Пасифлора (Passiflora)

Народни наименования: Страстниче, Цвете на страстта
Facebook
Telegram
Twitter
WhatsApp
pasiflora-passiflora

Съдържание за Пасифлора

Информация за Пасифлора

Пасифлората е род цъфтящи растения с около 550 вида. Те са лиани или катерливи храсти, които могат да достигнат дължина до 15 метра. Листата са редуващи се, прости и често триделни или длановидно петделни. Цветовете са ефектни – цветни и с уникална структура. Обикновено имат по пет венчелистчета и чашелистчета, с много тичинки и едно стълбче в центъра.

Съдържание за Пасифлора (Passiflora)

Какъв е биохимичния състав на Пасифлората?

Пасифлората има богат биохимичен състав. Активните съставки, които имат най-силно изразени положителни ефекти върху човешкото здраве в Пасифлората, са:

 • Флавоноиди
 • Алкалоиди
 • Витамини (включително витамин С)
 • Каротеноиди
 • Кумарини
 • Гликозиди
 • Мастни киселини
 • Аминокиселини (включително триптофан)

Къде расте Пасифлората?

Тези растения произхождат от тропическите и субтропическите райони на Северна и Южна Америка, включително части от Южна Америка, Централна Америка и южните части на Съединените щати. 

Те могат да бъдат открити в различни местообитания, включително гори, ливади и по бреговете на реките.

Кои части на Пасифлората са най-полезни?

Частите на растението Пасифлора, които най-често се използват заради ползите за здравето, са листата, цветовете и плодовете. Пасифлората съдържа няколко биоактивни съединения като флавоноиди, алкалоиди и гликозиди, които са отговорни за терапевтичните ѝ свойства. Листата на Пасифлората са особено богати на тези съединения и често се използват за приготвяне на билков чай или екстракти. Цветовете и плодовете на Пасифлората също се използват в традиционната медицина заради успокояващото и седативното им действие. Плодовете също са добър източник на витамини А и С, а семената съдържат здравословни мазнини и протеини.

Кога е най-добре да се бере Пасифлората?

Най-добре е плодовете на Пасифлората да се берат, когато са напълно узрели, което се познава по цвета и структурата им. Когато са готови за бране, плодовете стават зелени, жълти или лилави и леко меки на допир. Важно е да се изчака пълната зрялост на плодовете, за да се гарантира, че те са развили пълния си вкус и хранително съдържание. Цветовете на Пасифлората могат да се събират по всяко време, но обикновено се събират сутрин, когато етеричните масла са с най-висока концентрация.

Интересни истории, митове и легенди за Пасифлората

Ето някой от най интересните истории, митове и легенди за Пасифлората

 • Името “пасифлора” е дадено на растението от испански християнски мисионери, които вярвали, че уникалните му цветни структури символизират страстите на Христос. Смятало се, че трите стигми представляват гвоздеите, използвани при разпъването на кръста, петте прашеца – раните на Христос, а десетте венчелистчета и чашелистчета – десетте верни апостоли.
 • Ацтеките вярвали, че пасифлората представлява човешкото сърце и я използвали за лечение на тревожност и безсъние.
 • Според митологията на ацтеките бог Кетцалкоатъл, който се свързвал с планетата Венера и плодородието, подарил пасифлора на своите последователи като символ на своята любов и признателност. Смятало се е също, че има успокояващи свойства и се използва като успокоително средство.

Народни рецепти, домашни лекове и бабини отвари с Пасифлора

Полезни действия на Пасифлората

Пасифлората има множество полезни за здравето ефекти. Отдолу може да разгледате най-силно изразените позитивни ефекти върху човешкото здраве от приема на Пасифлора.

 • Справя се с тревожнност

 Пасифлората съдържа съединения като флавоноиди и алкалоиди, които могат да помогнат за намаляване на тревожността и насърчаване на релаксацията. Някои проучвания показват, че може да увеличи производството на гама-аминомаслена киселина (GABA) – невротрансмитер, който помага за регулиране на мозъчната дейност и за насърчаване на спокойствието. Използва се често при депресия и остро стресово разстройство.

Пасифлората подобрява на качеството съня, като намали времето, необходимо за заспиване, и увеличи общата продължителност на съня. 

Пасифлората може да помогне за облекчаване на някои симптоми на менопаузата благодарение на естествените си фитоестрогени, които са растителни съединения, имитиращи действието на естрогена в организма.

В допълнение към тези ефекти се смята, че билката помага още като леко понижава кръвното налягане и повишава дихателната честота. Използва се също при изгаряния, кожни проблеми, възпаления, колики, хемороиди.

Възможни нежелани реакции от приема на Пасифлора

Важно е да се отбележи, че може да бъде токсична, ако се приема в големи количества. Ето и три примерни странични ефекта:

 • Стомашно-чревни смущения – Пасифлора може да причини стомашни смущения, включително гадене, повръщане и диария. Тези нежелани реакции обикновено са леки и отшумяват сами.
 • Алергични реакции – В редки случаи Пасифлора може да предизвика алергична реакция при чувствителни индивиди. Симптомите на алергична реакция могат да включват уртикария, сърбеж, подуване и затруднено дишане.
 • Психическо объркване – Високите дози Пасифлора могат да причинят умствено объркване или дезориентация.

Статии за билката Пасифлора

Продукти с Пасифлора

 • 44,90 лв.

  В наличност

  Купи

Надяваме се информацията за Пасифлора (Passiflora) да Ви е била интересна и полезна. Ако се интересувате от други билки и полезни растения, може да потърсите техните наименования в търсачката отдолу. Благодарим Ви, че сте наш потребител!

Още резултати...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Безплатни доставки

На всички поръчки над 100.00 лева

Връщане спрямо ЗЗП

При проблем ще върнем пратката Ви

Високо качество

Предлагаме само качествени продукти

100% Сигурност на данните

Грижим се за Вашите лични данни