Фамилна хиперхолестеролемия (ФХ) – какво е това?

Facebook
Telegram
Twitter
WhatsApp

Добре дошли!

Екипът на Здравитал Ви пожелава приятно четене. Разглеждайте ежедневно нови здравни публикации.

Estimated reading time: 6 minutes

Фамилната хиперхолестеролемия (ФХ) е наследствено състояние, което води до високи нива на холестерол с липопротеини с ниска плътност (LDL). Това също води до висок общ холестерол.

Холестеролът е восъчно вещество, намиращо се във вашите клетки, което може да бъде опасно, когато се натрупва по стените на артериите. Високият холестерол може да причини атеросклероза и да увеличи риска от инфаркт и инсулт.

Като най-честата форма на наследствен висок холестерол, FH засяга около 1 на всеки 500 души . Някои проучвания установяват, че тя достига до 1 на всеки 250 души в определени европейски популации.   

ФХ обикновено е по-тежък от случаите на негенетична хиперхолестеролемия. Хората, които имат фамилна версия, обикновено имат много по-високи нива на холестерол, както и сърдечни заболявания в много по-млада възраст.

ФХ е известен също като хиперлипопротеинемия тип 2.

Какви са признаците и симптомите на фамилна хиперхолестеролемия?

Високият холестерол често няма симптоми. Вредата може да бъде нанесена, преди да забележите, че нещо не е наред. Някои от признаците и симптомите са:

  • болка в гърдите при активност
  • ксантоми, които са мастни натрупвания, често срещани в сухожилията и по лактите, задните части и коленете
  • холестеролни отлагания около клепачите (ксантомите, които се появяват около очите, са известни като ксантелазми).
  • сиво-бели холестеролни отлагания около роговицата, известни също като роговичен аркус

Какво причинява фамилна хиперхолестеролемия?

В момента има три известни гена на ФХ. Всеки се намира на различна хромозома. В повечето случаи състоянието е резултат от наследяване на един от гените или двойки гени. Изследователите вярват, че определени комбинации от генетичен материал водят до проблема в някои случаи.  

Кой е изложен на риск от фамилна хиперхолестеролемия?

ФХ е по-често срещана сред определени етнически или расови групи, като тези от френско-канадски, финландски, ливански и холандски произход. Въпреки това, всеки, който има близък член на семейството с болестта, е в риск.  

Как се диагностицира фамилната хиперхолестеролемия?

Физически преглед

Вашият лекар ще проведе физически преглед. Изпитът помага да се идентифицират всички видове мастни натрупвания или лезии, които са се развили в резултат на повишените липопротеини. Вашият лекар също ще попита за вашата лична и семейна медицинска история.

Кръвни изследвания

Вашият лекар също ще назначи кръвни изследвания. Кръвните тестове се използват за определяне на нивата на холестерола и резултатите могат да показват, че имате високи нива на общ холестерол и LDL холестерол.

Семейна история и други тестове

Познаването дали някой от членовете на семейството са засегнати от сърдечно заболяване е важна стъпка за идентифициране на личния риск на индивида за за развитие на ФХ.

Други кръвни тестове могат да включват специализирани тестове за холестерол и липиди, заедно с генетични тестове, които установяват дали имате някой от известните дефектни гени.

Идентифицирането на тези с ФХ чрез генетично изследване позволи ранно лечение. Това доведе до намаляване на смъртността поради сърдечни заболявания в млада възраст и помогна да се идентифицират други членове на семейството, изложени на риск от заболяването.

Могат да се препоръчат и сърдечни тестове, които включват ултразвук и стрес тест.

Как се лекува фамилната хиперхолестеролемия?

Подобно на обикновения висок холестерол, ФХ се лекува с диета. Но за разлика от други форми на висок холестерол, лечението с лекарства също е задължително. Комбинация от двете е необходима за успешното намаляване на холестерола и забавяне на появата на сърдечни заболявания, инфаркт и други усложнения.

