Язвен колит

Facebook
Telegram
Twitter
WhatsApp
yazven-kolit (1)

Възпалението при улцерозен колит започва в ректума и може да се разпространи в дебелото черво. Симптомите могат да бъдат постоянни или да се появяват и да изчезват. Няма лек за язвения колит, но лекарствата и добавките могат да помогнат за успокояване на възпалението. Хирургията е вариант за по-трудни случаи.

Съдържание за Язвен колит

Какво представлява заболяването Язвен колит?

Язвен колит причинява дразнене и язви (отворени рани) в дебелото черво . То принадлежи към група състояния, наречени възпалително заболяване на червата (IBD) . Често причинява диария с кръв, спазми и неотложни позиви. Понякога тези симптоми могат да ви събудят през нощта, за да отидете до тоалетната.

Възпалението при улцерозен колит обикновено започва в ректума , който е близо до ануса. Възпалението може да се разпространи и да засегне част от цялото дебело черво. Когато възпалението се появи в ректума и долната част на дебелото черво, това се нарича улцерозен проктит . Ако цялото ви дебело черво е засегнато, това се нарича панколит. Ако е засегната само лявата страна на дебелото черво, това се нарича ограничен или дистален колит.

Тежестта на язвения колит зависи от степента на възпалението и местоположението. Може да имате тежко възпаление на ректума (малка област) или много леко възпаление на цялото дебело черво (голяма област).

Ако имате язвен колит, може да забележите пристъпи, когато симптомите са по-лоши. По време на ремисия може да имате малко или никакви симптоми. Целта на терапията е да остане в ремисия възможно най-дълго (години). 

Язвеният колит може да се появи при хора на всякаква възраст, но обикновено започва на възраст между 15 и 30 години и по-рядко между 50 и 70 години. Язвения колит може да се появи дори при деца на 2-годишна възраст, макар и рядко. Засяга еднакво всички полове. Според доказана информация  до 20% от хората с язвен колит имат член на семейството или роднина с язвен колит или болест на Крон. В допълнение, около 20% от хората са диагностицирани преди да навършат 20 години. 

Съдържание за Язвен колит

Какви са видовете Язвен колит?

Различните видове язвенколит се основават на местоположението и тежестта на възпалението в дебелото черво:

 • Язвен проктит: Този вид язвен колит засяга само ректума и е най-леката форма на заболяването. Симптомите могат да включват ректално кървене, болка и неотложност.
 • Проктосигмоидит: Този вид язвен колит засяга ректума и сигмовидното черво (долната част на дебелото черво). Симптомите могат да включват кървава диария, коремни спазми и тенезми (усещане за нужда от изхождане, дори когато червата са празни).
 • Левостранен колит: Този вид язвен колит засяга ректума, сигмовидното черво и низходящото черво (частта от дебелото черво, която минава по лявата страна на корема). Симптомите могат да включват кървава диария, коремни спазми и загуба на тегло.
 • Панколит: Този вид язвен колит засяга цялото дебело черво, от ректума до цекума (началото на дебелото черво). Симптомите могат да включват тежка диария, коремна болка и умора.
 • Остър тежък язвен колит: Това е тежка форма на язвен колит, която засяга цялото дебело черво и може да причини животозастрашаващи усложнения, като тежка дехидратация, кървене и токсичен мегаколон (опасно състояние, при което дебелото черво се раздува силно). То изисква незабавно медицинско лечение.

Видът на язвен колит, който човек има, може да се промени с течение на времето, а някои хора могат да имат комбинация от различни видове.

Честота на заболяването

Честотата на язвен колит в Европа варира в зависимост от страната и изследваното население, но като цяло е по-висока, отколкото в други части на света. Според последните оценки честотата на язвен колит в Европа варира от 1,5 до 24,3 процента на 100 000 човека. Най-високите нива на заболеваемост се наблюдават в Северна и Западна Европа, особено в скандинавските страни.

През последните години честотата на язвен колит се увеличава, особено в развиващите се страни, въпреки че причините за това не са напълно ясни. Някои изследователи предполагат, че промените в западната диета, факторите на околната среда и промените в микробиома (съвкупността от микроорганизми, които живеят в червата) могат да бъдат допринасящи фактори.

Какви са симптомите на Язвен колит?

