Херпес – симптоми, причини и лечение

Facebook
Telegram
Twitter
WhatsApp
Херпес - Здравитал

Добре дошли!

Екипът на Здравитал Ви пожелава приятно четене. Разглеждайте ежедневно нови здравни публикации.

Херпесът е резултат от инфекция с вируса на херпес симплекс (HSV). Причинява образуването на рани, мехури в или около устата, гениталиите.

Има два вида HSV :

  • вирусът на херпес симплекс тип 1 (HSV-1) – причинява орален херпес, който обикновено засяга устата и околната кожа, както и гениталната област;
  • вирусът на херпес симплекс тип 2 ( HSV-2 ) – говорим за генитален, обикновено предаван по полов път херпес.

Лечението може да помогне за справяне със симптомите и да намали вероятността от повтарящи се огнища и предаване. HSV е често срещан вирус, според Световна здравна организация (СЗО) около 67% от хората под 50 години в световен мащаб имат HSV-1 инфекция, а 13% – са с диагностициран HSV-2.

Какво е генитален херпес (ГХ)?

Гениталният херпес е често срещана инфекция, предавана по полов път. Въпреки това, човек с генитален херпес може да няма симптоми или да има само леки такива.  Характерен симптом на гениталния херпес е наличието на  малки лезии с мехури. Обикновено се намират около гениталиите, ректума или устата. Изпълнените с течност мехури се пукат и след това се превръщат в малки, болезнени рани, които могат да продължат две до четири седмици, след като се отворят. Възможно е най-вече при първичната поява на ГХ да има допълнителни проблеми като:

  1. Висока температура;
  2. Главоболие;
  3. Болки в тялото;
  4. Подути лимфни възли;
  5. Болка при уриниране;
  6. Инфекция на очите.

Възможно е да има повече места с генитален херпес, тъй като той не изчезва напълно. По-късните огнища на херпес обикновено са по-леки. ГХ се причинява основно от HSV-2, но може да бъде причинен и от HSV-1. HSV-2 инфекцията обикновено бива разпространявана, посредством полов контакт с някой, който има генитална HSV-2 инфекция. Човек може също да получи генитална HSV-1, като прави орален секс с някой, който има орална HSV-1 инфекция. Вирусът на гениталния херпес не може да се разпространи чрез общ контакт с предмети.

Какво е орален херпес?

 Оралният херпес се причинява основно от вирусът на херпес симплекс тип 1, въпреки че е възможно също да има и от другия вид около устата. Човек с орален херпес може първо да почувства сърбеж, парене или изтръпване около устата или езика. Раните обикновено се изчистват за няколко седмици. Приблизително четири до шест дни след като тези херпеси започнат да изтичат, те стартират процес на заздравяване чрез образуване на коричка. Проблемите могат да продължат две до три седмици.

Симптоми на херпес

Хората, които развиват симптоми, може първо да изпитат изтръпване, сърбеж или парене, след което да забележат образуване на рани или мехури около устата или гениталиите. Симптомите се развиват 2-20 дни след излагане на вируса.

Симптоми на генитален херпес

Тези рани са склонни да бъдат развивани най-често върху пениса, около или вътре във влагалището, по задните части или по ануса. Може също да се появят симптоми на болка при уриниране и да промени вагиналното течение.

Първоначалните признаци на проблема се получават, когато човек за първи път развие инфекцията. Наред с рани или мехури, херпесът може да причини болка и сърбеж подути лимфни възли, треска, умора и общо неразположение. В повечето случаи лезиите заздравяват без дълготрайни белези.

Повтарящи се симптоми

Симптомите, които се появяват отново, са подобни на първоначалните. Въпреки това, те обикновено са по-леки и продължават за сравнително кратки периоди. Предполага се, че около 33% от хората с орален херпес и 50% от тези с генитален херпес изпитват повтарящи се симптоми. По време на всеки рецидив симптомите на орален херпес обикновено продължават 8-10 дни.

Причини

Инфекцията може да възникне по следните начини: вагинален или анален секс без използване на защитна бариера като презерватив, споделяне на секс играчки или да имате друг орален или генитален контакт с лице, което има херпес. Вирусът е най-заразен в участъка, когато симптомите се появят за първи път и преди да се излекуват. По-рядко човек може да предаде вируса, в случай, че няма симптоми. Ако жена с генитален херпес има рани по време на раждане, вирусът може да се предаде на бебето.

HSV и ХИВ

ХИВ означава човешки имунодефицитен вирус.