Вашият лекар обикновено ще ви помоли да промените диетата си и да увеличите упражненията заедно с предписването на лекарства. Ако пушите, отказването от тютюнопушенето също е критична част от лечението.

Промени в начина на живот

Ако имате ФХ, Вашият лекар ще препоръча диета, която се фокусира върху намаляване на приема на нездравословни мазнини и други по-малко здравословни храни. Вероятно ще бъдете насърчени да:

  • увеличете протеини като соя, пилешко и риба
  • намалите червеното месо и свинското месо
  • използвате зехтин или масло от рапица, а не свинска мас или масло
  • преминете от пълномаслени млечни към нискомаслени млечни продукти
  • добавите повече плодове, зеленчуци и ядки в диетата си
  • ограничите подсладените напитки и содата
  • ограничете алкохола до не повече от едно питие на ден за жени и две напитки на ден за мъже

Диетата и упражненията са важни за поддържането на здравословно тегло, което може да помогне за понижаване на нивата на холестерола. Важно е също да не пушите и да получавате редовен, спокоен сън.

Медикаментозна терапия

Настоящите насоки за лечение включват лекарства заедно с промени в начина на живот за намаляване на холестерола. Това включва започване на лекарства още на възраст от 8 до 10 години при деца.

Какви са усложненията при ФХ?

Възможните усложнения включват:

  • сърдечен удар в ранна възраст
  • тежко сърдечно заболяване
  • дългосрочна атеросклероза
  • удар
  • смърт поради сърдечно заболяване в млада възраст

Каква е дългосрочната перспектива?

Перспективата зависи от това дали правите промени в начина на живот и приемате предписаните ви лекарства. Тези промени могат значително да намалят сърдечните заболявания и да предотвратят сърдечен удар. Ранната диагноза и правилното лечение могат да доведат до нормална продължителност на живота.

Според  Американската сърдечна асоциация , нелекувани хора с ФХ, които наследяват мутиралия ген от двамата родители (най-рядката форма), са изложени на най-голям риск от сърдечен удар и смърт преди 30-годишна възраст. 

Половината от мъжете с ФХ, които не се лекуват, ще развият сърдечно заболяване до 50-годишна възраст; 3 от 10 жени с ФХ, които не са лекувани, ще развият сърдечно заболяване, докато достигнат 60. За период от 30 години хората, които не се лекуват, са пет пъти по-склонни да развият сърдечно заболяване, отколкото тези с LDL холестерол в здравословните граници.

Ранната диагностика и лечение са най-добрият начин да живеете живот, който не е съкратен от сърдечни заболявания.

Мога ли да предотвратя фамилна хиперхолестеролемия?

Тъй като ФХ е генетичен, най-добрият шанс за предотвратяване е да се потърси генетична консултация преди зачеване. Въз основа на семейната ви история, генетичен консултант може да е в състояние да идентифицира дали вие или вашият партньор сте изложени на риск от генни мутации на ФХ. Наличието на това състояние не гарантира, че и децата ви ще го имат, но е важно да знаете рисковете си и риска за бъдещите деца. 

Ако вече имате заболяването, ключът към по-дълъг живот е ранното диагностициране и лечение на нивата на холестерола.

[blog_posts style=”push” columns=”3″ columns__md=”1″ ids=”6276,6291,5775,6265,3241″ badge_style=”circle-inside” image_height=”75%”] [ux_products equalize_box=”true” ids=”2356,2461,2177,2189,2416,2470″]
Elena Iltcheva

Elena Iltcheva

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Гарантирана сигурност чрез reCAPTCHA и Google.Политиката за поверителност и Условията за ползване се прилагат.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Харесваш статиите ни? Абонирай се!

Абонирайки се ще получавате известия за нашите последни публикации!

Безплатни доставки

На всички поръчки над 100.00 лева

Връщане спрямо ЗЗП

При проблем ще върнем пратката Ви

Високо качество

Предлагаме само качествени продукти

100% Сигурност на данните

Грижим се за Вашите лични данни