Гинко билоба – хиперпролактинемия. Пременопауза, менопауза, хормонален дисбаланс, инконтиненция

Facebook
Telegram
Twitter
WhatsApp

Добре дошли!

Екипът на Здравитал Ви пожелава приятно четене. Разглеждайте ежедневно нови здравни публикации.

Гост в студиото – често срещани специфични здравословни проблеми при жените

Гинко билоба

Гинко билобата е дърво, чиито листа се използват от векове в традиционната китайска медицина за лечение на много здравословни проблеми. В последните години интересът към билката се засилва и в други държави, заради потенциалните ползи, спрямо когнитивното здраве, кръвообращението и антиоксидантните характеристики. Редица изследвания показват, че гинко билобата играе важна роля при специфични хормонални състояния, като хиперпролактинемията.

Счита се, че съставката успява да регулира нивата на пролактин по няколко начина. Природният продукт осъществява баланс като намалява споменатия хормон от хипофизната жлеза. Това се дължи на способността да бъде модулирана  допаминергичната активност в мозъка. Също така гинко билобата има силни антиоксидантни свойства, които успяват да предпазят клетките от оксидативен стрес. Този процес подобрява общото здраве. Оксидативният стрес е свързан с редица заболявания, включително хормоналните дисбаланси.

Билката е широко известна с позитивното действие за кръвообращението. Тя подобрява кръвния поток в малките съдове, това оказва положително въздействие върху хормоналната регулация. Получава се оптимално разпределение и отстраняване, при нужда. Както знаем, стресът е известен фактор, който може да повиши нивата на пролактин. Тъй като гинко билобата се счита за адаптоген, този факт помага на организма да намали негативните ефекти на напрежението.

Хиперпролактинемия

Хиперпролактинемията е медицинско състояние, характеризиращо се с повишени нива на хормона пролактин в кръвта. Пролактинът, който бива произвеждан от хипофизната жлеза, се намира в основата на мозъка. Хормонът играе важна роля в репродуктивната система на мъжете и жените, както и при производството на мляко за кърмещите майки.

За дамите пролактинът стимулира млечните жлези след раждане. При нормални условия, по време на раждане и кърмене, нивата се увеличават. Ако показателите станат завишени извън споменатите периоди от живота, това може да е знак за допълнителни здравословни проблеми. Повишените нива на пролактин биха могли да бъдат провокирани от:

  • Хипофизни тумори – Те произвеждат пролактин в прекомерно количества;
  • Лекарства – Някой медикаменти влияят на мозъчните рецептори;
  • Хипотиреоидизъм – При него има недостиг на тироидни хормони;
  • Хроничен стрес – Към тази група прибавяме и определени заболявания на гръдния кош.

Симптомите на хиперпролактинемия включват:

  • Нередовни или отсъстващи менструални цикли (аменорея) при жените;
  • Галакторея – Отделяне на мляко от гърдите, което не е свързано с бременност или кърмене;
  • Намалено либидо – Сексуалната функция е нарушена при мъжете и жените;
  • Безплодие – Трудно забременяване;
  • Проблеми със зрението – Тук прибавяме и силно главоболие, ако има хипофизен тумор.

Диагностицирането на хиперпролактинемията обикновено се извършва чрез кръвен тест, който измерва нивата на пролактин. Към необходимите проверки включваме образни изследвания с магнитно-резонансна томография на мозъка за изследване на хипофизната жлеза. Лечението зависи от причината за повишаването на пролактина. Терапията включва: лекарства, които нормализират стойностите на хормона; лечение на основните състояния или в някой случаи хирургическа интервенция при поява на хипофизен тумор. Съществуват някой билки, които помагат при лечение на хиперпролактинемия, но те не трябва да изместват традиционната терапия.

Билкова терапия

  • Витекс – Растението е известно със способността да регулира женските хормони, действа при дисбаланси. Помага за намаляване нивата на пролактин, а това действа позитивно за нередовни менструации и трудно забременяване;
  • Гинко билоба – Подобрява кръвната циркулация и функцията на невротрансмитерите;
  • Мака – Коренът е известен с уменията да увеличава плодовитостта и либидото. Традиционно е използван за подобрение на сексуалното здраве и енергия;
  • Хмел – Шишарките от хмел, използвани във варенето на бира; имат приложение и в медицината. Потенциално имат въздействие върху хормоналните проблеми, въпреки това са нужни още научни доказателства за ползите;
  • Ашваганда – Тя е известна като мощен адаптоген. Балансира хормоните, намалява стреса, подобрява съня, подкрепя общото благосъстояние.

Доктор Ксения Чайковская – Пременопауза, менопауза, поликистозни яйчници, инконтиненция

Д-р Ксения Чайковская е акушер-гинеколог. Тя практикува в град София, има близо 10 години медицински опит. Извършва диагностика и лечение на различни акушеро-гинекологични заболявания. Заедно с професор доктор Христо Деянов специалистката дискутира специфични здравословни проблеми, засягащи жените.

Пременопауза и менопауза

„Пременопаузата е един много дълъг период при една жена. Той не трае само няколко месеца. Това са години наред, в които ние може да нямаме симптоми на една пременопауза, но всъщност вече яйчниковия резерв започва да се изчерпва, съответно започват да се включват компенсаторни механизми.“

Менопаузата не настъпва внезапно, повечето дами не свършват своя цикъл „от днес – за утре.“ Процесът продължава няколко години, със съответните странични ефекти. При започващото разреждане на периодите няма закономерност през колко време се появяват циклите. Възможно е засягане на жените с кръвоизливи, полипи. Много редки са случаите, в които периодът минава безсимптомно.  Хубаво е всяка една промяна в менструалния цикъл, независимо в каква посока е, да бъде прегледана от акушер-гинеколог. Понякога лекарите стимулират лигавицата чрез медикаменти, за да дойде менструацията – това зависи от много фактори, включително възрастта.