Хората с генитален херпес имат по-висок риск да развият ХИВ-позитивност. Освен това хората с ХИВ имат отслабена имунна система, което увеличава риска от по-тежки усложнения. Например, ако човек има орален херпес и отслабена имунна система, той може да има по-висок риск за допълнителна зараза и по-сериозни проблеми. Ако човек с херпесна инфекция е генитално изложен на ХИВ, рискът от заразяване с ХИВ е 2-4 пъти по-висок. Лице с ХИВ и генитален херпес е по-вероятно да предаде имунния вирус на сексуални партньори.

Кога да посетите лекар?

Тъй като човек може да няма симптоми, дори ако има херпес, може да е трудно да разберете кога да отиде на лекар за диагностика и лечение. Планираното родителство например препоръчва на човек да посети медицински специалист веднага щом забележи рани по или около гениталиите. Тестовете вкъщи не трябва да заместват професионалната диагностика и лечение.

Лечение

Има няколко възможности за лечение на орален и генитален херпес:

Домашни средства

Хората не трябва да се опитват да се лекуват с домашни средства, без първо да говорят с лекар. Все пак има вариант, който да помогне за облекчаване на дискомфорта от симптомите на херпес при някои хора: приемане на лекарства за облекчаване на болката, като ацетаминофен или ибупрофен, къпане в леко подсолена вода или накисване в топла седяща вана, пръскане на вода от бутилка или биде върху мехури за облекчаване на болката при уриниране, прилагане на гел от алое вера върху рани, носене на широки дрехи, за да се избегне дразнене. Възможно е да се наложи временно въздържане от сексуална активност, дори със защита, докато симптомите изчезнат, нанасяне на мазила, съдържащи лидокаин върху уретрата преди уриниране. Някои хора смятат, че използването на компреси с лед помага. Въпреки това, никога не прилагайте леда директно върху кожата – първо го увийте в кърпа.

Лекарства

Никое лекарство не може да отърве човек от херпесния вирус. Въпреки това, лекарят е възможно да предпише антивирусен медикамент, за да предотврати разпространението на проблема. Междувременно лекарствата без рецепта, могат да помогнат за справяне с изтръпване, сърбеж и болка. Ако човек използва антивирусно лекарство, симптомите е вероятно да изчезнат 1-2 дни по-бързо, отколкото ако няма лечение. Ако човек получава рецидиви по-често, лекарят може да препоръча прием на антивирусно лекарство в продължение на 6-12 месеца.

Съвети за превенция

Следните стратегии могат да намалят риска от развитие или предаване на херпес: използване на бариерна защита (презервативи), когато правите секс, избягване на секс, докато симптомите са налице (вече го споменахме), избягване на целувки и орален секс, когато човек има херпес около устата, старателно да се измиват ръцете, особено след докосване на засегнатата област. Стресът, умората, триенето на кожата и слънчевите бани могат да предизвикат повторна поява на симптомите – избягвайте ги по възможност.

Обобщение

Херпесът е вирусна инфекция, която може да причини появата на мехури или рани около устата или гениталиите, въпреки че някои хора никога не развиват симптоми. Проблемът се разпространява чрез физически контакт с влажни участъци от кожата, особено чрез сексуална активност. Хората могат да предотвратят разпространението на херпес, като практикуват безопасен секс и имат добра лична хигиена. Ако човек има HSV-инфекция, това ще е до края на живота му. В момента няма лекарства за лечение на херпес. Въпреки това, има медикаменти за съкращаване на засегнатите зони, продуктите помагат за справяне със симптомите и намаляват вероятността човек да предаде генитален херпес на партньор.

[row] [col span__sm=”12″] [title style=”center” text=”ДРУГИ ИНТЕРЕСНИ СТАТИИ ПО ТЕМАТА” icon=”icon-angle-down”] [blog_posts style=”push” columns=”3″ columns__md=”1″ ids=”4274,10011,6994,5873″ badge_style=”circle-inside” image_height=”75%”] [title style=”center” text=”ПРОДУКТИ, КОИТО МОГАТ ДА ВИ ПОМОГНАТ” icon=”icon-angle-down”] [ux_products ids=”559,10195,10193,568″] [/col] [/row]
Elena Iltcheva

Elena Iltcheva

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Гарантирана сигурност чрез reCAPTCHA и Google.Политиката за поверителност и Условията за ползване се прилагат.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Харесваш статиите ни? Абонирай се!

Абонирайки се ще получавате известия за нашите последни публикации!

Безплатни доставки

На всички поръчки над 100.00 лева

Връщане спрямо ЗЗП

При проблем ще върнем пратката Ви

Високо качество

Предлагаме само качествени продукти

100% Сигурност на данните

Грижим се за Вашите лични данни