Петър Калчев и Геогри Георгиев в “Академия Здравитал”

Facebook
Telegram
Twitter
WhatsApp

Добре дошли!

Екипът на Здравитал Ви пожелава приятно четене. Разглеждайте ежедневно нови здравни публикации.

Приятели, гледахте ли най-новото издание на “Академия Здравитал“? Ако не сте успели да го направите, то сега ще Ви представим най-важните акценти от него.

Гости на проф. д-р Христо Деянов бяха урологът д-р Георги Георгиев от Хил Клиник и актьорът Петър Калчев – добил популярност с участието си в сериала „Отплата“, член на Съюза на българските артисти. Д-р Георгиев се отличава с над 100 лазерни вапоризации на простатната жлеза в страната. Темата на събеседването беше свързана с рака на простата – един от основните проблеми за мъжката част от населението.

„СТАТИСТИЧЕСКИ РАКЪТ НА ПРОСТАТНАТА ЖЛЕЗА Е НА ПЪРВО МЯСТО СРЕД ОНКОЛОГИЧНИТЕ ЗАБОЛЯВАНИЯ ПРИ МЪЖЕТЕ“.

В началото на разговора г-н Георгиев сподели, че в клиниката му няма отлив на пациенти във връзка с Ковид отностно профилактичните прегледи на простата.

„ПРИ НАС ВСИЧКИ, КОИТО РАБОТЯТ В КЛИНИКАТА, СА ВАКСИНИРАНИ И МОЖЕ ДА СЕ КАЖЕ, ЧЕ ИМА „ЗЕЛЕНА ЗОНА“. ОСВЕН ТОВА, ПО ОТНОШЕНИЕ НА ОПЕРАТИВНИТЕ ИНТЕРВЕНЦИИ, ПАЦИЕНТИТЕ СА САМИ В СТАИ, ГРАФИЦИТЕ И МЕРКИТЕ СЕ СПАЗВАТ СТРИКТНО“

Eдна от най-често срещаните причини за незадържане на урина при мъжете, е хипертрофията на простатата, т.е увеличаване на простатната жлеза. Тя е естествен резултат от стареенето на организма и за съжаление причина за сериозни проблеми от страна на пикочните пътища.

Тази жлеза обикновено има размерите на кестен (около 3 см), и е с гладка повърхност. Нейното нарастване е свързано с увеличението на клетките, което води до притискане на уретрата. Така се затруднява отделянето на урина. Сред честите оплаквания в тази посока са: често уриниране, предимно през ноща, болезнено уриниране, намаляне на струята и невъзможност за неговото отделяне, наличие на кръв. Една от основните функции на простатата е да произвежда и отделя в уретрата секрет, който взема основно участие във формирането на семенната течност. Има отношение спрямо контрола на уринирането, чрез притискане на началната част на пикочния канал.

Диагностика на рак на простатата

Методиките за образна диагностика на рак на простата и изследванията в България са покрити от здравната каса. Това се отнася и за ядрено-магнитен резонанс, както и за ехографското изследване – това сподели доктор Георги Георгиев. При съмнение за подобен вид онкологичен проблем, трябва да се приема простатно-специфичен антиген – туморен маркер, който показва дали има рак на простатната жлеза. 

Гостите в студиото обърнаха внимание и на т.нар. PSA – простатно-специфичен антиген. Според д-р Георгиев нормалните референтни стойности би трябвало да са между 0-4,1 нанограма на милилитър, но с напредване на възрастта горната граница може леко да се завиши – до 6 нанограма. Дори се е стигало до нива над 10 единици, без това непременно да води до рак. Изследванията на този антиген също биват покривани от здравната каса, което не води до допълнителни финансови грижи за пациентите.

„ПРИ МНОГО МЪЖЕ МОЖЕ ДА ИМА УВЕЛИЧЕНИ НИВА НА ТУМОРНИТЕ МАРКЕРИ – ТОВА НЕ ВИНАГИ ЗНАЧИ ОНКОЛОГИЧНО ЗАБОЛЯВАНЕ“ споделиха гостите пред “Академия Здравитал”

Себеседниците се обединиха около мнението, че има няколко основни причини за появата на онкологичното заболяване. То често може да се дължи както на генетични зависимости, така и на наднормено тегло, нездравословен начин на живот, неправилно хранене, тютюнопушене, прекомерна консумация на алкохол, стрес, липса на сексуален живот и др. Дори някои храни, които са източник на калций, могат да предизвикват рак. От друга страна, хроничният простатит като вид инфекция на простата също може да доведе до мутиране на клетките и развитие на онкологичен проблем. В повечето случаи няма ранна симптоматика за това заболяване, затова то може да бъде наречено още и „тих убиец“.

„ ВСЕ ПОВЕЧЕ МЛАДИ ХОРА БИВАТ ДИАГНОСТИЦИРАНИ С РАК НА ПРОСТАТАТА“

Петър Калчев сподели, че много известни актьори са диагностицирани с това онкологично заболяване. Като пример затова даде американския режисьор и продуцент Денис Хопър, който преди години почина от рак. Диагностициран с тази болест е и Иън Маккелън – изиграл Гандалф във „Властелинът на пръстените“. Болестта са успели да преборят Майкъл Дъглас и Робърт Де Ниро. Господин Калчев изрази своята подкрепа и за кампанията „Мовембър“.  

“Мовембър”

Мовембър е движение, което се заражда в Мелбърн, Австралия. Oтличителната му черта са причудливите мустаци, които мъже от цял свят пускат в знак на солидарност през предпоследния месец на годината. Самото име „Мовембър“ e игра на думи, идващо от първата сричка на думата „мустаци“ на английски (moustache) в комбинация с името на месец ноември.

В заключение

В края на разговора Петър Калчев сподели, че силно се е мотивирал след дискусията с д-р Георгиев и лично ще си направи изследване на простата. Това е нещо, за което призова и свои колеги и приятели. Предаването завърши с идеята за пролетен концерт на открито, в който да участват много артисти и да популяризират изследванията и грижите за човешкото здраве.

Останалите предавания на “Академия Здравитал” можете да откриете в нашата блог секция.

[blog_posts type=”masonry” columns__sm=”2″ depth=”1″ ids=”5455,5368,4959,3703″ image_height=”180px”] [ux_products equalize_box=”true” ids=”2356,2461,2416,2368″]
Elena Iltcheva

Elena Iltcheva

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Гарантирана сигурност чрез reCAPTCHA и Google.Политиката за поверителност и Условията за ползване се прилагат.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Харесваш статиите ни? Абонирай се!

Абонирайки се ще получавате известия за нашите последни публикации!

Безплатни доставки

На всички поръчки над 100.00 лева

Връщане спрямо ЗЗП

При проблем ще върнем пратката Ви

Високо качество

Предлагаме само качествени продукти

100% Сигурност на данните

Грижим се за Вашите лични данни