Ако е на лице ранна менопауза, лекарите се стараят изкуствено да поддържат жените в нормален хормонален статус, защото повечето пъти периодът носи след себе си остеопороза, наднормено тегло и други здравословни проблеми. От друга страна, особено за дамите на 30+ възраст, които не са раждали, е добре яйчниковият резерв да бъде изследван. Това важи най-вече при предхождащи заболявания, като поликистични яйчници, нередовен менструален цикъл, трудно забременяване и други.

Специализирани изследвания

Хормоналният статус се прави по определена система, женските полови хормони не се изследват всеки ден, има подходящи конкретни дни затова. Във връзка с по-трудното забременяване е задължително посещението при репродуктивен специалист – проверката бива прилагана и на мъжа, и на жената. Сред необходимите за изследване дамски хормони отбелязваме: естроген, прогестерон, пролактин, антимюлеров хормон. Последният компонент се проверява, за да бъде установено състоянието на яйчниковия резерв. Проверката показва колко точно яйцеклетки са останали. Става дума за рутинни специализирани кръвни проверки, които показват след колко време резервът ще свърши.

„По мои наблюдения в днешно време жените раждат на 30+ възраст. Напоследък започнаха повече дами на по 25-26 години отново да раждат. За съжаление жените в наши дни гонят кариера, личностно развитие и семейното планиране остава на по-заден план. Напоследък забелязвам раждане на две или повече деца, което мен много ме радва, защото при нас има демографска книга, заради ниската ръждаемост.“

Поликистоза на яйчниците

Поликистозата има мултифакторен характер. Заболяването е все по-разпространено в съвременния свят, но си има подходящите лечебни методи. Има различни ключови фактори, свързани с болестта. Не е важен само ехографския образ на яйчника. Трябва да се вземат под внимание затлъстяването, нередовния менструален цикъл, засилващото акне, метаболитен синдром, кръвотечение, обилно окосмяване на нетипични места. На практика има хормонален дисбаланс.

Предразполагащите фактори за повишеното разпространение на поликистозата са: неправилното хранене, начина на живот, наднорменото тегло, стреса. По-ранната и прецизна съвременна диагностика също прави така, че доказаните случаи да стават повече. Лечението е основно хормонално. Вече почти никой специалист не прибягва до оперативните методи, където преди е била отстранявана част от яйчниковата тъкан.

Инконтиненция

Инконтиненцията представлява неволно изпускане на урина. В последно време има тенденция проблемът да засяга жените във все по-ранна възраст. Лошото е, че повечето дами се срамуват да потърсят лекарска помощ за подобен тип оплакване. Те не пият вода, когато пътуват или спортуват. Инконтиненцията е с комплексен характер. Може би болестта принадлежи на урогинекологията. Най-често заболяването е провокирано от вагинални раждания, затлъстяване, диабет, напреднала възраст, чести възпалителни заболявания. Иначе инконтиненцията не е резултат само на една определена патология. Възможно е той да бъде предизвикана от инервация на пикочния мехур, свличане на влагалището, отслабен тонус на мускулатурата на тазовото дъно.

Когато една жена отиде на преглед специалистите трябва първо да разберат до колко е развит проблема. Това става чрез гинекологичен преглед. Терапията се осъществява с лекарствени методи, миниинвазивна гинекология и оперативна интервенция. Медикаментите се приемат по определена схема, успеха на този лечебен подход зависи от това къде започва инконтиненцията. Минимално инвазивната гинекология включва лазерна терапия на влагалище и уретра – идеята на този вариант е да бъде подновена колагеновата молекула, така по естествен път се повдига влагалищната стена.

Оперативните подходи включват пластиките, вагиналната хистеректомия, слинговете – при тях постоперативният период е много дълъг. Слинговете представляват силиконова гума, която обхваща уретрата и я повдига. Това средство не се поема от Здравната каса, пациентите го заплащат като консуматив. Тези процедури имат около 60 процента успеваемост в световен мащаб. Също така Доктор Ксения Чайковская сподели, че няма преки наблюдения върху това до колко ефективни са билковите препарати.

Тежки онкологични заболявания

В световен мащаб се увеличава ракът на шийката на матката, както и онкологията на гърдата. Дори ваксината срещу човешкия папиломен вирус не може да спре нарастващото разпространение. Съществуват няколко фактора, които предразполагат рак на маточната шийка – вирусни заболявания, честа смяна на сексуалните партньори (промискуитет) и други. Не се смята, че големият брой раждания водят до туморен процес, това важи и за херпесната инфекция. Без да има особена разлика в годините, е добре жената веднъж годишно да ходи на профилактичен преглед. Проверката се осъществява чрез цитонамазка – при метода се взема гъста течност от маточната шийка. Целта на съвременните медицински специалисти е да хванат този рак във възможно най-ранен стадий, за да бъде проведено адекватно лечение.

Петя Василева

Петя Василева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Гарантирана сигурност чрез reCAPTCHA и Google.Политиката за поверителност и Условията за ползване се прилагат.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Харесваш статиите ни? Абонирай се!

Абонирайки се ще получавате известия за нашите последни публикации!

Безплатни доставки

На всички поръчки над 100.00 лева

Връщане спрямо ЗЗП

При проблем ще върнем пратката Ви

Високо качество

Предлагаме само качествени продукти

100% Сигурност на данните

Грижим се за Вашите лични данни