Вашата количка

Нямате артикули в количката.

Лактобацилус булгарикус (Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus)

Открийте силата на Лактобацилус булгарикус (Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus) – ключов пробиотик в българското кисело мляко! Този уникален щам е известен със своите ползи за храносмилателната система, подпомагайки чревния баланс и облекчавайки стомашно-чревни проблеми. Научете повече за неговите свойства, ползи и как да го включите в ежедневния си хранителен режим, за да се радвате на отлично здраве!

Лактобацилус булгарикус (Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus)

Лактобацилус булгарикус (Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus) е бактерия, известна с ключовата си роля в производството на кисело мляко. Този специфичен щам пробиотик е не само важен за ферментацията, но и притежава доказани ползи за здравето на храносмилателната система. Открийте повече за неговите свойства и потенциалните ползи за Вашето здраве.

1 Обща информация

Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus, познат още като Лактобацилус булгарикус, е грам-положителна бактерия, класифицирана като пробиотик. Този специфичен щам е неразделна част от процеса на ферментация при производството на традиционното българско кисело мляко, в симбиоза с Streptococcus thermophilus. Лактобацилус булгарикус е известен с продукцията си на млечна киселина, която допринася за типичния кисел вкус и текстура на киселото мляко. Освен това, този щам проявява значителни потенциални ползи за здравето, основно свързани с подобряването на чревния баланс. Благоприятният ефект се дължи на способността му да произвежда антимикробни вещества, които възпрепятстват растежа на патогенни бактерии. Важно е да се отбележи, че Лактобацилус булгарикус е чувствителен към високи температури, поради което киселото мляко трябва да се съхранява правилно. Проучвания показват, че приемът на Лактобацилус булгарикус може да допринесе за облекчаване на някои стомашно-чревни симптоми, както и за поддържане на здравословен храносмилателен тракт. Повече информация за специфичното му действие ще откриете в следващите раздели.

Лактобацилус булгарикус, като ключов пробиотик, оказва благоприятно влияние върху здравето на храносмилателната система, подпомагайки баланса на чревната микрофлора. Неговите ползи се простират и върху имунната система, като допринася за цялостното здраве и благополучие. По-конкретно, този щам пробиотик може да окаже положителен ефект при редица храносмилателни проблеми.

  • Диария – Лактобацилус булгарикус може да намали продължителността и тежестта на диарията, като потиска растежа на патогенни бактерии и възстановява нормалния чревен баланс.
  • Синдром на раздразнените черва (IBS) – Някои проучвания сочат, че приемът на Лактобацилус булгарикус може да облекчи някои от симптомите на IBS, като коремна болка, подуване и запек.
  • Гастрит – Благоприятното влияние на пробиотика върху чревната микрофлора може да допринесе за намаляване на възпалението в стомаха и облекчаване на симптомите на гастрита.
  • Запек – Подобряването на чревната перисталтика чрез Лактобацилус булгарикус може да облекчи запека и да допринесе за редовно изхождане.

3 Дневен прием

Възрастови групи

Група Доза Цел
Възрастни 1-2 капсули /ден, съдържащи минимум 1 млрд. CFU Поддържане на здравословна чревна микрофлора
Деца над 6 години 1 капсула/ден, съдържаща минимум 500 млн. CFU Подпомагане на храносмилането

Специфични случаи

Състояние Доза Цел
Диария 2-3 капсули /ден, съдържащи минимум 2 млрд. CFU Облекчаване на симптомите
Антибиотична терапия 1-2 капсули /ден, съдържащи минимум 1 млрд. CFU Превенция на дисбиоза

4 Странични ефекти

Лактобацилус булгарикус се счита за безопасен за консумация от повечето хора. Не са известни сериозни странични ефекти от приема му, но в редки случаи може да се наблюдават леки стомашно-чревни неразположения, като газове или лека болка в корема, особено в началото на приема. Тези симптоми обикновено са временни и отшумяват спонтанно. При хора с компрометирана имунна система или други съществуващи здравословни проблеми, е препоръчително да се консултирате с лекар преди започване на прием на пробиотици. В случай, че усещате дискомфорт след прием незабавно се консултирайте с медицинско лице, за да избегнете рискове.

5 Интересни факти

Лактобацилус булгарикус – ключов играч в историята на българското кисело мляко: Открит за първи път в България, този щам пробиотик е неразривно свързан с традиционното ни кисело мляко.

7 Най-подходящо време за прием

Липсата на достатъчно полезни бактерии в червата, включително Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus, може да се прояви с различни симптоми. Често се наблюдава нарушена чревна функция, изразяваща се в запек, диария или редуване и на двете. Това се дължи на дисбаланса в чревната микрофлора, който затруднява храносмилането и абсорбцията на хранителни вещества. Подуване на корема и газове са други често срещани симптоми, свързани с неравновесието в бактериалния баланс. Също така, недостигът на Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus може да доведе до отслабена имунна система, повишена чувствителност към инфекции и общо влошено състояние. Други симптоми могат да включват умора и намален апетит. Важно е да се подчертае, че не всички от тези симптоми задължително са показателни за дефицит на този конкретен щам пробиотик, и е необходимо да се направи консултация с лекар за точно определяне на причините.

8 Източници

Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus се среща предимно в традиционното българско кисело мляко, където е ключов компонент на ферментационния процес. Този щам пробиотик се култивира специфично за производството на кисело мляко, често в симбиоза със Streptococcus thermophilus. Освен в киселото мляко, Лактобацилус булгарикус може да се открие и в други ферментирали млечни продукти, като някои видове сирена. За да се осигури достатъчно количество от този пробиотик в организма, е препоръчително да се консумират редовно ферментирали млечни продукти, приготвени с активни култури. Важно е да се избират продукти с ясно посочен състав и съдържание на живи култури, за да се гарантира качеството и ефективността. Някои специализирани пробиотични добавки също съдържат този щам, предоставяйки алтернативен метод за неговото набавяне. Здравословният начин на живот, балансираната диета с много пресни плодове и зеленчуци, както и доброто хидратиране, допринасят за поддържане на здрава чревна микрофлора, благоприятствайки естественото разпространение на полезните бактерии.

9 Съхранение: на стайна температура или в хладилник

Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus е сравнително термочувствителен щам. За да се запазят неговите полезни свойства, е важно киселото мляко, което го съдържа, да се съхранява правилно. Препоръчително е да се съхранява в хладилник при температура между 2°C и 4°C. При тези условия, жизнеспособността на бактериите се поддържа за определен период, описан на етикета на продукта. Важно е да се отбележи, че излагането на високи температури може да инхибира растежа и да намали ефективността на пробиотичните култури. Избягвайте замразяването на кисело мляко, съдържащо Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus, тъй като това може да увреди бактериите и да ги направи неефективни. След отваряне на продукта, консумирайте го в най-кратки срокове, за да се възползвате максимално от неговите ползи.