Какви са ползите за здравето от приятелството?

Facebook
Telegram
Twitter
WhatsApp
Ползи от приятелство - Здравитал

Добре дошли!

Екипът на Здравитал Ви пожелава приятно четене. Разглеждайте ежедневно нови здравни публикации.

За повечето хора приятелствата са важна част от живота. Споделянето на опит е част от това да си човек. И много проучвания показват, че самотата има отрицателен ефект върху нашето благосъстояние. Приятелството има положително въздействие върху психичното здраве, но може ли да има и физически ползи?
Не е нужно да сме социални контакти през цялото време, понякога трябва да се наслаждаваме на собственото си пространство, но все пак всички хора се нуждаят тях. Ето защо хората се сприятеляват и работят за поддържането на тези приятелства. А качествените приятелства ще бъдат от полза за всички участници.

Еволюционната основа на приятелството


Човешките същества са социален види и имат нужда от приятелство. От най-ранни времена хората сме имали нужда от сътрудничество, за да оцелеем и все още го правим. Ние не сме сами в това, повечето животни също имат социални взаимоотношения и разчитат на сътрудничество. Въпреки че, животинските приятелства са били осмивани като антропоморфизъм, изследванията показват, че някои животни създават дългосрочни, стабилни връзки точно като човешките приятелства.
Основата на приятелство е да се цените един друг – всеки човек предлага нещо, което е ценно за друг човек. Като хора, ние ценим другите по най-различни причини. Те може да харесват същите неща, които правим ние, може да имат сходни политически възгледи или може би да ни помогнат с работа или домакинска работа. След като решим, че ценим някого, по-сигурно ще работим за поддържането на това приятелство.

Имаме нужда от приятели


Хората са устроени да се свързват и социалните връзки са съществена част от доброто здраве и благополучие, имаме нужда от тях, за да оцелеем и процъфтяваме, точно както се нуждаем от храна, вода и кислород. Като деца повечето от нас откриват, че е лесно да се сприятеляват , но за възрастните може да е по-голямо предизвикателство. Добрата новина е, че ползите от детските приятелства остават с нас и в зряла възраст.


И не само близките приятелства са полезни за нас. Хората от всички възрасти се възползват от всеки тип социално взаимодействие.

Приятелства и психично здраве


Според проучване самотата не е причинена от това да си сам, а от това да си без някаква определена необходима връзка или набор от връзки. Самотата, също може да доведе до много психиатрични разстройства като депресия , разстройства на личността , употреба на алкохол и нарушения на съня, дори може да допринесе за физически здравословни проблеми.
Но какво е ефективно приятелство? Според едно проучване, висококачествените приятелства е по-вероятно да се характеризират с подкрепа, реципрочност и интимност. Ефективните приятелства осигуряват силно чувство за приятелство, смекчават чувството на самота и допринасят, както за удовлетворението от живота, така и за самочувствието. Има и положителна обратна връзка между социалните взаимоотношения и самочувствието – всяко подсилва другото. Така че, приятелствата засилват самочувствието, което защитава както физическото, така и психическото здраве.

Ефектът върху физическото здраве


Липсата на социално взаимодействие засяга не само психичното ни здраве. Ниското количество или качество на социалните връзки е свързано с много медицински състояния, като сърдечно-съдови заболявания, високо кръвно налягане, рак и нарушена имунна функция.
Проучванията показват, че силните приятелства могат да намалят рисковите фактори за по-лошо здраве в дългосрочен план, включително обиколката на талията, кръвното налягане и нивата на възпаление. Емоционалната подкрепа играе голяма роля за утвърждаване на чувствата и за положително разсейване, което е важна структура в съвременния живот. Заедно с насърчаването и подкрепата за възприемане на по-здравословно поведение, се усеща и подобряване на здравните резултати.

Защо приятелствата са полезни за нас?


Всички доказателства сочат, че социализацията е от полза както за психическото, така и за физическото ни здраве. Но защо? Ключът може да е окситоцинът, познат още и като хормонът на увереността и спокойствието. Окситоцинът е хормон и невротрансмитер, произвеждан в хипоталамуса. Той участва в раждането и кърменето, но също така е свързан с емпатия, щедрост и доверие, всички от които са ключови фактори в приятелствата.

Физически ползи на окситоцин


Защо окситоцинът има физически ползи? Те се дължат на ефекта му върху кортизола- хормона на стреса. Надбъбречните жлези отделят кортизол, когато човек е подложен на стрес. Това е добре за извънредни ситуации, тъй като ни подготвя за действие, но е лошо, когато се случи в дългосрочен план. Освен всичко друго, дълготрайният висок кортизол може да причини високо кръвно налягане, диабет тип 2 и умора. Така че поддържането на ниски нива на кортизол е добра идея. Тук идва социализацията. Когато сме спокойни по време на положителни социални взаимодействия, телата ни освобождават окситоцин, така че нивата на кортизол спадат, а заедно с тях и кръвното ни налягане.

Приятелствата имат значение – не само като числа


Връзките имат значение, но не става въпрос само за чист брой, натрупване на възможно най-много приятели в любимата ви социална медийна платформа или в реалния свят, а за качеството на тези връзки и наслаждаването на безценните предимства на смислени, подкрепящи взаимоотношения.
Всички се наслаждаваме на времето за себе си и някои приятелства могат да окажат негативно влияние върху нашето здраве и благополучие, но има много доказателства, че подкрепящите взаимоотношения ни се отразяват добре. Така че дори самотниците сред нас трябва да признаят, че излизането и общуването с хората може да ни направи по-щастливи и здрави и може дори да ни накара да живеем по-дълго. 

[row] [col span__sm=”12″] [title style=”center” text=”ДРУГИ ИНТЕРЕСНИ СТАТИИ ПО ТЕМАТА” icon=”icon-angle-down”] [blog_posts style=”push” columns=”3″ columns__md=”1″ ids=”6914,8704,5492,9753,9598″ badge_style=”circle-inside” image_height=”75%”] [title style=”center” text=”ПРОДУКТИ, КОИТО МОГАТ ДА ВИ ПОМОГНАТ” icon=”icon-angle-down”] [ux_products ids=”3975,2368,2195,8788″] [/col] [/row]
Elena Iltcheva

Elena Iltcheva

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Гарантирана сигурност чрез reCAPTCHA и Google.Политиката за поверителност и Условията за ползване се прилагат.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Харесваш статиите ни? Абонирай се!

Абонирайки се ще получавате известия за нашите последни публикации!

Безплатни доставки

На всички поръчки над 100.00 лева

Връщане спрямо ЗЗП

При проблем ще върнем пратката Ви

Високо качество

Предлагаме само качествени продукти

100% Сигурност на данните

Грижим се за Вашите лични данни