Простатит

Facebook
Telegram
Twitter
WhatsApp
prostatit-zdravital

Простатитът е група от състояния, включващи остър и хроничен бактериален простатит и синдром на хронична тазова болка (CPPS). Може да причини инфекция, възпаление и болка в простатната жлеза. Мъжете с асимптоматичен възпалителен простатит нямат симптоми. Острият (внезапен) простатит е спешна медицинска помощ.

Съдържание за Простатит

Какво представлява заболяването Простатит?

Простатитът се отнася до четири различни състояния, които засягат простатната жлеза. Два вида простатит са свързани с инфекции на пикочните пътища (ИПП). Другите видове не са. Мъжете с простатит могат да имат инфекция, възпаление и/или болка. Възрастни мъже на всякаква възраст могат да се разболеят от простатит.

Много мъже, на които е казано, че имат простатит, са погрешно диагностицирани и всъщност имат друго заболяване. Съществува много остаряла информация за простатита. Важно е да посещавате лекуващ лекар, който е в крак с най-новите изследвания на простатита, диагностичните тестове и леченията.

Съдържание за Простатит

Какви са видовете Простатит?

 • Остър бактериален простатит (категория 1): Инфекция в простатната жлеза, причинена от инфекция на пикочните пътища. Симптомите включват висока температура и втрисане. Може да имате болезнено и често уриниране или да имате проблеми с уринирането като цяло. Острият бактериален простатит изисква незабавно медицинско лечение.
 • Хроничен бактериален простатит (категория 2): Бактериите се задържат в простатната жлеза и причиняват повтарящи се инфекции на пикочните пътища, които се лекуват трудно.
 • Синдром на хроничната тазова болка или CPPS (категория 3): CPPS е най-често срещаният тип простатит. Възпалението на простатната жлеза се среща при приблизително 1 от 3 мъже. Както подсказва името, този тип причинява хронична болка в таза, перинеума (областта между скротума и ректума) и гениталиите.
 • Асимптоматичен възпалителен простатит (категория 4): Това състояние причинява възпаление на простатната жлеза, но няма симптоми. Може да научите, че имате това състояние, след като ви бъдат направени изследвания за установяване на причината за други проблеми. Например анализът на спермата за безплодие може да открие асимптоматичен възпалителен простатит. Този тип не се нуждае от лечение.

Честота на заболяването Простатит

Половината от мъжете имат симптоми на простатит в даден момент от живота си. Това е най-често срещаният проблем на пикочните пътища при мъжете под 50-годишна възраст. При мъжете над 50 години той е третият по честота. Повече от два милиона мъже се обръщат към здравно заведение всяка година заради симптоми на простатит.

Какви са симптомите на Простатит?

Симптомите на простатит варират в зависимост от вида и причината. Хората с асимптоматичен възпалителен простатит нямат никакви симптоми.

Мъжете със синдром на хронична тазова болка или хроничен бактериален простатит могат да изпитват:

 • Болка в пениса, тестисите или перинеума (областта между тестисите и ректума). Болката може да се разпространява към долната част на гърба.
 • Често желание за уриниране.
 • Болезнено уриниране (дизурия).
 • Слаба струя урина или струя урина, която започва и спира.
 • Болезнена еякулация или болка по време на полов акт.
 • Кръв в спермата (хематоспермия).
 • Еректилна дисфункция.
 • Острият бактериален простатит причинява треска и втрисане.

В следствие на какво се получава Простатит?

Различните видове простатит имат различни причини. Рисковите фактори за синдрома на хроничната тазова болка (CPPS), най-често срещаният вид, не са ясни. Потенциалните фактори, които допринасят за CPPS, включват:

 • Автоимунни заболявания.
 • Спазми на мускулите на тазовото дъно.
 • Стрес.

Потенциалните причини за бактериалните форми на простатит включват:

 • Инфекции на пикочния мехур или камъни в пикочния мехур.
 • Хирургия или биопсия, изискващи използването на уринарен катетър.
 • Камъни в простатата.
 • Задържане на урина (непълно изпразване на пикочния мехур).
 • Инфекции на пикочните пътища.

Възможни усложнения от заболяването Простатит?

Мъжете с остър бактериален простатит могат да развият сепсис. Това широко разпространено възпаление може да бъде животозастрашаващо. То изисква незабавно медицинско лечение.

Антибиотиците могат да предизвикат стомашно разстройство. Мъжете с хроничен бактериален простатит може да се нуждаят от много антибиотици за лечение на повтарящи се инфекции. Някои хора развиват антибиотична резистентност, което прави лечението неефективно.

Безсимптомният възпалителен простатит може да понижи броя на сперматозоидите, което се отразява на плодовитостта.

Как се диагностицира Простатит?

Вашият лекар ще прецени симптомите ви и ще проведе физически преглед.

По-малко инвазивните изследвания за простатит могат да включват:

 • Дигитален ректален преглед: Лекарят вкарва пръст с ръкавица и смазка в ректума, за да провери простатната жлеза за болка и подуване. Този преглед може да включва масаж на простатата, за да се вземе проба от семенна течност.
 • Изследване на урината: Анализът на урината проверява за наличие на бактерии и инфекции на пикочните пътища.
 • Кръвен тест: Кръвният тест измерва PSA – протеин, произвеждан от простатната жлеза. Високите му нива могат да показват простатит, БПХ или рак на простатата.

