Хвощ (Equisetum)

Народни наименования: Прешлица, Пришлица, Дива хурка, Конска опашка, Наставниче, Конска опашка

Facebook
Telegram
Twitter
WhatsApp
hvosht-equisetum-zdravital

Съдържание за Хвощ

Информация за Хвощ

Хвощът е род съдови растения, известно още като бързак. Това е един от най-старите оцелели растителни видове, датиращ отпреди повече от 300 милиона години. Растението има уникален външен вид, със ставни стъбла и малки листа, подобни на люспи, разположени на венци около стъблото. Стъблата на Хвоща обикновено са кухи и имат богат на силициев диоксид състав, което ги прави груби на допир.

Съдържание за Хвощ (Equisetum)

Какъв е биохимичния състав на билката Хвощ?

Билката е има богат биохимичен състав. Активните съставки, които имат най-силно изразени положителни ефекти върху човешкото здраве в билката, са:

 • Силициев диоксид
 • Калий
 • Калций
 • Магнезий
 • Желязо
 • Манган
 • Витамин С
 • Алкалоиди

Къде расте билката Хвощ?

Хвощът може да бъде открит във влажни зони, блата и по бреговете на реки. Предпочита влажна, песъчлива или глинеста почва и може да понася както киселинни, така и алкални условия. Растението е разпространено по целия свят, като видовете му се срещат на всички континенти с изключение на Антарктида.

Кои части на билката Хвощ са най-полезни?

Стъбла: Стъблата на Хвоща са особено богати на силициев диоксид, който е важен за поддържането на здрави кости, кожа, коса и нокти. Силициевият диоксид има и противовъзпалителни свойства и може да подпомогне заздравяването на рани. Стъблата често се използват в традиционната медицина като диуретик, което означава, че те могат да помогнат за увеличаване на производството на урина и да облекчат задържането на вода.

Листа: Листата на Хвоща съдържат различни флавоноиди, включително кемпферол, кверцетин и рутин, които имат антиоксидантно и противовъзпалително действие. Тези съединения могат да помогнат за предпазване от хронични заболявания като рак, сърдечни заболявания и диабет. Листата на Хвоща имат и диуретични свойства и се използват в традиционната медицина за лечение на инфекции на пикочните пътища.

Корени: Корените на Хвоща се използват в традиционната медицина за лечение на храносмилателни проблеми като стомашни язви и диария. Корените съдържат различни биоактивни съединения, включително алкалоиди и фенолни съединения, които имат противовъзпалително, антибактериално и противогъбично действие.

Кога е най-добре да се бере Хвощ?

Хвощът се бере най-добре през пролетта и началото на лятото, когато новият растеж е млад и нежен. Растението трябва да се бере, преди да започне да развива спори, тъй като това може да доведе до горчивост на стъблата. Важно е растението да се събира от райони, които не са замърсени с химикали, тъй като Хвоща може да абсорбира тези токсини от почвата. Когато събирате Хвощ, се препоръчва да носите ръкавици и дълги ръкави, тъй като растението може да дразни кожата.

След като бъдат събрани, стъблата и листата на Хвоща могат да бъдат изсушени и съхранени за по-късна употреба. Изсушеният растителен материал може да се използва за приготвяне на чай, тинктури или капсули. 

Интересни истории, митове и легенди за Хвощ

Ето някои от най – честите вярвания за Хвоща:

 • В древни времена се е смятало, че Хвоща има магическа сила и може да отблъсне злите духове. Често се е използвал при церемонии и ритуали за защита от зли сили.
 • Древните гърци са вярвали, че Хвоща може да се използва за спиране на кървенето и лекуване на рани. Те увивали стъблата на растението около раната, за да спрат кървенето.
 • В средновековна Европа Хвоща е използван като лек срещу “черната смърт”. Вярвало се е, че растението може да отблъсне болестта и да предпази от инфекции.

Народни рецепти, домашни лекове и бабини отвари с билката Хвощ

Полезни действия на билката Хвощ

Билката има множество полезни за здравето ефекти. Отдолу може да разгледате най-силно изразените позитивни ефекти върху човешкото здраве от приема на билката Хвощ.

 • Подпомага здрави кости и стави

Хвощът съдържа високо съдържание на силициев диоксид, който е от съществено значение за развитието на здрави кости и стави.

 • Естествен Диуретик

Полският хвощ ограничава образуването на камъни в бъбреците и е ефективен при възпаления на пикочния мехур и пикочните пътища

 • Помага за намаляване на възпаленията

Хвощът има противовъзпалителни свойства, които могат да помогнат за намаляване на подуването и възпалението в организма.

В допълнение към тези ефекти се смята, че билката помага още и за здравината на кожата, косата и ноктите, подсиване на имунната система.

Възможни нежелани реакции от приема на Хвощ

Важно е да се отбележи, че може да бъде токсичен, ако се приема в големи количества. Ето и три примерни странични ефекта:

 • Може да предизвика стомашно-чревни смущения Прекалената употреба може да доведе до гадене и повръщане
 • Може да взаимодейства с някои лекарства – не си взаимодейства добре с  диуретици и лекарства за разреждане на кръвта
 • Може да причини намаляване на нивата на калий в организма.

Статии за билката Хвощ

Продукти с Хвощ

 • 47,00 лв. Купи
 • 188,00 лв. Купи
 • 44,90 лв. Добавяне в количката

Надяваме се информацията за Хвощ (Equisetum) да Ви е била интересна и полезна. Ако се интересувате от други билки и полезни растения, може да потърсите техните наименования в търсачката отдолу. Благодарим Ви, че сте наш потребител!

Още резултати...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Безплатни доставки

На всички поръчки над 100.00 лева

Връщане спрямо ЗЗП

При проблем ще върнем пратката Ви

Високо качество

Предлагаме само качествени продукти

100% Сигурност на данните

Грижим се за Вашите лични данни