Симптомите на улцерозен колит често се влошават с времето. В началото може да забележите:

 • Диария или спешни движения на червата.
 • Спазми в корема.
 • Умора.
 • Гадене.
 • Отслабване.
 • Анемия (намален брой червени кръвни клетки).

По-късно може да имате и:

 • Кръв, секрет или гной в при движение на червата.
 • Силни спазми.
 • Треска.
 • Кожни обриви.
 • Рани в устата.
 • Болки в ставите.
 • Зачервени очи и болки в очите.
 • Чернодробно заболяване.
 • Загуба на течности и хранителни вещества.

Симптомите са подобни при педиатричен язвен колит и могат също да включват забавен или слаб растеж. Някои симптоми на язвения колит при деца могат да имитират други състояния, така че е важно да споделяте всички симптоми на вашия педиатър.

В следствие на какво се получава Язвен колит?

Учените смятат, че причината за язвен колит е комплексна и включва много фактори. Те също смятат, че вероятно е резултат от свръхактивен имунен отговор. Работата на вашата имунна система е да защитава тялото ви от микроби и други опасни вещества. Но понякога имунната ви система погрешно атакува тялото ви, което причинява възпаление и увреждане на тъканите.

Възможни усложнения от заболяването Язвен колит?

Язвения колит може да причини проблеми като артрит, възпаление на окото, чернодробно заболяване и остеопороза. Не е известно защо тези проблеми възникват извън дебелото черво. Учените смятат, че тези усложнения може да са резултат от възпаление, предизвикано от имунната ви система. Някои от тези проблеми изчезват, когато колитът се лекува.

Как се диагностицира Язвен колит?

За да диагностицира язвен колит при деца, тийнейджъри и възрастни, вашият лекар трябва да изключи други заболявания. След физически преглед той може да поръчат:

 • Кръвни изследвания: Вашата кръв може да покаже признаци на инфекция или анемия. Анемията е ниско ниво на желязо в кръвта. Това може да означава, че имате кървене в дебелото черво или ректума.
 • Проби от изпражнения: Признаци на инфекция, паразити (малки организми, които могат да живеят в тялото на човек) и възпаление могат да се появят във вашите изпражнения.
 • Образни тестове: Вашият лекар може да се нуждае от снимка на дебелото черво и ректума ви. Може да са необходими тестове, включително сканиране с магнитен резонанс (MRI) или компютърна томография (CT) .
 • Ендоскопски тестове: Ендоскопът е тънка, гъвкава тръба с малка камера. Специализираните лекари могат да вкарат ендоскопа през ануса ви, за да проверят здравето на ректума и дебелото черво. Общите ендоскопски тестове включват колоноскопия и сигмоидоскопия .

Как се овладява заболяването?

Диета:

Диетата не предизвиква развитие на улцерозен колит, нито някаква специална диета може да излекува заболяването напълно. Въпреки това, храните, които вие или вашето дете ядете, могат да играят роля в овладяването на симптомите и удължаването на времето между обострянията.

Някои храни могат да влошат симптомите и трябва да се избягват, особено по време на обостряне. Храните, които предизвикват симптоми, са различни за всеки човек. За да разберете кои храни ви влияят, следете какво ядете всеки ден и как се чувствате след това (може да водите дневник за хранене).

Проблемните храни често включват:

 • Мазни храни.
 • Храни и напитки с високо съдържание на захар.
 • Газирани напитки.
 • Храни с високо съдържание на фибри.
 • Алкохол.

В допълнение към проблемните храни, изброени по-горе, бебетата, децата и тийнейджърите също могат да имат проблеми с:

 • Сол.
 • Млечни продукти.

Следете внимателно диетата и храненето на вашето дете. Техният апетит може да намалее по време на обостряне и може да не ядат достатъчно, а е необходимо за да останат здрави и да растат. Възпалението, причинено от язвен колит, може да попречи на храносмилателния им тракт да абсорбира достатъчно хранителни вещества. Това също може да повлияе на здравето на вашето дете. Поради тези причини може да се наложи да увеличите броя на калориите, които вашето дете приема.

Лекарства:

Целта на лекарството е да предизвика и поддържа ремисия, както и да подобри качеството на живот на хората с язвен колит. 

