Проблемите с простатата – Мовембър продължава

Facebook
Telegram
Twitter
WhatsApp

Добре дошли!

Екипът на Здравитал Ви пожелава приятно четене. Разглеждайте ежедневно нови здравни публикации.

„Академия Здравитал“ отново е тук с най-новото си издание. Този път гост на проф. Христо Деянов беше Доцент Д-р Силви Кирилов.

Доц. Доктор Кирилов е специалист-уролог, който диагностицира и лекува проблеми, свързани с простата, бъбреци, болести на пикучен мехур и др. Завършва Медицинския университет в гр. София със специалност „Урология“.

След 2002г. е на няколко ръководни длъжности в Александровска болница – директор, заместник директор по лечебната работа и прокурист. Сред другите медицински дейности, с които се занимава урологът, са: лабораторни и микробиологични изследвания, цистоскопия, лечение на доброкачествени простатни хиперплазии, мъжки стелиритет и еректилна дисфункция, хипогонадизъм. Заедно с водещия на предаването проф. Христо Деянов, се продължи дискусията за най-често срещаните проблеми при мъжете – тези с простата. Както вече знаем, месец Ноември е месец на мъжкото здраве и продължаваме да обръщаме внимание на тази тема.

Урологът започна своето представяне с много интересна мисъл:

Съдържание

“Простатата е като второ сърце на мъжа, а мъжкото здраве е един събирателен термин, който започва от простатата и завършва с психиката, която си има своите характеристики.”

Според доцент доктор Силви Кирилов не се забелязва пряка зависимост между карцином или аденом на простатната жлеза при мъжа и тревожността и деперсивните състояния. От друга страна обаче, евентуални проблеми в личен план могат да повлияят негативно на сексуалния живот.

Всеки втори мъж над 50 години вероятно има уголемяване на простатната жлеза

Във връзка с темата на предаването се изрази мнение, че парауретралните жлези, които се намират между уретрата и простатната жлеза, са 6 групи. Когато тези жлези се разрастнат, има нарушение в отока на уринирането. По този начин съществува механична пречка на изпикаването, а при една интервенция на аденом не се засяга самата простата.

Силви Кирилов представи на зрителите на “Академия Здравитал” статистически данни за заболелите и лекуваните на годишна и месечна база:

“При около 500-600 случая годишно се правят операции за карцином на простатата в България, но реалните диагнози са три-четири пъти повече. Само в нашата клиника отново около 500 са интервенциите на аденом.”

По принцип съществуват няколко натурални средства, които могат да действат профилактично при наличние на подобно онкологично заболяване. Сред тях са: сок от куркума, домати, джинджифил, риган, чесън, люти чушки, броколи, омега3 мастни киселини, зелен чай, бял трън. При някои от тези активни вещества има антиоксидантно действие, чрез което се предпазват клетките, а при други – раковите клетки се самоизяждат от определени клетъчни линии. На практика може да се получи намаляне растежа на туморното образувание.

Александровска болница и лечението на простатата

В клиниката към Александровска болница, където работи доц. д-р Силви Георгиев, има ясни алгоритми за пристъпване към необходимата диагностика. Първо се прави ехография, там се вижда структурата на простатната жлеза, пикочния мехур и остатъчната урина. Накрая се стига и до ректално туширане (палпиране). Така специалистът може с пръст да стигне до ректума и да опипа самата простата. Там се опипва простатата, за да се установи какво е нейното отношение спрямо околните органи. Открива се дали има ли втвърдяване, неравности, какви са размерите, има ли налични сраствания с околните органи.

При ядрено-магнитния резонанс се дава възможност за проследяване определени зони, за да се види дали става въпрос просто за възпалителен процес или говорим за „огнище“. Тук може да се види от 3 до 5 мм туморен процес и не е задължително да има вече проявени метастази. В днешно време при съмнение за рак на простатата може да се премине и към биопсия. При нея се прави изследване – взема се част от простатната тъкан чрез игла, в последствие тъкънта се подлага на необходимото изследване.

Лапороскопията и роботът “Да Винчи”

Края на разговора бе посветен на лапароскопията и хирургичния робот „Да Винчи“. Лапароскопията вече е широко развита в редица градове у нас – София, Плевен, Варна, Стара Загора, Пловдив и др. Чрез „Да Винчи“ в съвремието се извършват редица операции в областта на урологията. Разработен е през 80-те години, когато американската армия иска да осигури възможност за извършване на операции при военни условия с дистанционно управление. В България основните интервенции с робота се правят в София – вече говорим за над 300 подобни случаи.

Лапороскопските интервенции се покриват от здравната каса, с изключение на някои еднократни консумативи. При роботизираните операции отскоро това също е така, след утвърждаване на комисия към националната здравноосигурителна каса (НЗОК).

В заключение:

“Много важно е след 50-годишна възраст мъжът всяка година да ходи на преглеги при уролог и да се правят изследвания на туморните маркери. Българската урология е на Европейско ниво и спокойно тук могат да се правят всички необходими изследвания, диагностика, поведение и лечение при простатните заболявания.”

Тази много важна препоръка ни бе дадена от специалистът в предаването доц. д-р Силви Кирилов, затова, скъпи мъже, послушайте съветите и се грижете превантивно за вашето здраве!

Останалите предавания по темата “Мовембър” можете да откриете тук, в нашия блог!

[blog_posts depth=”1″ ids=”4959,5501,5214,5195″ image_height=”180px”] [ux_products equalize_box=”true” orderby=”sales”]
Elena Iltcheva

Elena Iltcheva

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Гарантирана сигурност чрез reCAPTCHA и Google.Политиката за поверителност и Условията за ползване се прилагат.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Харесваш статиите ни? Абонирай се!

Абонирайки се ще получавате известия за нашите последни публикации!

Безплатни доставки

На всички поръчки над 100.00 лева

Връщане спрямо ЗЗП

При проблем ще върнем пратката Ви

Високо качество

Предлагаме само качествени продукти

100% Сигурност на данните

Грижим се за Вашите лични данни