Добавянето на ядки като шамфъстък, бадеми, лешници и други към хранителния режим може да помогне за контрол на кръвната захар и по-добро общо здраве на пациентите
Повечето от вас сигурно знаят, че ядките са важна част от здравословната диета с пълноценни храни. Това важи особено за хората с повишена кръвна захар. Някой специализирани изследвания показват, че споменатите продукти могат да бъдат особено полезни за хора с диабет тип 2. „Изследванията показват значително намаляване на сърдечно-съдовите рискови фактори при хора с диабет, когато ядат поне пет порции ядки седмично“ – казва регистрираният диетолог Джулия Зумпано. „Размерът на порцията беше около унция или 28 грама, което е количеството, което препоръчвам.“
Съдържание
Полезни ли са ядките при диабет?
Ядките имат мононенаситени мастни киселини, протеини, витамини, минерали, антиоксиданти, фибри и фитохимикали – тези факти ги правят много полезни за диабетиците. Бонус, те са с ниско съдържание на въглехидрати. Според Джулия Зомпано това означава, че те помагат на засегнатите хора да се заситят, като същевременно поддържаме кръвната захар ниска в нормални граници и все още са пълни с хранителни вещества.yadki-koi-sa-devette-nai-polezni-yadki-za-diabetitsite
Специалистката добавя, че когато хората ядат ядки, вместо богата на въглехидрати или пълна с мазнини лека закуска, след това, когато огладнеят отново, това им помага да контролират приетите храни. „Редовният прием на ядки ви дава такава ситост, пълнота и хранителна плътност, че не търсите други закуски, с които да се наситите, следователно води до по-добро управление на кръвната ви захар и холестерол“ – отбелязва тя.
Освен това е доказано, че ядките подобряват „добрия“ холестерол и понижават „лошия“ такъв. Затова диетоложката съветва мъжете и жените да се стремят към поне три хранения с ядки всяка седмица. Размерът на порцията е трябва да е приблизително равен на количеството, което може да се побере във вашата длан.
Прочети още: Полезна ли е тиквата за диабетици?
9 от най-подходящите ядки за диабетици
Бадеми
Бадемите са лесна закуска. Приблизително 24 бадема се равняват на приблизително 30 грама. Тези ядки повишават липопротеините с висока плътност (HDL-холестерол, известен още като „добър“) и намаляват количеството на липопротеините с ниска плътност (LDL, известен още като „лош“ холестерол). Някой изследвания показват, че бадемите могат да повлияят позитивно за кръвната захар и да намалят сърдечните заболявания при хора с диабет тип 2.
Орехи
Подобно на бадемите, орехите също могат да намалят нивата на LDL и да повишат показателите на HDL-холестерола. Орехите също са с високо съдържание на омега-3 мастни киселини, които редуцират триглицеридите и риска от сърдечни заболявания. Въпреки че имат голямо количество калории (получавате около 14 броя в порция от близо 30 грама), орехите не влияят на телесното тегло, когато ги приемате в умерени количества.
Лешници
Лешниците са богати на магнезий, калций, витамини В и Е, както и на ненаситени мазнини. Изследванията показват, тези ядки могат да помогнат за понижаване на кръвната захар и подобряване на инсулиновата чувствителност при хора с диабет тип 2. Добре е да приемате около 12 лешника в порция от 1 унция (около 28-29 грама).
Бразилски орехи
Една от основните съставки в бразилските орехи е селенът. Той би могъл да понижи инсулина, да повиши инсулиновата чувствителност и да подобри нивата на кръвната захар при хора с диабет тип 2. Можете да приемате средно 8 големи бразилски ореха в порция от приблизително 30 грама.
Шамфъстък
При хора, които имат диабет от втория тип шамфъстъкът намалява триглицеридите и това води до по-добро съотношение на HLD към LDL-холестерола. В порция от 1 унция можете да изядете около 49 шамфъстъка.
Кашу
В допълнение към високото съдържание на цинк, желязо и магнезий, изследванията показват, че кашуто може да намали кръвното налягане и да повиши нивата на HDL-холестерола при хора с диабет тип 2. Съветваме ви да приемате около 18 средно големи кашута на едно ядене.
Фъстъци
Яденето на фъстъци действа позитивно за регулиране на кръвната захар, за диабетиците от втори тип. Фъстъците също могат да помогнат за намаляване на риска от сърдечни заболявания. В порция от около 30 грама можете да ядете около 35 фъстъци.
Пекани
Пеканите съдържат полифеноли, манган и витамин Е и имат нисък гликемичен индекс. Това означава, че те няма как да покачат значително кръвната захар на пациентите. Препоръчително е човек да приема 15 половинки пекан в порция от 1 унция.
Ядки макадамия
Ядките макадамия са с ниско съдържание на въглехидрати и захар, както и мононенаситени мазнини. Това помага за намаляване на риска от сърдечни заболявания. Изследванията показват, че този орех действа позитивно за управлението на гликемията. Можете да изядете 12 ядки макадамия в порция от 30 грама.
Заключение
Независимо дали поръсвате шам-фъстъци върху гръцко кисело мляко или слагате например кашу в пържени ядки, споменатите храни могат да бъдат добро допълнение към редовния хранителен режим. Въпреки това споменатите съставки трябва да се приемат в умерени количества. Съветваме хората да консумират ядки които са сурови или сухо изпечени и избягват тези, покрити с повече сол, захар, олио, шоколад или други добавки.
Ако искате да добавите повече вкус към ядките, опитайте сами да ги изпечете на сухо или в масло (с помощта на авокадо, зехтин). Може да се направи здравословна смес за леки закуски. „Можете да ги подправите и с пикантна или сладка смес по избор. Имайте предвид, че искате да ограничите добавената сол и захар, но кой има нужда от тях, когато имате кайен, какао, куркума, червен пипер, индийско орехче и канела“ – казва Джулия Зомпано.