Полски хвощ – ползи за здравето

Facebook
Telegram
Twitter
WhatsApp

Добре дошли!

Екипът на Здравитал Ви пожелава приятно четене. Разглеждайте ежедневно нови здравни публикации.

Хвощът е популярен папрат, който се използва като билково лекарство още от времето на Гръцката и Римската империя.

Смята се, че има множество лечебни свойства и се използва най-вече за подобряване на здравето на кожата, косата и костите.

Какво е хвощ?

Полски или обикновен хвощ ( Equisetum arvense ) е многогодишна папрат , която принадлежи към род Equisetaceae.

Расте диво в Северна Европа и Америка, както и на други влажни места с умерен климат. Има дълго, зелено и гъсто разклонено стъбло, което расте от пролетта до есента.

Растението съдържа множество полезни съединения, които му придават множество благоприятни за здравето ефекти. От тях се открояват антиоксидантите и силициевият диоксид.

Антиоксидантите са молекули, които се борят със свободните радикали в тялото ви, за да предотвратят увреждането на клетките. Междувременно силициевият диоксид е съединение, състоящо се от силиций и кислород. Смята се, че е отговорен за потенциалните ползи на хвоща за кожата, ноктите, косата и костите.

Ползи от полския хвощ

Хвощът е бил използван от хиляди години като билково лекарство и настоящите научни доказателства подкрепят повечето от потенциалните му ползи.

Поддържа здравето на костите

Изследванията показват, че хвощът може да подпомогне заздравяването на костите .

Чрез костния метаболизъм, костните клетки, наречени остеокласти и остеобласти, непрекъснато ремоделират костите ви, за да избегнат дисбаланси, които могат да причинят чупливост на костите. Остеобластите се справят с костния синтез, докато остеокластите разграждат костта чрез резорбция.

Проучванията в епруветки показват, че хвощът може да инхибира остеокластите и да стимулира остеобластите. Това предполага, че е полезно при костни заболявания като остеопороза, която се характеризира с прекалено активни остеокласти, които водят до крехки кости.

Изследователите смятат, че ефектът на ремоделиране на костите на хвоща се дължи най-вече на високото съдържание на силициев диоксид. Всъщност до 25% от сухото му тегло е силициев диоксид. Никое друго растение не може да се похвали с толкова висока концентрация на този минерал.

Силициевият диоксид, който също присъства в костите, подобрява образуването, плътността и консистенцията на костната и хрущялната тъкан чрез засилване на синтеза на колаген и подобряване на усвояването и използването на калций.

Действа като естествен диуретик

Диуретиците са вещества, които увеличават отделянето на урина от тялото ви. Диуретичният ефект на хвощ е едно от най-търсените свойства на тази папрат в народната медицина.

Едно проучване при 36 здрави мъже установи, че приемането на дневна доза от 900 mg изсушен екстракт от хвощ под формата на капсули има по-мощен диуретичен ефект от този на класическо диуретично лекарство. Това се дължи на високата концентрация на антиоксиданти и минерални соли в растението.

Насърчава заздравяването на рани и здравето на ноктите

Изглежда, че локалното приложение на мас от хвощ насърчава заздравяването на рани.

Едно 10-дневно проучване при 108 жени след раждане, които са били подложени на епизиотомия по време на раждането – хирургично разрязване за улесняване на раждането – показа, че прилагането на мехлем, съдържащ 3% екстракт от хвощ, насърчава заздравяването на рани и помага за облекчаване на болката.

Проучването също така установи, че зачервяването на раната, подуването и секрецията се подобряват значително в сравнение с контролната група. Учените приписват тези положителни ефекти на съдържанието на силициев диоксид в растението.

Освен това екстрактът от хвощ може да се използва в лак за нокти за лечение на псориазис на ноктите – състояние на кожата, което причинява деформации на ноктите.

Едно проучване установи, че използването на лак за нокти, състоящ се от смес от екстракт от хвощ и други втвърдяващи ноктите агенти, намалява признаците на псориазис на ноктите.

Насърчава растежа на косата

Изследванията показват, че хвощът също може да бъде от полза за косата ви, вероятно благодарение на съдържанието на силиций и антиоксиданти.

Първо, антиоксидантите помагат за намаляване на микровъзпаленията и стареенето на влакната на косата, причинено от свободните радикали. Второ, по-високото съдържание на силиций във влакната на косата води до по-ниска скорост на косопад, както и до повишена яркост.

Например, едно 3-месечно проучване при жени с изтъняване на косата установи, че приемането на на хвощ, повишава растежа и силата на косата.

Други потенциални ползи от билката полски хвощ

Хвощът е известен с това, че предоставя много други потенциални ползи, включително:

  • Противовъзпалителна активност
  • Антимикробна активност
  • Антиоксидантна активност
  • Антидиабетно действие

Извод

Хвощът е бил използван като билково лекарство от векове.

Използва се най-вече при заболявания на кожата, косата, ноктите и пикочните пътища и може да се консумира под формата на чай, капсули и екстракти.

Трибор Сигма – със съдържание на полски хвощ!

Здравитал Трибор Сигма 50% Бабини Зъби, 25% Корен Репей и Полски Хвощ и 5% Морски Колаген
  • Подпомага здравето на ставите и костите
  • Подпомага бъбреците и отделителна система
  • Ограничава възпалителните процеси в организма
  • Намалява холестерола
  • Предпазва простатата
  • Нормализира сексуалната функция и хормоналния баланс при мъжете и жените
[blog_posts style=”push” columns=”3″ columns__md=”1″ ids=”5516,7273,5105,6628,6611,6749,6602,6757,6619″ badge_style=”circle-inside” image_height=”75%”] [ux_products equalize_box=”true” ids=”3930,3962,2205,2175,2185″]
Elena Iltcheva

Elena Iltcheva

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Гарантирана сигурност чрез reCAPTCHA и Google.Политиката за поверителност и Условията за ползване се прилагат.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Харесваш статиите ни? Абонирай се!

Абонирайки се ще получавате известия за нашите последни публикации!

Безплатни доставки

На всички поръчки над 100.00 лева

Връщане спрямо ЗЗП

При проблем ще върнем пратката Ви

Високо качество

Предлагаме само качествени продукти

100% Сигурност на данните

Грижим се за Вашите лични данни