По-инвазивните тестове за простатит включват:

 • Цистоскопия: Цистоскопията може да установи други проблеми с пикочните пътища, но не диагностицира простатит. Вашият лекар използва цистоскоп (светеща тръба с размер на молив с камера или зрителна леща в края), за да огледа вътрешността на пикочния мехур и уретрата.
 • Трансректален ултразвук: Мъжете с остър бактериален простатит или хроничен бактериален простатит, който не се подобрява с антибиотици, могат да се подложат на трансректален ултразвук. Тънка ултразвукова сонда, поставена в ректума, използва звукови вълни, за да създаде изображения на простатната жлеза. Това изследване може да покаже аномалии на простатната жлеза, абсцеси или камъни.

Как се овладява заболяването?

Лечението на простатит варира в зависимост от причината и вида му. Асимптоматичният възпалителен простатит не изисква лечение.

При синдрома на хроничната тазова болка (CPPS) вашият лекар може да използва система, наречена UPOINT, за да класифицира симптомите в шест категории. Вашият лекуващ лекар използва няколко лечения едновременно, за да лекува само симптомите, които изпитвате.

Приблизително 80% от мъжете с CPPS се подобряват с помощта на системата UPOINT. Системата се фокусира върху тези симптоми и лечения:

 • Уринарни: Лекарства, като тамсулозин и алфузозин , отпускат мускулите около простатата и пикочния мехур, за да подобрят потока на урината.
 • Психосоциални: Управлението на стреса може да помогне. Някои мъже се възползват от консултации или медикаменти за лечение на тревожност, депресия и катастрофизиране (свръхреакция на дребни стресови ситуации, често срещана при хора с хронична болка).
 • Органни: Добавките с кверцетин и пчелен прашец могат да облекчат подутата и възпалена простата.
 • Инфекция: Антибиотиците унищожават бактериите, причиняващи инфекции.
 • Неврологични: Болкоуспокояващи лекарства с рецепта, като амитриптилин и габапентин, облекчават неврогенната болка. Тази болка може да включва фибромиалгия или болка, която се разпространява в краката, ръцете или гърба.
 • Болезненост: Физиотерапията на тазовото дъно може да включва миофасциално освобождаване (лек масаж за облекчаване на напрежението в стегнатите мускули на тазовото дъно). Тази терапия може да намали или премахне мускулните спазми.

Антибиотиците могат да унищожат бактериите, които причиняват бактериални форми на простатит. Мъжете с остър бактериален простатит може да се нуждаят от 14 до 30 дни антибиотици, като се започне с интравенозни антибиотици в болницата. В редки случаи мъжете се нуждаят от операция за отпушване на абсцес на простатата.

Лечението на хроничния бактериален простатит е предизвикателство. Може да са необходими до три месеца антибиотици, за да се стерилизира простатата. Ако простатата не може да бъде стерилизирана, могат да се използват дългосрочно ниски дози антибиотици, за да се предотвратят рецидиви. Някои мъже се нуждаят от операция за отстраняване на камъни в простатата или белези в уретрата. В редки случаи хирурзите отстраняват част или цялата простатна жлеза (простатектомия).

Билкова терапия при борба с Простатит

 • Мурсалски чай: Този чай може потенциално да помогне при простатит поради своите противовъзпалителни свойства и антиоксидантни ефекти, които могат да облекчат възпалението и да предпазят клетките в простатната жлеза. 
 • Коприва: Екстрактът от корен от коприва обикновено се използва при уринарни проблеми, свързани с простатата. Може да има противовъзпалителни свойства и да помогне за подобряване на уринарните симптоми..
 • Бабини зъби: растение, често използвано в традиционната медицина, може потенциално да помогне при простатит поради своите противовъзпалителни и антиоксидантни свойства, които могат да облекчат възпалението и да предпазят клетките в простатната жлеза. 
 • Африканска череша: Екстрактът от кората  традиционно се използва за облекчаване на уринарните симптоми, свързани с ДПХ и простатит. Може да помогне за намаляване на възпалението и подобряване на потока на урината.
 • Екстракт от цветен прашец: Някои проучвания показват, че екстрактът от цветен прашец може да осигури облекчаване на симптомите на простатит като болка и затруднено уриниране.

Средства и лекове за превенция на Простатит в домашни условия

Незабавното лечение на инфекциите на пикочните пътища може да предотврати разпространението на инфекцията към простатата. Ако имате болка в перинеума, когато седите, обърнете се към лекар. Можете да предприемете мерки за справяне с този проблем, преди да доведе до синдром на хроничната тазова болка.

Кога да потърсите лекарска помощ?

Трябва да се обадите на Вашия доставчик на здравни услуги, ако се появят:

 • Кръв в урината или спермата.
 • Затруднено уриниране.
 • Често уриниране (инконтиненция).
 • Болка по време на уриниране или полов акт.

Статии за Простатит

ВАЖНО!  НЕ СЕ САМОДИАГНОСТИЦИРАЙТЕ, разговаряйте с вашия лекар, той ще Ви даде най – правилните насоки, най-точната диагноза и най- правилното лечение за вашия проблем. 

Продукти за билколечение на Простатит

 • 39,00 лв. Купи
 • 28,00 лв. Добавяне в количката
 • 32,00 лв. Добавяне в количката
 • 59,60 лв. Купи
 • 156,00 лв. Купи

Надяваме се информацията за Простатит е била интересна и полезна. Ако се интересувате от други заболявания и състояния, може да потърсите техните наименования в търсачката отдолу. Благодарим Ви, че сте наш потребител!

Още резултати...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Безплатни доставки

На всички поръчки над 100.00 лева

Връщане спрямо ЗЗП

При проблем ще върнем пратката Ви

Високо качество

Предлагаме само качествени продукти

100% Сигурност на данните

Грижим се за Вашите лични данни