Паник атаки – причини, симптоми и лечение

Facebook
Telegram
Twitter
WhatsApp

Добре дошли!

Екипът на Здравитал Ви пожелава приятно четене. Разглеждайте ежедневно нови здравни публикации.

Едни от най-плашещите, внезапни състояния, които притесняват хората, са т.нар. „паник атаки“. Паник-атаките представляват внезапно-появил се интензивен страх за човешкия организъм без конкретна причина. Това е вид отговор на тялото към опасност, стрес или вълнение. Те са неочаквани и могат да предизвикат чувство на внезапна загуба на контрол. Особено с появата на коронавирус се счита, че подобен тип оплаквания са зачестили много. Оказва се, че по-често те засягат жените. Симптомите обикновено започват да се проявяват през късните тийнейджърски години или в ранна зрялост. Често се бъркат с поява на инфаркт.

Чести симптоми

  • Горещи и студени вълни;
  • Треперене;
  • Болки в гърдите;
  • Главоболие;
  • Изтръпване;
  • Ускорен сърдечен ритъм;
  • Виене на свят;
  • Шум в ушите;
  • Пресъхване на устата.

Много хора, изпитващи за пръв път панически атаки тръгват с мисълта, се тревожат за живота си. Докато те не водят до фатален край, те могат сериозно да нарушат качеството на живот да доведат до емоционално увреждане. Обикновено тези състояния продължават до 20-30 минути, като след атаката организмът е силно изтощен.

Основна причина

Може да има и комбинация от биологична реакция на тялото, начин на мислене и фактори от околната среда. Има и няколко други събития, предразполагащи отключването на атаките: смърт или тежко заболяване на близък, насилие – сексуално, физическо или др., развод на родители, преместване в нова среда. Освен това при подобен момент основните притеснения на човек са всичко това да не се повтори отново. Хората започват да избягват социалните контакти или посещението на места, където състоянието може отново да се отключи. Спират се посещенията на работното или учебното място, стои се прекалено много вкъщи, отключва се психично разстройство, започва се с употребата на алкохол и забранени вещества. Категорично е установено как някои части на мозъка, както и редица биологични процеси, играят ключова роля за пристъпите на страх и тревожност. При поява на повече от една паник-атака можем да говорим за наличието на „паническо разстройство“.

Какво да направим при пристъп на паническа атака?

По време на самите пристъпи следва на първо време да сме спокойни, да поемаме дълбоко дъх през нос и да го задържим за няколко секунди и след това да издишаме през устата. Ако човек се съсредоточи максимално, ще осъзнае, че това е временно явление и ще отмине бързо.

Лечение

От гледна точка на лечението, първо трябва да се направи посещение при лекар. Там следва да бъде установено дали тези атаки са в следствие на някакъв физически проблем. Идеята е при нужда чрез вземане на подходящи медикаменти и натурални продукти да се намалят и спрат окончателно кризите и да се укрепи човешката психика. Ако няма налични чисто-физически болки, пациентът се насочва към психиатър или психолог. Отказът от лечение може да доведе до фобии.

Алтернативно лечение

Както вече казахме, една от основните причини за появата на паническите атаки е стресът. Точно затова фирма „Здравитал“ започна да разпространява отскоро капките на доктор БАХ. Доктор Едуард Бах е британски лекар, бактериолог и хомеопат. Капките на специалиста са няколко вида, но ние можем да откроим тези за стабилност, анти стрес и чувствителност. Накратко казано, капките представляват алтернативни продукти за справяне с паник атаките. Една от основните съставки в продукта против стресови състояния е върбинката.

Какво представляват цветните капки на д-р Бах?>>

Върбинката е многогодишно тревисто растение, с височина около един метър, най-често расте около пътища. В химичния ѝ състав се срещат витамин Ц, минерални соли, етерични масла, танини, инвертин и др. Растението стимулира силите на организма при слабост, изтощение и психическа умора. Етеричните масла имат освежаващ ефект и помагат при стресови проблеми. Билката има противовъзпалително действие и диуретични свойства.

Върбинката укрепва имунитета и като антиоксидант помага при неврологични оплаквания. На практика подсилва нервната система и успокоява напрежението. Използва се при лечение на депресивни и истерични състояния. Ароматът на растението премахва стреса. Също така може да се използва за понижаване на кръвното налягане, при безсъние и проблеми с черния дроб, висока температура, проблеми с горни дихателни пътища и главоболие.

Elena Iltcheva

Elena Iltcheva

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Гарантирана сигурност чрез reCAPTCHA и Google.Политиката за поверителност и Условията за ползване се прилагат.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Харесваш статиите ни? Абонирай се!

Абонирайки се ще получавате известия за нашите последни публикации!

Безплатни доставки

На всички поръчки над 100.00 лева

Връщане спрямо ЗЗП

При проблем ще върнем пратката Ви

Високо качество

Предлагаме само качествени продукти

100% Сигурност на данните

Грижим се за Вашите лични данни