10 храни, които предизвикват мигрена

Facebook
Telegram
Twitter
WhatsApp

Добре дошли!

Екипът на Здравитал Ви пожелава приятно четене. Разглеждайте ежедневно нови здравни публикации.

Много неща могат да предизвикат пристъп на мигрена, включително това, което ядем и пием.
Според Фондацията за изследване на мигрената, храните, които предизвикват мигрена, могат да го направят само когато се комбинират с други тригери. Но тази комбинация – и всяко задействане като цяло – е силно индивидуализирана, което затруднява изследването.
Няма такова нещо като универсален тригер за мигрена. Но има някои често срещани тригери, които могат да причинят или да допринесат за епизоди на мигрена при някои хора.

Кофеин

Твърде много кофеин или рязкото му изключване може да причини мигрена или главоболие.

Всъщност според Американската фондация за мигрена, кофеинът всъщност може да помогне за спиране на пристъпите. Може също да предложи облекчаване на главоболието при умерена употреба.

Изкуствени подсладители

Много преработени храни съдържат изкуствени подсладители. Това са алтернативи на захарта, които се добавят към храни и напитки за увеличаване на сладостта. За съжаление, тези подсладители могат да причинят мигрена. Смята се, че по-специално аспартамът предизвиква епизоди на това състояние.

Алкохол

Алкохолът е един от най-често срещаните продукти, за които се смята, че предизвикват мигрена. Според едно проучване, над 35% от участниците с такъв проблем, съобщават, че алкохолът е един от често срещаните им причинители.

По-специално, червеното вино е съобщено като задействащ фактор при над 77% от участниците. Освен това, алкохолът може да причини дехидратация, която има значителен принос за развитието на главоболие.

Шоколад

Според Американската фондация за мигрена, шоколадът се смята за втория най-чест причинител на пристъпи на мигрена след алкохола. Те казват, че засяга приблизително 22% от хората, които изпитват мигрена.

Шоколадът съдържа както кофеин, така и бета-фенилетиламин, които могат да предизвикат главоболие при някои хора.

Храни, съдържащи мононатриев глутамат (MSG)

Мононатриевият глутамат (MSG) е натриева сол на глутаминова киселина, която естествено съществува в телата ни.

MSG присъства в много храни като хранителна добавка. Счита се за безопаснa за ядене, но някои изследвания я свързват с пристъпи на главоболие.

Американската фондация за мигрена отбелязва, че може да предизвика тежки епизоди на мигрена при 10 до 15 процента от страдащите. Други консерванти също могат да бъдат тригер при някои хора.

Сушени меса

Сушените меса – включително деликатеси, шунка, кренвирши и колбаси – всички съдържат консерванти, наречени нитрати, които запазват цвета и вкуса. Тези храни могат да отделят азотен оксид в кръвта, за който се смята, че разширява кръвоносните съдове в мозъка. Има някои доказателства, че азотният оксид може да причини или да допринесе за мигрена.

Отлежали сирена

Отлежалите сирена съдържат вещество, наречено тирамин. Образува се, когато стареенето на храната причинява разграждането на протеините. Колкото по-дълго отлежава сиренето, толкова по-високо е съдържанието на тирамин.

Тираминът е друг химикал, за който се твърди, че предизвиква главоболи. Сирена с високо съдържание на тирамин, са:

• фета
• Синьо сирене
• Пармезан

Мариновани и ферментирали храни

Подобно на отлежалите сирена, маринованите и ферментирали храни могат да съдържат големи количества тирамин. Тези храни включват:

• кисели краставички
• кимчи
• комбуча (която също може да има алкохолно съдържание)
• кисела бамя
• мариновани люти чушки

Замразени храни

Яденето на замразени храни и напитки като сладолед може да предизвика силни, пронизващи болки в главата. Най-вероятно е да изпитате главоболие, което се превръща в пристъп на мигрена при ядене студена храна, особено, ако се консумира прекалено бързо или когато организмът ни е силно нагрят (след тренировка или лятото).

Солени храни

Солените храни – особено солените преработени храни, които могат да съдържат вредни консерванти, могат да предизвикат мигрена при някои хора. Консумирането на високи нива на натрий може да повиши кръвното налягане, което може да причини главоболие или пристъпи на мигрена.

В заключение

Лечението на мигрена може да включва комбинация от лекарства с рецепта и лекарства без рецепта и алтернативни средства. Едно от най-добрите неща, които можете да направите, които не изискват големи усилия, е да се вслушате в съветите, които ви дадохме по-горе + да ги комбинирате с хранителна добавка с магнезий и/или В12.

[blog_posts style=”push” columns=”3″ columns__md=”1″ ids=”4323,4542,4410,5827,5802,5775″ badge_style=”circle-inside” image_height=”75%”] [ux_products equalize_box=”true” ids=”4845,4842,3975,2191″]
Elena Iltcheva

Elena Iltcheva

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Гарантирана сигурност чрез reCAPTCHA и Google.Политиката за поверителност и Условията за ползване се прилагат.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Харесваш статиите ни? Абонирай се!

Абонирайки се ще получавате известия за нашите последни публикации!

Безплатни доставки

На всички поръчки над 100.00 лева

Връщане спрямо ЗЗП

При проблем ще върнем пратката Ви

Високо качество

Предлагаме само качествени продукти

100% Сигурност на данните

Грижим се за Вашите лични данни