Статините – Водят ли до наднормено тегло?

Facebook
Telegram
Twitter
WhatsApp

Добре дошли!

Екипът на Здравитал Ви пожелава приятно четене. Разглеждайте ежедневно нови здравни публикации.

Смята се, че ползите от употребата на статините са много повече, отколкото рисковете по отношение на натрупване на килограмите.

Статините помагат за намаляване на високия холестерол, което от своя страна намалява риска от сърдечно-съдови заболявания. Проблемът е, че според някой хора започва покачване на килограми по време на употреба на лекарствата. Много често пациентите не са сигурни на какво се дължи напълняването. В следващите редове ще представим мнението на кардиолога Викас Сундер.

Каква е връзката между статините и наддаването на тегло?

При някой лекарства на етикета или листовките е описано като възможен страничен ефект покачването на телесните килограми. Това се отнася за определени антидепресанти, кортикостероиди и инсулинови продукти. „Има някои данни, които предполагат, че потребителите на статини са склонни да имат повишено наддаване на тегло и повишен калориен прием. Но науката не е показала, че самото лекарство е това, което причинява наддаване на тегло“ – споделя д-р Сундер.

С други думи, увеличаването на теглото и употребата на статини е възможно да имат връзка, но това не е задължително. Това е въпрос на корелация срещу причинно-следствена връзка. Затова можем да се запитаме статините водят ли ви до наддаване на тегло? Може да се окаже, че хората, които приемат тези лекарства, са по-рискови за напълняване, поради друга причина. „Трудно е да се знае със сигурност с наличната информация, но може да се окаже, че поведението е поне част от проблема, че не са само самите статини“ – казва д-р Сундер.

Потенциален ефект на статините върху хормоните на глада

Приемането на статини може да намали хормона, който помага да контролирате апетита си. Става дума за лептинът, той отговаря за сигнализацията кога човек се чувства заситен. Според някой изследователи на клетъчно ниво въвеждането на статини намалява производството на лептин. А по-малко споменатия хормон означава повече чувство на глад. Проблемът е, че колкото по-гладен се чувства човек, толкова е завишен риска той да консумира некачествени храни, които от своя страна да провокират напълняването. Необходими са повече проучвания, за да се покаже дали тези резултати могат да бъдат преведени на хората. Тоест, тук статините не са пряко отговорни за качването на телесни килограми, но е възможно да се оказват предразполагащ фактор.

Връзката с нездравословния начин на живот

Статините се използват за лечение на завишен нископлътен холестерол. А високият „лош“ холестерол често се свързва с нездравословен хранителен режим и ниска физическа активност. Останалите хора също могат да бъдат засегнати от здравословния проблем. Така че не винаги високият холестерол е резултат от диета с високо съдържание на мазнини или заседнал начин на живот. От своя страна консумацията на вредни храни и липсата на достатъчно активно движение е „отключващ“ момент за покачване на килограмите. Тук отново се стига до момента, че има вариант пациентите да надебелеят, заради храната, напитките и обездвижването, а не, поради вземаните статини.

Фалшиво чувство за сигурност

Обикновено лекарите имат два начина за намаляване на високия холестерол:

  • Корекции в начина на живот, промени в хранителната диета, повече движение и нормална физическа активност;
  • Приемане на лекарства, например статини.

Обикновено статините се предписват, когато промените в начина на живот не дават резултат. Понякога самите пациенти предпочитат да вземат медикаменти, отколкото да променят ежедневието си. Така че причината, поради която хората наддават тегло, докато вземат статини може да е комбинация от различни фактори. „Възможно е приемането на статини да създаде сценарий, при който хората се чувстват защитени от лекарството и губят представа за здравословни навици“ – предполага д-р Сундер.

С други думи, ако приемате статини, за да намалите холестерола, може да сте по-малко склонни да промените ежедневните си навици. Понякога засегнатите хора остават в грешно впечатление, че лечебните медикаменти сами по себе си лекуват, без самия индивид да полага усилия да промени определени фактори. В действителност статините трябва да се използват в допълнение към промените в начина на живот.

Какво да правим с наддаването на тегло със статини?

Постигането и поддържането на здравословно тегло е важно за контролирането на холестерола и за общото здраве като цяло. Затова спазвайте балансиран хранителен режим (например средиземноморската диета). Целта е да бъдат приемани разнообразни растителни храни, постни протеини и ограничени преработени продукти. Препоръчително е да се стремите към поне 150 минути аеробни упражнения с умерена интензивност на седмица и минимум 15 минути силови тренировки за същия период. И дори да сте качили няколко килограма, докато сте приемали статини, нужно е да знаете, че спирането на лекарствата не е правилният начин за Ако е нужно се съветвайте с лекуващите лекари, тъй като те биха могли да обяснят какви са възможните странични ефекти от лекарствата и каква е основната причина, довела до напълняването.

Picture of Петя Василева

Петя Василева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Гарантирана сигурност чрез reCAPTCHA и Google.Политиката за поверителност и Условията за ползване се прилагат.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Харесваш статиите ни? Абонирай се!

Абонирайки се ще получавате известия за нашите последни публикации!

Безплатни доставки

На всички поръчки над 100.00 лева

Връщане спрямо ЗЗП

При проблем ще върнем пратката Ви

Високо качество

Предлагаме само качествени продукти

100% Сигурност на данните

Грижим се за Вашите лични данни