Микоза – симптоми и лечение

Facebook
Telegram
Twitter
WhatsApp

Добре дошли!

Екипът на Здравитал Ви пожелава приятно четене. Разглеждайте ежедневно нови здравни публикации.

Mycosis fungoides (микоза) е вид кожен лимфон (рак). Проявява се, когато белите кръвни клетки станат ракови. Kожният обрив е един от първите признаци на гъбична микоза в голяма част от случаите. Няма лечение, но много хора, които предприемат навременно действие, изпитват дълги периоди без симптоми.

Какво представлява фунгоидната микоза?

Микозата (Mycosis fungoides) е заболяване на Т-клетъчните лимфоцити (бели кръвни клетки). При това състояние, Т-клетките стават злокачествени (ракови) и засягат кожата ви.

Специалистите в областта класифицират mycosis fungoides като кожен Т-клетъчен лимфом – вид неходжкинов лимфом, който се среща в Т-клетките на кожата.

Какво представляват лимфоцитите?

Лимфоцитите са вид бели кръвни клетки в лимфната система, която е част от вашата имунна система. Те живеят в лимфните възли (малки групи от имунни клетки). Те също живеят в друга лимфоидна тъкан, като далака, кожата и костния мозък.

Т-клетъчните лимфоцити се борят с чужди бактерии и активират имунната система. Т-клетките също помагат за борбата с чуждите бактерии след имунния отговор.

Каква е разликата между mycosis fungoides и синдрома на Сезари?

Mycosis fungoides се появява, когато Т-клетъчните лимфоцити станат ракови. Когато тези ракови лимфоцити циркулират в кръвта, те се наричат ​​клетки на Сезари.

Синдромът на Сезари се появява, когато имате голям брой Т-клетъчни лимфоцити, наречени клетки на Сезари, в кръвта, които могат да отидат до кожата и лимфните възли.

Заразна ли е микозата?

Mycosis fungoides не е заразна. Състоянието не се предава от човек на човек.

Кой може да получи фунгоидна микоза?

Mycosis fungoides може да засегне всеки, но е най-честа при възрастни, над 50 години. Мъжете са два пъти по-склонни от жените да развият mycosis fungoides.

Колко разпространена е микозата?

Mycosis fungoides се среща рядко. Специалистите в областта диагностицират около 3000 души с кожни Т-клетъчни лимфоми всяка година. Средно около 70% от всички кожни Т-клетъчни лимфоми са mycosis fungoides.

Тъй като фимгоидната микоза прогресира бавно, повече хора може да имат това състояние без да са наясно с този факт.

Какво причинява фунгоидна микоза?

Експертите не знаят какви фактори причиняват гъбична микоза. Изследователите продължават да изучават ефектите на факторите на околната среда като излагането на определени токсини.

Генната мутация може да играе голяма роля. Учените предполагат, че може да има връзка с определени видове гени, които определят как тялото реагира на нашественици. Състоянието изглежда не е наследствено.

Какви са симптомите на mycosis fungoides?

Симптомите на Mycosis fungoides се появяват в няколко фази на кожни промени. В най-тежката фаза, високите нива на клетките на Сезари могат да причинят развитието на гъбична микоза в синдром на Сезари.

За много хора първият признак на заболяването е микозен обрив с гъбички. Етапите на микоза включват:

  • Премикотична фаза: лющещ се безсимптомен кожен обрив. Този обрив се появява в области на тялото, които обикновено не са изложени на слънце.
  • Фаза на пластир: кожата около обрива става тънка. Може да е сърбящо и сухо, като екзема.
  • Фаза на плака: кожата ви образува папули (малки изпъкнали подутини) или лезии (твърди подутини).
  • Туморна фаза: туморите се образуват върху кожата. Те могат да развият язви и да се заразят.

Как се диагностицира mycosis fungoides?

Mycosis fungoides има много сходни симптоми на други кожни заболявания. Може да е трудно да се диагностицира въз основа на визуален преглед на кожата. Mycosis fungoides често се бърка с други кожни заболявания, като екзема или псориазис.

За да потвърди или изключи mycosis fungoides, вашият лекар вероятно ще използва допълнителни тестове като:

  • Биопсия на кожата или биопсия на лимфни възли
  • Кръвни изследвания
  • CT сканирания 
  • PET скенер

Как лекарите определят mycosis fungoides?

