Мимулус (Mimulus)

Народни наименования: Клоунско цвете

Facebook
Telegram
Twitter
WhatsApp
mimulus-zdravital

Съдържание за Мимулус

Информация за Мимулус

Растенията Мимулус обикновено имат ярко оцветени тръбести цветове, които често са на петна или са маркирани с контрастни цветове. Цветовете могат да бъдат червени, оранжеви, жълти, розови или лилави и обикновено са дълги 3-4 см. Листата на растенията Мимулус обикновено са срещуположни и назъбени или перести.

Съдържание за Мимулус (Mimulus)

Какъв е биохимичния състав на билката?

Билката е има богат биохимичен състав. Елементите, които имат най-силно изразени положителни ефекти върху човешкото здраве в Мимулус , са:

 • Алкалоиди
 • Флавоноиди
 • Фенолни киселини
 • Терпеноиди
 • Танини
 • Антоцианини
 • Каротиноиди

Къде расте Мимулуса?

Растенията Мимулус растат в различни части на света, включително в Северна и Южна Америка, Африка и Азия. Te се срещат в различни местообитания, включително влажни зони, брегове на реки, ливади и скалисти склонове. Много видове Мимулус предпочитат влажна почва и частична сянка, докато други могат да понасят и по-сухи условия.

Кои части на билката са на - полезни?

 • Цветя  – Цветовете на Мимулус често се използват в традиционната медицина за лечение на тревожност и храносмилателни проблеми. Те могат да имат и антимикробни и противовъзпалителни свойства.
 • Корени – Корените на някои видове Мимулус се използват в традиционната медицина за лечение на треска и други заболявания. Те могат да съдържат и съединения с потенциални лечебни свойства.

Кога е най-добре да се бере билката?

Цветовете на Mимулуса трябва да се събират, когато са в пълен цъфтеж, което обикновено е в края на пролетта или началото на лятото. Цветовете трябва да се берат сутрин, след като росата е изсъхнала, но преди топлината на деня да доведе до увяхване на цветовете. Тези цветове се използват в терапията на д-р Бах.

Интересни истории, митове и легенди за Мимулус

Племето хопи е използвало Мимулус като символ на плодородието, а племето карок – като средство за лечение на змийско ухапване. Във викторианска Англия Мимулусът е бил подаряван като символ на смелостта и преодоляването на страха. Днес Мимулус понякога се използва като средство от цветята на Бах за лечение на страх и срамежливост.

Народни рецепти, домашни лекове и бабини отвари с Мимулус

Полезни действия на Мимулус

Билката има множество полезни за здравето ефекти. Отдолу може да разгледате най-силно изразените позитивни ефекти върху човешкото здраве от приема на Мимулус .

 • страхове

Мимулус съдържа съединения, които могат да спомогнат за успокояване на нервната система и намаляване на чувството на тревожност и страх. 

 • невроза

Мимулус може да помогне при невроза, защото съдържа биоактивни съединения, за които е установено, че могат да помогнат за намаляване на симптомите на стрес, тревожност и други свързани състояния, които могат да допринесат за невроза.

 • заекване

Заекването може да бъде причинено или влошено от тревожност, стрес или други дисфункции на нервната система и Мимулус може да помогне за намаляване на тези основни фактори.

В допълнение към тези ефекти се смята, че Мимулус помага още и  на хора, които лесно се изчервяват, заекват от страх, изпадат в истеричен смях, имат чести бронхити, алергии.

Възможни нежелани реакции от приема на Мимулус 

Важно е да се отбележи, че може да бъде токсичен, ако се приема в големи количества. . Ето и три примерни странични ефекта:

 • Гадене и повръщане – Приемането на твърде много Мимулус може да причини стомашно-чревни смущения, включително гадене, повръщане и диария.
 • Замайване и главоболие – Мимулус може да има седативен ефект и приемането на твърде много от него може да причини замайване, световъртеж и главоболие.
 • Кожен обрив и сърбеж – Някои хора могат да бъдат алергични към Мимулус или неговите компоненти и приемането на твърде много количество може да причини кожен обрив, уртикария или сърбеж.

Продукти с Мимулус 

 • 44,90 лв. Добавяне в количката

Статии за билката Мимулус

Надяваме се информацията за Мимулус (Mimulus) да Ви е била интересна и полезна. Ако се интересувате от други билки и полезни растения, може да потърсите техните наименования в търсачката отдолу. Благодарим Ви, че сте наш потребител!

Още резултати...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Безплатни доставки

На всички поръчки над 100.00 лева

Връщане спрямо ЗЗП

При проблем ще върнем пратката Ви

Високо качество

Предлагаме само качествени продукти

100% Сигурност на данните

Грижим се за Вашите лични данни