Кръв и урина – основни лабораторни и биохимични показатели

Facebook
Telegram
Twitter
WhatsApp

Добре дошли!

Екипът на Здравитал Ви пожелава приятно четене. Разглеждайте ежедневно нови здравни публикации.

В рубриката „Здраве и билки“ се разгледа цейлонската канела като помощ за контрол на диабета. Ще разгледаме изследванията за кръв и урина- основни лабораторни и биохимични показатели.

Цейлонска канела

Цейлонската канела се отличава със свойства си за регулиране на кръвната захар. Тя съдържа активни съставки, като кумарин и полифеноли, които действат на клетъчно ниво, като подпомагат по-доброто усвояване на глюкозата в клетките. За хората с диабет това е особено важно, тъй като проблемите с регулирането на кръвната захар могат да доведат до сериозни усложнения. Канелата също така стимулира инсулиновата чувствителност, това улеснява клетките да реагират по-ефективно на този хормон.

Приемът на цейлонска канела може да помогне за стабилизиране на нивата на кръвната захар след хранене. Това се постига чрез забавяне на процесите на разграждане на въглехидратите в организма – процес, водещ до по-бавно освобождаване на глюкозата в потока на кръв. По този начин се избягват резките пикове на кръвната захар, които често се срещат при диабетиците след хранене.

Освен че подобрява контрола върху кръвната захар, билката има мощни антиоксидантни свойства, които предпазват клетките от увреждане, причинено от оксидативния стрес. Този тип стрес е често срещан при диабетици и може да доведе до допълнителни усложнения, като сърдечно-съдови заболявания и неврологични проблеми. Антиоксидантите в канелата неутрализират свободните радикали, така се защитава организма на клетъчно ниво.

Допълнителна информация

Както вече споменахме, още едно полезно свойство на цейлонската канела е способността ѝ да подобрява инсулиновата чувствителност. Това означава, че тялото ще може да използва инсулина по-ефективно, като намалява нуждата от прекомерно производство на този хормон. За хората с диабет тип 2, това може да бъде от голямо значение, тъй като редуцира натоварването върху панкреаса и подпомага дългосрочното му здраве. Включването на добавката в ежедневната консумация не само помага за поддържане на по-добър контрол върху диабета. Натуралната съставка действа позитивно на общото здраве.

Канелата притежава противовъзпалителни възможности, които помагат за намаляване на възпаленията в тялото, свързани с усложненията от диабета. Този факт подпомага сърдечно-съдовата система и намалява риска от развитие на други хронични заболявания. Важно е да отбележим, че цейлонската канела не е заместител на лекарства. По скоро тя трябва да бъде разглеждана като добавка към водещата терапия на пациентите.

Диабет

Диабетът е хронично състояние, характеризиращо се с повишени нива на кръвната захар. Той може да бъде причинен както от генетични фактори, така и от нездравословен начин на живот, включващ неправилно хранене, заседнал начин на живот, липса на движение и стрес. Най-често срещаните видове диабет са: тип 1 и тип 2. Вторият вид е по-разпространен и свързан с инсулиновата резистентност. Инсулиновата резистентност е състояние, при което клетките на тялото не реагират адекватно на инсулина.

Симптомите на диабета включват: постоянна жажда, често уриниране, необяснимо отслабване или наддаване на тегло, умора и проблеми със зрението. Ако не бъде контролирано, заболяването може да доведе до сериозни усложнения, включително сърдечно-съдови заболявания, увреждане на нервите и бъбреците.

Билкова терапия

  • Цейлонска канела – Съдържа съединения, които подобряват чувствителността на клетките към инсулина и подпомагат контрола на глюкозата в кръвта. Редовната употреба на цейлонска канела в храната действа позитивно на диабетиците, за да поддържат по-стабилни нива на кръвната захар;
  • Алое вера – Растението е с доказано положително влияние върху гликемичния контрол;
  • Куркума – Благодарение на активната съставка куркумин билката притежава противовъзпалителен ефект и облекчава инсулиновата чувствителност;
  • Глухарче – Има детоксикиращи свойства, което помага за намаляване на кръвната захар. Коренът подобрява функцията на черния дроб, а той играе важна роля в метаболизма на захарите. Билката подпомага храносмилането – ключов фактор за диабетиците;

Правилното хранене и активният начин на живот са ключови за предотвратяването и контролирането на диабета. Диета, богата на фибри, плодове и зеленчуци, ниско съдържание на преработени храни и захар, в комбинация с редовна физическа активност, могат значително да подобрят състоянието на хората и да намалят риска от усложнения. Ако страдате от заболяването или искате да предотвратите появата му, природните средства могат да бъдат полезно допълнение.