Вашият лекар ще Ви каже стадия на mycosis fungoides. Определянето на стадия е част от диагностицирането на рак. Този процес групира рака по неговото разпространение и инвазивност.

Като цяло по-ранните етапи (етапи 0-1) означават, че ракът току-що е започнал и не се е разпространил много. По-късните етапи (етапи 2-4) показват, че ракът е нараснал и се е разпространил. Познаването на етапа помага на вашия лекар да определи как да лекува рака.

Как се лекува mycosis fungoides?

Лечението на Mycosis fungoides зависи от стадия на рака и вида на кожните промени. Много възможности за лечение се фокусират върху облекчаване на симптомите и подобряване на качеството на живот.

Вашият лекар може да предпише:

  • Терапия, която е насочена към кожата: локални гелове, стероиди, ретиноиди или ултравиолетова (UV) светлина лекуват рак върху засегнатите участъци от кожата ви. С фототерапията се комбинира UV светлина за унищожаване на раковите клетки по кожата ви. Вашият лекар може също да използва локална химиотерапия, като мехлоретамин.
  • Системна терапия: перорални лекарства като бексаротен или метотрексат могат да лекуват цялото ви тяло. Други класове лекарства включват интерферон α и инхибитори на хистон деацетилаза (HDAC). Интравенозните лекарства включват химиотерапия, като гемцитабин, пегилиран липозомен доксорубицин или пралатрексат.
  • Имунотерапия: тези лекарства засилват имунната ви система да атакува раковите клетки. Изследователите все още научават как работи това.
  • Лъчева терапия: силните лъчи енергия приложени външно на тялото ви могат да унищожат раковите клетки или да спрат растежа им.

Лекарите рядко използват традиционната химиотерапия за mycosis fungoides. Химиотерапията не винаги лекува ефективно фунгоидната микоза. Освен това носи значителен риск от странични ефекти.

Има ли лек за микоза fungoides?

Няма известно лечение за mycosis fungoides. С ранна диагноза хората често живеят дълги години без симптоми.

Как мога да намаля риска от mycosis fungoides?

Няма доказан начин за предотвратяване на микозата. Можете да намалите рисковете, свързани с късен стадий на фунгоидна микоза, като насрочите редовни срещи със специалист в областта. Провеждането на редовни прегледи може да увеличи шансовете за откриване на микоза fungoides в ранните й стадии.

Правете месечни самопроверки на кожата за обриви, бенки или други промени. Ако забележите някакви кожни промени, насрочете среща с дерматолог.

Подходящ продукт за облекчаване на симптоматиката е Старопланинския мехлем от „Здравитал“. Невероятната комбинация от напълно натуралните съставки – вечерна иглика, червен кантарион и рибено масло, действат противовъзпалително, облекчават кожното раздразнение и регенерират кожната тъкан.

Какви са перспективите за хората с гъбична микоза?

Ако хванете фунгоидната микоза в ранните й стадии, лечението е много по-лесно. Много хора, които получават ранна диагноза, изпитват дълги периоди без симптоми.

По-напредналите фунгоиди на микозата може да се нуждаят от по-инвазивно лечение. Например, може да се нуждаете от лъчева терапия или химиотерапия, ако ракът се е разпространил в други части на тялото ви.

Какво друго да попитам моя лекар?

Можете да попитате вашия специалист:

  • Каква е най-вероятната причина за mycosis fungoides?
  • Какви са възможностите ми за лечение?
  • Има ли някакви странични ефекти от лечението?
  • Какъв е рискът да се върне след лечение?
  • Какво ще стане, ако реша да не го лекувам?
  • Как мога да намаля шансовете си за завръщане на mycosis fungoides?
[blog_posts style=”push” columns=”3″ columns__md=”1″ ids=”7476,4159,4222,5976,6596″ badge_style=”circle-inside” image_height=”75%”] [ux_products equalize_box=”true” ids=”7515,2189,7714,559,570″]
Elena Iltcheva

Elena Iltcheva

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Гарантирана сигурност чрез reCAPTCHA и Google.Политиката за поверителност и Условията за ползване се прилагат.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Харесваш статиите ни? Абонирай се!

Абонирайки се ще получавате известия за нашите последни публикации!

Безплатни доставки

На всички поръчки над 100.00 лева

Връщане спрямо ЗЗП

При проблем ще върнем пратката Ви

Високо качество

Предлагаме само качествени продукти

100% Сигурност на данните

Грижим се за Вашите лични данни