Лекарствата, промените в хранителния режим, коремният масаж и физическата активност могат да облекчат нежеланите последствия. Ако имате непоносимост към лактоза – газовете, подуването и спазмите са ви добре познати симптоми. Оплакванията идват, защото в този случай засегнатият човек има липса на определен хранителен ензим, който се нарича лактаза. Именно лактазата разгражда лактозата (естествена захар в млякото). „Повечето от нас се раждат с този ензим, но тялото ви произвежда по-малко от него с напредване на възрастта“ – обяснява гастроентерологът Клеър Янсон-Кнодел. Ето защо непоносимостта към лактоза е по-често срещана при възрастни (въпреки че може да засяга и деца).
Съдържание
Средства за облекчаване на непоносимост към лактоза
Симптомите на непоносимост към лактоза обикновено се появяват в рамките на 30 минути до два часа след като сте консумирали млечни продукти. Несмляната лактоза може да остане в храносмилателната система до два дни, което води до продължаване на симптомите. Когато се появят характерни моменти на непоносимост към лактоза, е добре да се спазват някой от следните препоръки:
Приемане на определени лекарства
Лекарствата без рецепта често са най-бързият начин да получите облекчение. Видът на медикаментите, от който се нуждаете, зависи от симптомите,:
- Газовите лекарства съдържат симетикон за облекчаване на симптоми като газове, подуване на корема и стомашни болки;
- Лекарствата против диария имат в състава си лоперамид или бисмутов субсалицилат;
- Антиеметични лекарства съдържат фосфорирани въглехидрати за лечение на гадене и повръщане.
Осигуряване на балансиран хранителен и питеен режим
Трябва да избягвате млечните продукти, докато стомахът се успокои. Но когато имате храносмилателни проблеми, може да се наложи да не консумирате други храни и напитки:
- Алкохол и кофеин (особено кафе);
- Боб;
- Газирани напитки, включително сода и диетична сода;
- Ферментирали храни;
- Пържени, кисели или пикантни храни;
- Сладки изделия или продукти, направени със захарни алкохоли или изкуствени подсладители.
Когато стомахът е особено разстроен, е препоръчително да ядете храни, които са лесни за смилане. Експертите понякога препоръчват използването на диетата „BRAT“. Тя включва банани, ориз, ябълково пюре, препечен хляб – всички меки, които е по-малко вероятно да притеснят стомаха.
Раздвижване на тялото и червата
Съществува проучване, което показва, че физическата активност може да облекчи газовете и подуването на корема. Въпреки че специализираната проверка се фокусира върху хора със синдром на раздразнените черва, констатациите могат да се отнасят за всеки, който има храносмилателни проблеми. „Движението стимулира храносмилателната система, като помага на храната и газовете да преминават по-бързо“ – обяснява д-р Jansson-Knodell. Здравеот на червата може да се подобри от следните упражнения:
- Упражнения за разтягане;
- Ходене;
- Йога – особено тай йога (тайландски масаж).
Масажиране на корема
Масажирането на корема действа позитивно за облекччаване на газовете, подуването и натиска. Има проучване, чиято дейност показва, че коремният масаж подобрява симптомите на синдром на раздразненото черво. От своя страна д-р Янсон-Кнодел казва как масажирането може да действа и при симптоми на непоносимост към лактоза. За да извършите коремен масаж, изпълнете следните стъпки:
- Започнете от долната дясна страна на корема, близо до тазобедрената кост;
- Правете леки, кръгови движения нагоре от дясната страна, докато стигнете до ребрата си;
- Продължете да правите кръгови движения, докато се движите наляво;
- Продължете надолу към лявата бедрена кост и след това нагоре към пъпа;
- Бавно повторете тези стъпки, като продължите масажа до 10 минути.
Успокояване на корема с джинджифил и мента
Преглед на шест проучвания установява, че джинджифилът облекчава гаденето и повръщането по-добре от плацебо-терапията. Ментата е известна и със своите успокояващи за стомаха ефекти. Билките могат да се приемат под формата на чайове, прибавени към хранителни добавки или добавени към продукти за ядене. Не трябва да се употребява джинджифиловата бира, тъй като в нея не присъства самата билка.
Прилагане на лека топлина
Топлината отпуска коремните мускули, което може да задвижи нещата в храносмилателния тракт. Подходящи варианти за намаляване на лошите симптоми са:
- Нанасянето на топъл компрес върху корема за до 15 минути;
- Поставянето на нагревателна подложка (настроена на ниска позиция) върху корема за 15 минути;
- Потопяването в топла вана.
Предотвратяване на симптомите на непоносимост към лактоза
Да имате непоносимост към лактоза не означава непременно живот без млечни продукти. „Повечето хора могат да се насладят на поне известно количество млечни продукти без симптоми“ – казва д-р Jansson-Knodell. Можете също така да намалите симптомите си, като приемате мляко с храната. Това забавя храносмилането и намалява количеството лактоза, която навлиза в червата наведнъж. Друга опция е да консумирате по-малки количества млечни продукти (около 120 или по-малко грама) през целия ден. Така ще се предотврати претоварването на храносмилателната система с лактоза. Съществуват още няколко съвети, които да помогнат:
- Ограничаване на храните с лактоза;
- Приемане на лекарство за лактаза, преди да вземете млечни продукти;
- Избиране на млечни продукти с намалено съдържание на лактоза или без такава;
- Пиене на алтернативи на мляко без лактоза, като овесено или бадемово мляко;
- Подобряване на чревното здраве с пребиотици и пробиотици.
Наистина ли непоносимостта към лактоза причинява лошите симптоми?
Ако имате хронични симптоми на непоносимост към лактоза, говорете с лекар. Възможно е друга хранителна непоносимост или състояние, а не млечни продукти, да е в основата на вашите проблеми. Обикновен дихателен или кръвен тест може да изключи или потвърди диагнозата „непоносимост към лактоза“.
Елиминиращата диета би могла да покаже кои храни или съставки разстройват стомаха. Този тип диета трябва да се извършва само под строгото ръководство на специалист, например диетолог. „Непоносимостта към лактоза е доста често срещана. Но много хора погрешно смятат, че имат непоносимост към лактоза, когато нещо друго е виновн“ – отбелязва д-р Янсон Кнодел.