Етерично масло от лавандула:
Етеричното масло, извлечено от цветовете на лавандулата, е може би най-известната и широко използвана част от растението за медицински цели. То е богато на съединения като линалоол, линалил ацетат и камфор, за които е доказано, че имат противовъзпалителни, аналгетични и анксиолитични свойства. Етеричното масло от лавандула често се използва в ароматерапията и масажа за насърчаване на релаксацията и намаляване на стреса и тревожността.
Цветове на лавандула:
Цветовете на лавандулата също могат да се използват за медицински цели. Те съдържат съединения като флавоноиди и розмаринова киселина, които имат антиоксидантни и противовъзпалителни свойства. Цветовете на лавандулата често се използват за приготвяне на чайове, за които се смята, че имат успокояващ ефект върху организма и насърчават по-добрия сън.
Листа от лавандула:
Макар и да не се използват толкова често, колкото цветовете и етеричното масло, листата на лавандулата също съдържат съединения като розмаринова киселина, която има антиоксидантно и противовъзпалително действие. Листата на лавандулата могат да се използват в чайове или да се добавят към салати за мек, тревист вкус
Семена от лавандула:
Семената на лавандулата съдържат съединения като линолова киселина и алфа-линоленова киселина, които са незаменими мастни киселини, за които е доказано, че имат редица ползи за здравето, включително намаляване на възпаленията и подобряване на здравето на сърцето. Семената от лавандула могат да се консумират като хранителна добавка или да се добавят към храни като смутита и салати за повишаване на хранителната стойност.