10 доказани ползи за здравето от куркумата

Facebook
Telegram
Twitter
WhatsApp

Добре дошли!

Екипът на Здравитал Ви пожелава приятно четене. Разглеждайте ежедневно нови здравни публикации.

Подправката, известна като куркума, може да бъде най-ефективната хранителна добавка, която съществува.

Много висококачествени проучвания показват, че куркумата има големи ползи за вашето тяло и мозък. Много от тези ползи идват от основната му активна съставка, куркумин.

Прочетете, за да научите какво казва науката за куркумата и куркумина, както и ползите от тях.

Какво представляват куркумата и куркуминът?

Куркумата е подправката, която придава на кърито жълтия цвят.

Използва се в Индия от хиляди години като подправка и лечебна билка. Напоследък науката започна да подкрепя традиционните твърдения, че куркумата съдържа съединения с лечебни свойства.

Тези съединения се наричат ​​куркуминоиди. Най-важният е куркуминът .

Куркуминът е основната активна съставка в куркумата. Има мощно противовъзпалително действие и е много силен антиоксидант.

Ето първите 10 основани на доказателства ползи за здравето от куркума и куркумин.

1. Куркумата съдържа биоактивни съединения с лечебни свойства

Въпреки това, съдържанието на куркумин в куркумата не е толкова високо. То е около 3% от теглото. Повечето от проучванията върху тази билка използват екстракти от куркума, които съдържат предимно самия куркумин, като дозите обикновено надвишават 1 грам на ден.

Би било много трудно да достигнете тези нива само като използвате куркума като подправка във вашите храни.

Ето защо някои хора избират да използват добавки.

Куркуминът също е мастноразтворим, което означава, че се разгражда и разтваря в мазнини или масло. Ето защо може да е добра идея да приемате добавки с куркумин с храна с високо съдържание на мазнини.

2. Куркуминът е естествено противовъзпалително съединение

Куркуминът помага в борбата с чуждите нашественици и има роля за възстановяване на щетите в тялото.

Въпреки че острото, краткотрайно възпаление е полезно, то може да бъде проблем, ако стане хронично и атакува собствените тъкани на тялото.

Сега учените вярват, че хроничното възпаление на ниско ниво може да играе роля при някои здравословни състояния и заболявания. Те включват:

  • сърдечно заболяване
  • рак
  • метаболитен синдром
  • болест на Алцхаймер
  • различни дегенеративни състояния

Ето защо всичко, което може да помогне в борбата с хроничното възпаление, е потенциално важно за предотвратяване и подпомагане на лечението на тези състояния.

Докато темата за възпалението е многопластова и вероятно няма прост отговор, основният извод по отношение на куркумина е, че той е биоактивно вещество, което може да се бори с възпалението.

3. Куркумата може да увеличи антиоксидантния капацитет на тялото

Смята се, че оксидативното увреждане е един от механизмите зад стареенето и много заболявания.

Той включва свободни радикали, силно реактивни молекули с несдвоени електрони. Свободните радикали са склонни да реагират с важни органични вещества, като мастни киселини, протеини или ДНК.

Основната причина антиоксидантите да са толкова полезни е, че предпазват тялото ви от свободните радикали.

Куркуминът е мощен антиоксидант, който може да неутрализира свободните радикали поради своята химическа структура.

В допълнение, проучвания върху животни и клетки показват, че куркуминът може да блокира действието на свободните радикали и може да стимулира действието на други антиоксиданти.

4. Куркуминът може да засили невротрофичния фактор, извлечен от мозъка

Преди учените да разберат по-добре невроните, се смяташе, че те не могат да се делят и размножават след ранно детство. Сега обаче те знаят, че не е така.

Невроните са способни да образуват нови връзки и в определени области на мозъка те могат да се размножават и да се увеличават.

Един от основните двигатели на този процес е мозъчният невротрофичен фактор (BDNF). Това е ген, който участва в производството на протеин, отговорен за насърчаването на живота на невроните.

BDNF протеинът играе роля в паметта и ученето и може да се намери в областите на мозъка, отговорни за храненето, пиенето и телесното тегло.

Много често срещани мозъчни нарушения са свързани с понижени нива на BDNF протеин, включително депресия и болест на Алцхаймер.

Интересно е, че проучванията върху животни са установили, че куркуминът може да повиши нивата на BDNF в мозъка.

По този начин може да бъде ефективен при забавяне или дори обръщане на много мозъчни заболявания и свързани с възрастта намаления на мозъчната функция. И все пак, тъй като тези проучвания са проведени върху животни, е трудно да се каже какво означават резултатите за хората.

Може също да помогне за подобряване на паметта и вниманието, което изглежда логично, като се има предвид ефектите му върху нивата на BDNF.

5. Куркуминът може да намали риска от сърдечни заболявания

Сърдечните заболявания са причина номер едно за смърт в света. Изследователите са го изучавали в продължение на много десетилетия и са научили много за това защо се случва. Не е изненадващо, че сърдечните заболявания са невероятно сложни и различни неща допринасят за това.

Може би основната полза от куркумин, когато става въпрос за сърдечни заболявания, е подобряването на функцията на ендотела, лигавицата на кръвоносните съдове.