Цейлонска Канела – 80 Капсули При Висока Захар и Диабет

(5 customer reviews)
29,00 лв.

В наличност

Намалява нивата на кръвната захар – подходяща за диабетици/хора в преддиабетно състояние Нормализира лошия холестерол Спомага за понижаване на високото кръвно налягане Отлична хранителна добавка при отслабване Силно антибактериално действие и мощен имуностимулатор Под формата на капсули за лесен и удобен прием Съдържание: 80 капсули Дневна доза: 2 капсули

В наличност

Образователен здравен университет - основни лабораторни и биохимични показатели в кръв и урина

„Промяната в някой лабораторни показатели в никакъв случай не означава определена диагноза. Затова те са помощно средство и служат като допълнение в изясняването на клиничната диагноза, която се извършва от лекар-специалист“ - с тези думи започна лекцията си професор доктор Христо Деянов.

Хематологични показатели

На първо място се проследява нивото на броя на еритроцитите (червените кръвни телца). Те са отговорни за усвояването и пренасянето на кислород до всички тъкани и клетки в човешкото тяло. Референтните стойности при мъжете са около 4,5-6 милиона на кубически милиметър кръв. За жените цифрите са 4,2-5,4 мерни единици. По думите на водещия на „Академия Здравитал“ всеки човек има в себе си 4-5 до 6 литра кръв. Количеството зависи от пола, теглото на индивида.

Когато нивото на еритроцитите е намалено, се появяват анемиите. Тези заболявания биват няколко - желязо-дефицитна, пернициозна, сърповидно-клетъчна. Споменатите болести са свързани с хемоглобина. Хемоглобинът е желязо-съдържащ протеин. Обикновено мъжете поддържат 140-180 грама на литър, а за жените цифрите са 120-160 g/л. Хемоглобинопатиите и хемоглобинозите са по-чести в Средиземноморските части на Европа, някой зони на Африка, Близкия изток. Това се отнася още за таласемията, сърповидно-клетъчната анемия. Вероятно филогенетично промените в хемоглобина са възникнали по време на еволюцията като превенция на маларията (заболяване с висока смъртност).

Друг важен хематологичен показател е хематокритът. Мъжете поддържат 0,4-0.54, а жените варират в границите 0,37-0,47 мерни единици. Хематокритът е относителната част на броя на еритроцитите към общия обем на кръв. Увеличение може да се наблюдава при определени заболявания - полицитемия вера, еритремия, някой хронични белодробни болести. Възможно е обемът да бъде завишен при дехидратация, заради загубата на вода или от инфекциозни заболявания с диария и повръщане. Повечето хематокрит крие опасност от оклузии на малките съдове, тромбози и съдови инциденти. Ниска относителна част забелязваме при почти всички анемии.

Други параметри с по-малко клинично значение

Други параметри с по-малко клинично значение са: среден обем на еритроцитите, средна концентрация на хемоглобин в средния еритроцит, средна концентрация на хемоглобин в еритроцитите, имуноглобулини, йонограми.

Тромбоцитите са отговорни за образуването на съсирека. Те трябва да са най-много до 360 хиляди на кубичен милиметър кръв. От ключово значение е СУЕ - скоростно утаяване на еритроцитите. СУЕ променя резултатите си в зависимост от възрастта на пациента - от 10 до 15 милиметра в час за мъжете. Процесът при жените е малко по-ускорен. Скоростта се засилва при всички заболявания, свързани с възпалителни или инфекциозни процеси.

Не трябва да пропускаме INR (протромбиново време). Когато човек приема антикоагуланти (20-30 процента от възрастните хора), мерните единици би трябвало да бъдат 2-3. За здравите хора референтният показател е до 1,2.

