4 билки, които се борят с уринарните инфекции

Facebook
Telegram
Twitter
WhatsApp

Добре дошли!

Екипът на Здравитал Ви пожелава приятно четене. Разглеждайте ежедневно нови здравни публикации.

Инфекциите на пикочните пътища (UTI) са едни от най-често срещаните видове бактериални инфекции в световен мащаб. Изчислено е, че над 150 милиона души се заразяват с инфекции на пикочните пътища всяка година.

E. coli е най-често срещаният тип бактерии, причиняващи инфекции на пикочните пътища, въпреки че понякога могат да бъдат замесени други видове инфекциозни бактерии.

Всеки може да развие UTI, но жените са 30 пъти по-склонни да бъдат засегнати от мъжете. Приблизително 40% от жените ще получат инфекция на пикочните пътища в някакъв момент от живота си.

UTI може да засегне всяка част от пикочната система, включително уретрата, пикочния мехур, уретерите и бъбреците, но обикновено започва в органите на долните пикочни пътища, пикочния мехур и уретрата.

Честите симптоми, свързани с UTI включват:

  • усещане за парене при уриниране
  • чести и интензивни позиви за уриниране
  • мътна, тъмна или кървава урина
  • треска или умора
  • болка в таза, долната част на корема или гърба

ИПП могат да се лекуват с антибиотици, но рецидивите на инфекцията са много чести.

Нещо повече, прекомерната употреба на антибиотици може да има дългосрочни отрицателни последици. Освен това, някои изследвания показват, че до 42% от леките и неусложнени инфекции на пикочните пътища могат да бъдат разрешени без употребата на антибиотици.

Ако сте един от многото хора в света, които изпитват повтарящи се инфекции на пикочните пътища, може би търсите естествени и алтернативни решения, за да избегнете прекомерното излагане на антибиотични лекарства.

Ето 4 билки и естествени добавки, които могат да помогнат за предотвратяване и лечение на леки инфекции на пикочните пътища.

1. D-маноза

D-манозата е вид проста захар, която често се използва за предотвратяване и лечение на леки инфекции на пикочните пътища.

Среща се естествено в различни храни, включително червени боровинки, ябълки и портокали, но обикновено се консумира на прах или под формата на таблетки, когато се използва като терапия на UTI.

Не се знае много за това как работи D-манозата. Много експерти смятат, че тя инхибира способността на определени инфекциозни бактерии да се придържат към клетките на пикочните пътища. Това ги прави по-лесни за изхвърляне, преди да могат да ви разболеят.

Необходими са повече изследвания, за да се определи дали D-манозата може надеждно да лекува или да упражнява превантивен ефект срещу инфекции на пикочните пътища. Въпреки това, няколко малки проучвания дадоха някои обещаващи резултати.

Проучване от 2013 г. при 308 жени сравнява ефективността на дневна доза от 2 грама D-маноза и обикновения антибиотик, използван за предотвратяване на повторна поява на UTI.

След 6 месеца резултатите разкриват, че D-манозата е също толкова ефективна, колкото и антибиотика за предотвратяване на рецидив на UTI. Тя е и свързана с по-малко странични ефекти.

2. Uva ursi (лист от мечо грозде)

Uva ursi – известен още като Arctostaphylos uva ursi или листа от мечо грозде – е билково лекарство за инфекции на пикочните пътища, което се използва в традиционната и народната медицина от векове.

Произлиза от вид див, цъфтящ храст, който расте в различни части на Европа, Азия и Северна Америка.

Плодовете на растението са любима закуска за мечките. Оттам е и прякорът листа от мечо грозде. Листата му обаче се използват за приготвяне на билкови лекарства.

След като листата бъдат събрани, те могат да бъдат изсушени и накиснати. Може да се направи чай или екстрактите от листа могат да се консумират под формата на капсули или таблетки.

Съвременните изследвания, подкрепящи използването на uva ursi за лечение на инфекции на пикочните пътища, са ограничени, въпреки че няколко съединения, присъстващи в растението, са показали мощни антимикробни способности при проучвания в епруветка.

Арбутинът е основното съединение, на което се приписва лечебният потенциал на uva ursi срещу UTI, благодарение на неговия антибактериален ефект върху E. coli – една от най-честите причини за UTI.

Едно по-старо проучване при 57 жени установи, че допълнителната употреба на uva ursi с корен от глухарче значително намалява рецидивите на UTI в сравнение с плацебо.

3. Зелен чай

Зеленият чай се получава от листата на растение, известно като Camellia sinensis. Той се използва заради широкия си фармакологичен потенциал в различни практики на традиционната медицина от векове.

Зеленият чай съдържа богат набор от растителни съединения, наречени полифеноли, които са добре известни със силни антимикробни и противовъзпалителни ефекти.

Епигалокатехин (EGC), съединение в зеления чай, демонстрира мощни антибактериални ефекти срещу причиняващи UTI щамове на E. coli при изследвания в епруветка.

Няколко проучвания върху животни също установиха, че екстрактите от зелен чай, съдържащи EGC, могат да подобрят ефективността на някои видове антибиотици, често използвани за лечение на инфекции на пикочните пътища.

100% екстракт от зелен чай – тук!

4. Мурсалски чай

Мурсалският чай е билка с неверятни свойства. Освен, че притежава силно отхрачващо и антианемично дейстиве, той е известен и още нещо.

Мурсалският чай притежава силно антибактериални свойства, което го прави отличен в борбата с уринарните инфекции.

Освен това той съдържа и Zn (цинк), който се грижи за здравето на простатата при мъжете.

100% екстракт от Мурсалски чай – тук!

Elena Iltcheva

Elena Iltcheva

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Гарантирана сигурност чрез reCAPTCHA и Google.Политиката за поверителност и Условията за ползване се прилагат.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Харесваш статиите ни? Абонирай се!

Абонирайки се ще получавате известия за нашите последни публикации!

Безплатни доставки

На всички поръчки над 100.00 лева

Връщане спрямо ЗЗП

При проблем ще върнем пратката Ви

Високо качество

Предлагаме само качествени продукти

100% Сигурност на данните

Грижим се за Вашите лични данни