Ендотелната дисфункция е основен двигател на сърдечните заболявания. Това е, когато вашият ендотел не е в състояние да регулира кръвното налягане, съсирването на кръвта и различни други фактори.

Няколко проучвания показват, че куркуминът може да доведе до подобрения в здравето на сърцето. Освен това едно проучване установи, че е толкова ефективно, колкото упражненията при жени след менопауза.

В допълнение, куркуминът може да помогне за намаляване на възпалението и окисляването (както беше обсъдено по-горе), което може да играе роля при сърдечни заболявания.

6. Куркумата може да помогне за предотвратяване на рак

Ракът е заболяване, характеризиращо се с неконтролиран клетъчен растеж. Има много различни форми на рак, които изглежда са засегнати от добавки с куркумин.

Куркуминът е изследван като полезна билка при лечението на рак и е установено, че влияе върху растежа и развитието на рака.

Проучванията показват, че куркумата:

  • допринася за смъртта на раковите клетки
  • намалява ангиогенезата (растеж на нови кръвоносни съдове в тумори)
  • намалява метастазите (разпространението на рак)

7. Куркуминът може да бъде полезен при лечение на болестта на Алцхаймер

Болестта на Алцхаймер е най-честата форма на деменция и може да допринесе за до 70% от случаите на деменция.

Въпреки че лечението завършва за някои от симптомите му, все още няма лек за Алцхаймер. Ето защо на първо място е толкова важно да се предотврати появата му.

Може да има добри новини на хоризонта, защото е доказано, че куркуминът преминава кръвно-мозъчната бариера.

Известно е, че възпалението и оксидативното увреждане играят роля при болестта на Алцхаймер, а куркуминът има благоприятен ефект и върху двете.

В допълнение, ключова характеристика на болестта на Алцхаймер е натрупването на протеиново заплитане, наречено амилоидни плаки. Проучванията показват, че куркуминът може да помогне за изчистването на тези плаки.

8. Пациентите с артрит реагират добре на добавките с куркумин

Артритът е често срещан проблем в западните страни. Има няколко различни вида артрит, повечето от които включват възпаление в ставите.

Като се има предвид, че куркуминът е мощно противовъзпалително съединение, има смисъл, че може да помогне при артрит. Всъщност няколко проучвания показват, че има връзка.

В проучване при хора с ревматоиден артрит, куркуминът е дори по-ефективен от противовъзпалително лекарство.

Може други проучвания да разглеждат ефектите на куркумин върху артрита и отбелязват подобрения в различни семптоми.

9. Куркуминът има ползи срещу депресия

Куркуминът е показал успех при лечението на депресия.

В контролирано проучване 60 души с депресия бяха радпределени в три групи. Една група приема прозак, друга група приема 1 грам куркумин, а третата група приема и прозак, и куркумин.

След 6 седмици куркуминът доведе до подобрения, подобни на тези на Прозак. Групата, която приема както прозак, така и куркумин, показа най-добри резултати.

Според това малко проучване, куркуминът е толкова ефективен, колкото и антидепресантът.

Депресията също е свързана с намалени нива на BDNF и свиващ се хипокампус, мозъчна област с роля в ученето и паметта. Куркуминът може да помогне за повишаване на нивата на BDNF, потенциално обръщайки някои от тези промени.

Има и някои доказателства, че куркуминът може да засили мозъчните невротрансмитери серотонин и допамин.

10. Куркуминът може да помогне за забавяне на стареенето и за борба с хроничните заболявания, свързани с възрастта

Ако куркуминът наистина може да помогне за предотвратяване на сърдечни заболявания, рак и болестта на Алцхаймер, той може да има и ползи за дълголетието .

Това предполага, че куркуминът може да има потенциал като добавка против стареене.

Като се има предвид, че се смята, че окисляването и възпалението играят роля в стареенето, куркуминът може да има ефекти, които надхвърлят простото предотвратяване на болести.

Хербал Флекс – комбинация от КУРКУМА, ЦЕЙЛОНСКА КАНЕЛА и ДЖИНДЖИФИЛ!

В заключение

Куркумата – и особено нейното най-активно съединение, куркуминът – имат много научно доказани ползи за здравето, като потенциала за подобряване на здравето на сърцето и предотвратяване на болестта на Алцхаймер и рак.

Той е мощно противовъзпалително и антиоксидантно средство. Може също да помогне за подобряване на симптомите на депресия и артрит.

[blog_posts style=”push” columns=”3″ columns__md=”1″ ids=”7222,4439,7094,3666,7273,5021″ badge_style=”circle-inside” image_height=”75%”] [ux_products equalize_box=”true” ids=”622,3742,3793,2368,2474,3930,3962″]
Elena Iltcheva

Elena Iltcheva

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Гарантирана сигурност чрез reCAPTCHA и Google.Политиката за поверителност и Условията за ползване се прилагат.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Харесваш статиите ни? Абонирай се!

Абонирайки се ще получавате известия за нашите последни публикации!

Безплатни доставки

На всички поръчки над 100.00 лева

Връщане спрямо ЗЗП

При проблем ще върнем пратката Ви

Високо качество

Предлагаме само качествени продукти

100% Сигурност на данните

Грижим се за Вашите лични данни