Критерий за наличие на вътрешно възпаление в организма е CRP (С-реактивен протеин). Това изследване е по-скъпо, не се покрива от Здравната каса у нас. Нужно е този протеин да е до 3-5 милиграма на литър. При някой ревматологични заболявания цифрите нарастват десети или стотици пъти.

Най-важните хормони, които трябва да се изследват във връзка със състоянието на щитовидната жлеза, са: Т3, T4, TSH. Когато се изследват антитела, те се позитивират при Хашимото и Базедова болест. Референтни стойности: <115 IU/ml за ТАТ; 34 IU/ml за МАТ. При левкоцитите е важно диференциално броене. Лимфоцитите се явяват 30-40 процента от белите кръвни клетки. Те са свързани с клетъчния имунитет. Освен това лимфоцитите произвеждат антитела.

Биохимични параметри

Най-често изследвано е нивото на кръвната захар. Нормалните стойности са от 3 до 5,5-6 милимола на литър. Ако човек забележи трайно повишение до 6,6-7 и нагоре, консултацията с лекар-ендокринолог е задължителна. Измерването трябва да се прави сутрин, преди ядене, след 12-часово гладуване. Професор Деянов препоръчва във всяко домакинство да има уред за мерене на захарта - глюкомер. Понякога е препоръчително вземането на лентички за мониториране на милимоловете. Това се отнася и за апаратите за мерене на кръвно. Началните стадии на диабета са безсимптомни. Понякога минават няколко години, а пациентите не разбират, че в съдовете им настъпват органични изменения, които могат да намалят продължителността и качеството на живот.

На второ място споменаваме уреята (мъже - 2,6-7,2 mmol/l, жени - 2,2-7 mmol/l). Тя е свързана с белтъчния обмен. Креатининът има общо с функцията на бъбреците, за мъжете нормалните показатели са от 74 до наномола на литър. Най-честите причини за проблеми с отделителната система са гломерулонефритите, пиелонефритите, камъните. При завишен креатинин пациентите трябва да се обърнат към нефролог.

Прочети повече: Бяла захар – как да намалим нейната консумация?

кръв и урина

Допълнителни биохимични показатели

Важна е пикочната киселина, особено при подагра (заболяване на пуриновата обмяна). Разумните показатели за мъжете са 202-370 nmol/l, а за жените – 142-303. Показатели от 400 и повече единици водят до болки по малките и големите стави, костите. По-напредналите стадии на подагра крият риск от подагрозни тофи (деформация). Заболяването преминава с отлагане на пикочни кристали. Болестта е пряко свързана с неправилен хранителен режим (ядене на прекалено много белтъчна храна, месо, варива, шоколад). Рискова е злоупотребата с алкохол и кафе. Превенцията се осигурява чрез пиенето на повече вода, преминаване към плодово-зеленчукова диета.

Добавяме изследването на липидния профил. Той включва общ холестерол (нормални показатели до 5,2 милимола на литър), HDl (високоплътен - трябва да е над 1,2 мерни единици), LDL (нископлътен) холестерол, триглицериди. Когато общият и нископлътният показател са завишени, има опасност от съдови инциденти. Триглицеридите се забелязват повече при метаболитен синдром, диабет и затлъстяване. Ензимите ASAT и ALAT отговарят за състоянието на черния дроб. Важно е да се прилага уринен седимент. Не бива еритроцитите да са повече от един-два на зрително поле, а левкоцитите – над 4-5. Появи ли се кръв в урината, трябва да се търси основната причина.

„Основен риск за рак на пикочна мехур е интензивното тютюнопушене.“

Picture of Петя Василева

Петя Василева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Гарантирана сигурност чрез reCAPTCHA и Google.Политиката за поверителност и Условията за ползване се прилагат.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Харесваш статиите ни? Абонирай се!

Абонирайки се ще получавате известия за нашите последни публикации!

Безплатни доставки

На всички поръчки над 100.00 лева

Връщане спрямо ЗЗП

При проблем ще върнем пратката Ви

Високо качество

Предлагаме само качествени продукти

100% Сигурност на данните

Грижим се за Вашите лични данни