 • Аминосалицилати: За лек до умерен язвенколит вашият доставчик на здравни услуги може да предпише сулфасалазин. Уведомете вашия доставчик, ако сте алергични към сулфа. Вместо това те могат да предпишат аминосалицилат без сулфа, като мезаламин . Лекарствата се предлагат както под формата на хапчета, така и под формата на клизма или супозитории, които могат по-добре да достигнат възпалението ниско в дебелото черво или ректума.
 • Кортикостероиди: Ако имате тежка форма на язвен колит, може да се нуждаете от кортикостероид като преднизон или будезонид. Тъй като кортикостероидите имат сериозни странични ефекти, доставчиците на здравни услуги лекарите ги препоръчват само за краткосрочна употреба. Други лекарства се използват за поддържане на ремисия.
 • Имуномодулатори: Вашият доставчик на здравни услуги може да препоръча имуномодулатор. Тези лекарства включват 6-меркаптопурин , азатиоприн или метотрексат. Тези лекарства помагат за успокояване на свръхактивната имунна система.
 • Биологични: Биологичните лекарства лекуват умерен до тежък язвен колит, като насочват към части от имунната ви система, за да я успокоят. Медикаменти като инфликсимаб, адалимумаб, голимумаб, цертолизумаб пегол, ведолизумаб и устекинумаб са биологични.
 • Инхибитори на янус киназата : Лекарства като тофацитиниб спират един от ензимите (химикали) на тялото ви да предизвика възпаление.

На деца и млади тийнейджъри се предписват същите лекарства. В допълнение към лекарствата, някои доставчици препоръчват на децата да приемат витамини, за да получат хранителните вещества, от които се нуждаят за здраве и растеж, които може да не са получили чрез храната поради ефектите на заболяването върху червата им. 

ВАЖНО! За приема на лекарства се изисква лекарска консултация. 

Операция:

Хирургията е опция, ако лекарствата не действат или имате усложнения, като кървене или необичайни израстъци. Може да развиете предракови лезии или образувания, които могат да се превърнат в колоректален рак . Медицинско лице може да отстрани тези лезии с операция ( колектомия ) или по време на колоноскопия.

Билкова терапия при борба с Язвен колит

 • Алое вера: Алое вера има противовъзпалителни свойства и може да помогне за намаляване на възпалението в храносмилателния тракт. 
 • Босвелия: Смолата от дървото босвелия има противовъзпалителни свойства. Някои проучвания показват, че босвелията може да помогне за намаляване на възпалението в храносмилателния тракт и да подобри симптомите на язвен колит.
 • Лайка: Лайката има противовъзпалителни и антиспазматични свойства и може да помогне за намаляване на възпалението и спазмите в храносмилателния тракт. Прочетете повече за билката.
 • Хлъзгав бряст: Хлъзгавият бряст е вид дървесна кора, която съдържа вещество, което може да помогне за успокояване и защита на храносмилателния тракт.
 • Куркума: Куркумата е подправка, която съдържа съединение, наречено куркумин, което има противовъзпалителни свойства.  Прочетете повече за билката.

Средства и лекове за превенция на Язвен колит в домашни условия

Кога да потърсите лекарска помощ?

Обадете се незабавно на вашия лекар, ако имате:

 • Тежка, упорита диария.
 • Изтичане на кръв от ануса със съсиреци кръв в изпражненията.
 • Постоянна болка и висока температура.

ВАЖНО!  НЕ СЕ САМОДИАГНОСТИЦИРАЙТЕ, разговаряйте с вашия лекар, той ще Ви даде най – правилните насоки, най-точната диагноза и най- правилното лечение за вашия проблем. 

Статии за заболяването Язвен колит

Продукти за билколечение на Язвен колит

 • 64,60 лв. Купи
 • 34,90 лв. Купи
 • 52,00 лв. Добавяне в количката

Надяваме се информацията за Язвен колит е била интересна и полезна. Ако се интересувате от други заболявания и състояния, може да потърсите техните наименования в търсачката отдолу. Благодарим Ви, че сте наш потребител!

Още резултати...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Безплатни доставки

На всички поръчки над 100.00 лева

Връщане спрямо ЗЗП

При проблем ще върнем пратката Ви

Високо качество

Предлагаме само качествени продукти

100% Сигурност на данните

Грижим се за Вашите лични данни