9 трика за справяне с ухапванията от комари

Facebook
Telegram
Twitter
WhatsApp
ухапвания от комари

Добре дошли!

Екипът на Здравитал Ви пожелава приятно четене. Разглеждайте ежедневно нови здравни публикации.

Когато ухапванията от комари причиняват сърбеж и дискомфорт, често можете да намерите облекчение с продукти, които могат да бъдат открити във всяка кухня – овесени ядки, мед или сода за хляб.

Ухапванията от комари са отличителният белег на по-топлото време. Въпреки че ухапванията често са безвредни, някои могат да причинят усложнения.

Комарите хапят, защото са привлечени от човешката кръв. Ухапването, което може да не се появи до часове по-късно, създава подутина, която обикновено е болезнена или сърбяща .

Комарите могат да пренасят болести, въпреки че вероятността да се заразите от комар зависи до голяма степен от това къде живеете. Друг рядък проблем, причинен от ухапване от комар, е сериозна реакция към самото ухапване.

Ето какво да направите следващия път, когато комар отново ви посети!

1. Овесени ядки

Първото лекарство срещу ухапване от комар може също да се окаже една от любимите ви закуски. Овесената каша може да облекчи сърбежа и подуването, тъй като съдържа специални съединения, които имат антииритативни качества.

Направете паста от овесени ядки, като смесите равни количества овесени ядки и вода в купа. Нанесете малко от получената паста върху кърпа и я сложете върху раздразнената кожа за около 10 минути. След това избършете зоната.

Ако имате много ухапвания, опитайте вместо това вана с овесена каша . Поставете 1 чаша овесени ядки или смлян овес във вана, пълна с топла вода. За да избегнете потенциални водопроводни проблеми, може да искате първо да завържете овеса в парче тензух или друга лека тъкан. Мислете за това като за гигантска торбичка чай, която ще хвърлите във водата за баня. Потопете се във ваната с овесени ядки за 20 минути.

2. Натрошен лед

Ниските температури и ледът могат да намалят възпалението. Студът също изтръпва кожата, което може да ви даде незабавно, но краткотрайно облекчение. Американската академия по дерматология (AAD) препоръчва използването на студена, влажна кърпа или пакет с лед за облекчаване на сърбежа, причинен от ухапване от комар.

Не поставяйте лед директно върху кожата си, защото може да причини увреждане. Вместо това поставете бариера като кърпа между кожата и леда.

За да облекчите сърбежа, нанесете студен компрес за до 5 или 10 минути, няколко пъти на ден.

3. Мед срещу ухашвания от комари

Това захарно сладко вещество е често срещан избор сред ентусиастите на домашното лечение. Медът се използва от стотици години за лечение на заболявания като болки в гърлото и суха кожа. Медът има многоантибактериално и противовъзпалително дрйдтвие.

Малка капка върху сърбящото ухапване може потенциално да намали възпалението. Това може да намали изкушението ви да се почешете, тъй като надраскването на кожата, покрита с мед, може да създаде лепкава каша.

4. Алое вера

Обикновеното домашно растение, алое вера, има много приложения извън декорацията на рафтове. Доказано е, че гелът намалява болката от изгаряния и ускорява процеса на оздравяване.

За да опитате това, отрежете малка част от растението. Нанесете гела от растението върху раздразнената зона. Оставете да изсъхне и нанесете отново, ако е необходимо.

5. Сода за хляб

Намира се в почти всяка кухня. Содата за хляб има множество приложения – от печене на хляб до почистване на канализацията. Иначе известна като натриев бикарбонат, содата бикарбонат също може да осигури облекчение при ухапване от комар.

Лесно е да направите паста от сода за хляб и можете да я използвате по начин, подобен на пастата от овесени ядки. Нанесете го върху ухапването и го оставете да престои 10 минути, преди да го измиете.

6. Босилек

Ароматното растение босилек е ключова съставка на много от вашите любими италиански рецепти, но има двойна функция като лекарство срещу ухапвания от комари. Растението се използва в билкови лекарства за кожни инфекции, а антиоксидантите, открити в листата на босилека, могат да намалят възпалението .

За да направите разтривка с босилек, сварете 2 чаши вода и добавете 2 с.л. сушени листа от босилек. Оставете сместа да се накисва, докато изстине. След това потопете кърпа в течността и я разтрийте внимателно върху ухапванията от комари.

Алтернативно, можете да накълцате няколко пресни листа от босилек, докато стане много ситно, и да ги натриете върху кожата си.

7. Оцет

От векове ябълковият оцет се използва като натурално средство за защита за лечение на много медицински състояния, от инфекции до проблеми с кръвната захар.

Ако имате сърбящо ухапване, капнете капка оцет върху него. Оцетът може да помогне за намаляване на усещането за парене. Може да действа и като естествен дезинфектант, ако сте се чесали твърде много.

Ако имате нужда от повече облекчение, опитайте да накиснете кърпа в студена вода и оцет и след това да я нанесете върху ухапването. Ако имате много ухапвания, разредете 2 чаши оцет в хладка вана и се накиснете за 20 минути. Внимавайте, горещата вана може да влоши сърбежа.

8. Лук

Не само че лукът може да предизвика сълзи в очите ви, но той може да донесе облекчение при ухапвания от комари. Соковете на лука, които изтичат от прясно отрязаната луковица, могат да намалят ужилването и дразненето при ухапване. Лукът също има естествени противогъбични и антибактериални свойства, което може да намали риска от инфекция.

Нарежете парче лук – видът няма значение – и го приложете директно върху ухапаното място за няколко минути. Изплакнете и измийте добре мястото, след като извадите лука.

9. Мащерка

Мащерката е отслична за приготвянето на вкусни за картофи, риба и др. Те също могат да помогнат за облекчаване на сърбежа от ухапване от комар.

Мащерката е естествено средство за защита от кожни проблеми. Има антибактериални свойства, така че може да помогне за намаляване на риска от дразнене и инфектиране на кожата около ухапаното място.

За да извлечете максимална полза от мащерката, натрошете пресните листа на ситно. Можете да приложите листата директно върху ухапването си и да ги оставите да престоят 10 минути.

Можете също така да направите концентрирана течност, като доведете водата до кипене и добавите няколко стръка мащерка. Оставете клончетата да се накисват, докато водата се охлади. След това потопете кърпа във водата, напоена с мащерка, и нанесете върху ухапванията. Оставете кърпата на място за няколко минути.

За допълнително облекчение увийте напоена с мащерка кърпа около кубче лед за естествен охлаждащ ефект.

[blog_posts style=”push” columns=”3″ columns__md=”1″ cat=”1623″ badge_style=”circle-inside” image_height=”75%”] [ux_products]
Elena Iltcheva

Elena Iltcheva

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Гарантирана сигурност чрез reCAPTCHA и Google.Политиката за поверителност и Условията за ползване се прилагат.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Харесваш статиите ни? Абонирай се!

Абонирайки се ще получавате известия за нашите последни публикации!

Безплатни доставки

На всички поръчки над 100.00 лева

Връщане спрямо ЗЗП

При проблем ще върнем пратката Ви

Високо качество

Предлагаме само качествени продукти

100% Сигурност на данните

Грижим се за Вашите лични данни