно заради лечебните им свойства. Те могат да помогнат за подобряване на инсулиновата чувствителност, понижаване на нивата на кръвната захар и намаляване на нивата на холестерола.

Средства и лекове за превенция на Метаболитен синдром в домашни условия

Тъй като липсата на физическа активност и наднорменото тегло са основните фактори, които допринасят за развитието на метаболитен синдром, физическите упражнения, здравословното хранене и, ако имате наднормено тегло или затлъстяване, работата за постигане на здравословно за вас тегло могат да помогнат за намаляване или предотвратяване на усложненията, свързани с това състояние. 

Кога да потърсите лекарска помощ?

 • Симптоми: Ако имате симптоми като постоянно високо кръвно налягане, повишени нива на кръвната захар, необичайни нива на холестерола или затлъстяване, е важно да се консултирате с медицински специалист. На симптоми като болка в гърдите, задух или силно главоболие трябва да се обърне внимание незабавно.
 • Диагноза: Ако имате рискови фактори за метаболитен синдром, като например фамилна анамнеза за сърдечносъдово заболяване или диабет тип 2, или ако имате други свързани състояния, се препоръчва да потърсите медицинска оценка. Медицински специалист може да извърши цялостна оценка, включваща физически прегледи, кръвни тестове и други диагностични тестове, за да определи дали имате метаболитен синдром.
 • Наблюдение и управление: След поставяне на диагнозата метаболитен синдром редовното медицинско проследяване е от решаващо значение. Това позволява на здравните специалисти да наблюдават напредъка ви, да оценяват ефективността на промените в начина на живот и предписаните лекарства и да правят необходимите корекции в плана за лечение.
 • Индивидуални грижи: Метаболитният синдром при всеки човек може да се различава по отношение на тежестта и свързаните с него рискови фактори. Търсенето на медицинска помощ гарантира, че ще получите индивидуална грижа, съобразена с вашите специфични нужди. Специалистите по здравни грижи могат да ви дадат насоки за промяна на начина на живот, да ви помогнат да си поставите постижими цели и да ви осигурят постоянна подкрепа, за да управлявате ефективно състоянието си.
 • Цялостен подход: Метаболитният синдром е сложно състояние, което изисква цялостен подход към лечението. Медицинските специалисти могат да ви помогнат да се ориентирате в различните аспекти на метаболитния синдром, включително контрол на кръвното налягане, контрол на кръвната захар, контрол на холестерола и контрол на теглото. Те могат да предоставят съвети относно храненето, физическите упражнения и лекарствата, както и да обърнат внимание на всички свързани със здравето проблеми.

Статии за Метаболитен синдром

ВАЖНО!  НЕ СЕ САМОДИАГНОСТИЦИРАЙТЕ, разговаряйте с вашия лекар, той ще Ви даде най – правилните насоки, най-точната диагноза и най- правилното лечение за вашия проблем. 

Продукти за билколечение на Метаболитен синдром

 • 29,00 лв. Добавяне в количката
 • 19,90 лв. Добавяне в количката
 • 40,00 лв. Добавяне в количката
 • 41,54 лв. Добавяне в количката
 • 12,00 лв. Добавяне в количката
 • 25,29 лв. Добавяне в количката
 • 34,90 лв. Купи
 • 35,00 лв. Добавяне в количката
 • 139,60 лв. Купи

Надяваме се информацията за Метаболитен синдром е била интересна и полезна. Ако се интересувате от други заболявания и състояния, може да потърсите техните наименования в търсачката отдолу. Благодарим Ви, че сте наш потребител!

Още резултати...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Безплатни доставки

На всички поръчки над 100.00 лева

Връщане спрямо ЗЗП

При проблем ще върнем пратката Ви

Високо качество

Предлагаме само качествени продукти

100% Сигурност на данните

Грижим се за Вашите лични данни