Истината за “духа на алкохола” по празниците

Facebook
Telegram
Twitter
WhatsApp

Добре дошли!

Екипът на Здравитал Ви пожелава приятно четене. Разглеждайте ежедневно нови здравни публикации.

Много от нас очакват с нетърпение празничните пиршества. За съжалените обаче, това е време, в което някои от нас са склонни да консумират повече алкохол, отколкото през останалата част годината. Често ставаме свидетели на неблагоприятни последици като травми в следствие на падания или пътнотранспортни произшествия, причинени под въздействието на алкохол. През този празничен сезон също така е особено важно да вземете мерки, както за опазване на собственото си здраве, така и за това на близките ви. Т

Митовете продължават да съществуват

Научните изследвания, подкрепени от Националния институт за злоупотреба с алкохол и алкохолизъм, предоставят важна информация, която оспорва тези широко разпространени, но неправилни вярвания за това колко бързо организмът разгражда алкохола и колко кратко траят ефектите от него.

Ефектите на алкохола започват бързо, още преди да сте го усетили!

Хората може да не осъзнават, че способностите за вземане на критични решения и уменията, свързани с шофирането, вече са намалени много преди да покажат явни признаци на опиянение.

Първоначално алкохолът може да изглежда като стимулант, така че хората, които пият, могат да се чувстват оптимистични и развълнувани. Но не се заблуждавайте. Алкохолът намалява задръжките и преценката и може да доведе до необмислени решения. 

Тъй като хората консумират повече алкохол, времето за реакция се удължава и поведението става лошо, а понякога дори агресивно, което води до физическа саморазправа и други видове насилие. Продължителното пиене причинява неясен говор и загуба на равновесие, които обикновено се свързват с пиянството.

Алкохолът също може да причини затъмнения. Това са така наречените „бели петна” в паметта на човек, докато е бил в нетрезво състояние. Тези „бели петна” се случват, когато човек пие достатъчно алкохол, за да блокира временно прехвърлянето на спомени от краткосрочно към дългосрочно съхранение – известно като консолидация на паметта – в мозъчна област, наречена хипокампус. При по-високи нива на алкохол в кръвта той действа като ясен депресант, което може да причини припадък на хората, които пият, ако дозата е прекалено висока. При още по-високи нива, хората, които пият, са изправени пред опасността от животозастрашаващо предозиране с алкохол поради потискане на жизнените функции.

Ефектите на алкохола не спират със спирането на консумацията

По време на почерпката е лесно да прецените погрешно колко дълго траят ефектите на алкохола. Например, много хора вярват, че ще започнат да изтрезняват – и ще могат да шофират безопасно – след като спрат да пият и изпият чаша кафе. Истината е, че алкохолът продължава да въздейства върху мозъка и тялото дълго след изпиването на последното питие. Дори след като някой спре да пие, алкохолът в стомаха и червата продължава да навлиза в кръвта, което води до нарушена преценка и координация с часове.

Преди да празнувате — планирайте напред

Разбира се, нямаме намерение да навредим на никого, когато празнуваме през празничния сезон. И все пак насилието и смъртните случаи, свързани със злоупотребата с алкохол, продължават да съществуват, а хората продължават да вярват в абсурдните митове за пиенето, въпреки че научните изследвания са документирали как алкохолът влияе на мозъка и тялото.

Тъй като индивидите се различават, специфичните ефекти на алкохола върху индивида ще варират. Но някои факти са ясни – няма начин да вземете рационално решение, когато сте в нетрезво състояние и няма начин да изтрезнеете по-бързо.

Така че през този празничен сезон не подценявайте ефектите на алкохола. Не вярвайте, че можете да ги победите, или те могат да победят вас.   

Ето няколко съвета, които да имате предвид, ако сте домакин на празнично събиране:

  • Предлагайте разнообразие от безалкохолни напитки – вода, сокове, газирани напитки. Безалкохолните напитки помагат за противодействие на дехидратиращия ефект на алкохола. Освен това другите течности могат да забавят скоростта на абсорбция на алкохол в тялото и да намалят пиковата концентрация на алкохол в кръвта. Те също така предоставят на вашите гости алтернативи на алкохола.
  • Осигурете разнообразие от здравословни храни. Храната може да забави усвояването на алкохола и да намали пиковото ниво на алкохол в тялото с около една трета. Храната може също да сведе до минимум дразненето на стомаха и стомашно-чревния дистрес на следващия ден.
  • Помогнете на гостите си да се приберат безопасно – използвайте определени шофьори и таксита. Всеки, който сяда зад волана на кола, не трябва да е поглъщал алкохол.
  • Ако сте родител, дайте добър пример.

Безопасен празничен сезон!

А ето и няколко интересни мита и факти за консумацията на алкохол

Мит: Пийте кафе. Кофеинът ще ви отрезви.

Факт: Кофеинът може да помогне при сънливост, но не и при въздействието на алкохола върху вземането на решения или координацията. Тялото се нуждае от време, за да метаболизира (разгради) алкохола и след това да се върне към нормалното. Освен това, когато кофеинът изчезне, тялото ви ще трябва да се справи със сънливостта. Няма бързи лечения – само времето ще помогне.  

Мит: Можете да шофирате, стига да не бъркате думите си или да действате хаотично. 

Факт: Координацията, необходима за шофиране, е компрометирана много преди да покажете признаци на интоксикация и времето за реакция се забави. Освен това, седативните ефекти на алкохола увеличават риска от загуба на внимание зад волана. 

Мит: Топлото усещане, което получавате от пиенето на алкохол, ви изолира от студа на зимата. Когато пиете, няма нужда да носите палто, когато навън е студено.

Факт: Алкохолът разширява малките кръвоносни съдове точно под кожата, така че те бързо се пълнят с топла кръв. Това ви кара да се чувствате топло или горещо и може да причини зачервяване и изпотяване на кожата ви. Но телесната ви температура всъщност спада, защото докато алкохолът дърпа топлината от сърцевината на тялото ви към повърхността на кожата, той потиска областта на мозъка ви, която контролира регулирането на температурата. В студена среда това може да доведе до хипотермия. Така че носете палто, когато навън е студено, особено ако пиете алкохол.

Повече за вредата от алкохола, можете да прочетете тук!

[blog_posts style=”push” columns=”3″ columns__md=”1″ ids=”4171,6157,4193,5068″ badge_style=”circle-inside” image_height=”75%”] [ux_products equalize_box=”true” ids=”3736,5977,3797,2779,6081″]
Elena Iltcheva

Elena Iltcheva

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Гарантирана сигурност чрез reCAPTCHA и Google.Политиката за поверителност и Условията за ползване се прилагат.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Харесваш статиите ни? Абонирай се!

Абонирайки се ще получавате известия за нашите последни публикации!

Безплатни доставки

На всички поръчки над 100.00 лева

Връщане спрямо ЗЗП

При проблем ще върнем пратката Ви

Високо качество

Предлагаме само качествени продукти

100% Сигурност на данните

Грижим се за Вашите лични данни