Д-р Драгомир Дарданов за коремната хирургия

Facebook
Telegram
Twitter
WhatsApp

Добре дошли!

Екипът на Здравитал Ви пожелава приятно четене. Разглеждайте ежедневно нови здравни публикации.

Д-р Драгомир Дарданов е лекар-хирург с професионални интереси в областта на коремната и обща хирургия, хирургичната онкология, колопроктологията и клиничната анатомия. Също така е ръководител на хирургичната клиника към Александровска болница. След тази информация не е случайно, че професор Христо Деянов реши да покани точно този човек в новото издание на „Академия Здравитал“ от 22.03.22г.

С какво се занимава Д-р Драгомир Дарданов?

“Занимавам се с патологията, която е в коремната кухина, тоест, това са заболявания на черения дроб, задстомашната жлеза, жлъчната система, стомахът и дебелото черво. Работя в най-старата академична хирургия в страната“.

В началото на разговора специалистът заяви, че постепенно в заведението започва да се осъществява нормален работен ритъм и след пика на пандемията отново стартират плановите приеми. Едно от честите оплаквания от хора, прекарали коронавирус, е кървенето от стомаха, понеже това е вирус, предизвикващ васкулит (възпаление на кръвоноснтни съдове). В такъв случай, за да не се образуват тромби, се прилагат антикоагуланти, антибиотици, кортикостероиди. Тук трябва да се намери балансът – хем да няма кървене, хем да няма тромбоза.

„Напоследък най-често сме оперирали тежки хематоми –  кръвоизливи в мускулите на коремната стена. Освен това в нашата клиника имаме 24-часова хирургична спешност“ – констатира на гостът в студиото.

Загуба на кръв – какво следва от тук насетне?

По думите на доктор Драганов при загуба на литър кръв се налага болнично лечение и интензивна терапия. Когато настъпи кръвозагуба, стойността на хемоглобина е важна откъм динамика, защото много възрастни хора са с хронична анемия и при тях по-лесно се толерира хипоксията, докато при младите хора, бързо може да се изпадне в хеморагичен шок.

„Има една анатомична особеност в човешкото тяло. Жлъчните пътища и панкреатичния канал се изливат в 12-топръстника много близко. При едно хронично възпаление на жлъчните пътища, когато има и бактериална инвазия, има риск от рефлукс“ – важно заключение от водещия професор Деянов към зрителите.

Тези три органа имат голяма взаимовръзка и когато боледува един от тях, са засегнати и другите. Най-тежкото усложнение е острият некротизиращ панкреатит – той е с висока смъртност. Друга основна причина за възпаление на панкреаса е прекомерната употреба на алкохол. 

„Ракът на панкреаса в последните години зачестява, отива във водещите места по подобен тип здравословни проблеми, докато ракът на стомаха намаля своята честота напоследък.“

Една от причините затова е начинът на хранене – с повече мазнини, преработени меса и колбаси, с по-малко фибри, плодове и зеленчуци. Точно подобен тип диети влияе за образуване на камъни в жлъчния мехур.

Според специалистът от клиниката към Александровска болница около 30 процента от туморните заболявания, свързани с неговата дейност, се причиняват от вируси. Други фактори могат да са наследствената предразположеност и начин на живот, обездвижване, натрупани килограми и др.

Как продължи втората част от предаването?

Втората част на предаването започна с информация за камъни в жлъчката и туморите в жлъчните пътища. Карциномът на жлъчния мехур се предразполага от камъните и хроничното възпаление. Когато има задебеляване на стената, самият мехур трябва да бъде премахнат, особено при рецидивиращи възпаления. Това не се отнася за всички пациенти. Ако се премахнат само камъните, има риск от последващи възпаления. При пациент със сърдечна недостатъчност или вземане на антикоагуланти не може да издържи оперативна интервенция. Под ехографски контрол се поставя катетър, за да се освободи напрежението в жлъчката.

„2 часа след операция за премахване на жлъчката пациентът може да стане и да се раздвижи. Още на следващият ден хората се изписват за почивка у дома.“

Следващият акцент падна върху билиярния перитонит. Перитонитът е тежко възпалително заболяване на перитонеума (коремницата). Той е възпалителен подсиндром на острия хирургичен корем, протича с местни и общи прояви от страна на организма и изисква спешна интервенция. Възпалението на перитонеума може да е предизвикано от физични, химични или биологични фактори, но независимо от причината, винаги завършва като инфекциозно такова.

При остър панкреатит и билиарен перитонит настъпва „химично възпаление“, към което се присъединява микробна флора поради пареза на червата и повишена пропускливост на чревната стена. Болките не са толкова остри, както е при язвата.

Други основни симптоми: гадене, отпадналост, липса на апетит, повръщане – има патология в стомашно-чревен тракт. При диабетици чувствителността за болка е намалена – може да има тежко гнойно възпаление на жлъчния мехур, а пациентът да не го усеща.

„Обикновено след 50-тата процедура един специалист-хирург придобива голяма увереност, но всичко е твърде индивидуално. В България се стремим всяка една процедура да бъде извършена на тренажор“.

Чернодробна трансплантация

При нея се взема част от черния дроб, който се трансплантира. Той може да регенерира. Човек е възможно да живее с около 20 процента от черния си дроб. Все повече се говори за трансплантация при туморни заболявания, първичен рак и метастази.

„Когато има пациент в мозъчна смърт, той трябва да бъде подготвен, да се направи експлантацията (вземането), тестването и след това да се извърши самата интервенция. Като цяло донорството е добре да се популяризира в България, защото да спасиш човешки живот дори и след смъртта си, е голямо благородство. В цял свят трансплантацията е чудо на медицината“ – силни думи на госта.

Важна част, за да не се стига до хирургията, е профилактиката на човешкия организъм. Събеседниците в студиото отново отличиха неспецифични нарушения в храненето, липса на апетит, киселини, болки, повръщане, загуба на тегло, болки в кръста, пожълтяване на кожата, анемия, наследствена предразположеност като първични симптоми на възможен сериозен проблем. Прави се преглед при специалист или личен лекар – ехография – тя дава информация за жлъчните пътища, черния дроб, панкреаса. Задължително има ендоскопски изследвания – гастроскопия, колоноскопия, дори при нужда се прави компютърна томография.

„По-добре 10 излишни прегледа при лекар, отколкото човек да дойде при нас с тумор и разсейки.“ – сподели д-р Драгомир Дарданов

Злоупотребата с лекарства също е рисков фактор за проблеми на стомашно-чревния тракт. Всичко се метаболизира през черния дроб и прекаляването с парацетамол, антибиотици, аспирин може да доведе до увреждане и кървене. Мастно-разтворимите витамини също не са безопасни, прекомерната употреба на алкохол не бива да е налична.

Разговорът завърши със следните думи от доктор Драгомир Дарданов:

„Първото нещо, което се свързва с коремната хирургия, е болката в корема. Особено това се отнася за дясната част. Всяко едно стомашно неразположение трябва да бъде уточнено!“

Интервютата от предаванията на Академия Здравитал, открийте тук!

Elena Iltcheva

Elena Iltcheva

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Гарантирана сигурност чрез reCAPTCHA и Google.Политиката за поверителност и Условията за ползване се прилагат.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Харесваш статиите ни? Абонирай се!

Абонирайки се ще получавате известия за нашите последни публикации!

Безплатни доставки

На всички поръчки над 100.00 лева

Връщане спрямо ЗЗП

При проблем ще върнем пратката Ви

Високо качество

Предлагаме само качествени продукти

100% Сигурност на данните

Грижим се за Вашите лични данни