Панкреатит

Facebook
Telegram
Twitter
WhatsApp
pankreatit-zdravital

Панкреатитът е възпаление на панкреаса. Обикновено то е временно (остро), но може да бъде и хронично състояние, което продължава цял живот. Най-честият симптом е коремна болка. Най-честите причини са употребата на алкохол и камъни в жлъчката.

Съдържание за Панкреас

Какво представлява заболяването Панкреатит?

Панкреатитът е възпаление на панкреаса. Възпалението причинява подуване и болка. Mоже да се усеща като болка в стомаха, която се разпространява към гърба.
Панкреасът е орган в коремната област. Той се намира между стомаха и гръбначния стълб. Ако сложите дясната си ръка върху стомаха си, това е приблизително размерът и формата на панкреаса зад него.
Панкреасът участва в храносмилането и регулирането на кръвната захар. Той произвежда храносмилателни ензими и хормони, като например инсулин. Той доставя храносмилателни ензими до тънките черва чрез панкреатичния канал.
Възпалението е реакция на имунната система на увреждане. Предполага се, че то помага за заздравяването на увредените тъкани. Когато панкреасът е увреден, това най-често е от камъни в жлъчката, които блокират панкреасния канал, или от алкохол.

Съдържание за Панкреас

Какви са видовете Панкреатит?

Съществуват два вида панкреатит: остър и хроничен.

 • Остър панкреатит – Острият панкреатит е временно състояние. То се случва, когато панкреасът се опитва да се възстанови от незначително, краткотрайно увреждане. Повечето хора с остър панкреатит ще се възстановят напълно за няколко дни с поддържащи грижи: почивка, хидратация и обезболяване. Много тежък случай на остър панкреатит обаче може да причини сериозни усложнения, някои от които животозастрашаващи.
 • Хроничен панкреатит – Хроничният панкреатит е дългосрочно, прогресиращо състояние. То не изчезва и се влошава с течение на времето. Получава се, когато увреждането на панкреаса никога не спира. Хроничният панкреатит в крайна сметка ще нанесе трайни увреждания на панкреаса, въпреки че това може да отнеме много години. Постоянното възпаление причинява белези на тъканите на панкреаса (фиброза), което им пречи да произвеждат ензими и хормони.

Честота на заболяването

Според статистика за населението на Европа годишната заболеваемост е от 3 до 10 случая на 100 000 души годишно, което определя заболяването като социално значимо.

Какви са симптомите на Панкреатит?

Основният симптом на панкреатита е коремната болка. Допълнителните симптоми на острия панкреатит могат да включват:

 • Гадене и повръщане
 • Бърз сърдечен ритъм
 • Бързо, плитко дишане
 • Треска

Допълнителните симптоми на хроничен панкреатит могат да включват:

 • Лошо храносмилане и болка след хранене
 • Загуба на апетит и непредвидена загуба на тегло
 • Мазни изпражнения, които оставят мазен филм в тоалетната
 • Световъртеж (ниско кръвно налягане)
 •  

В следствие на какво се получава?

Двете основни причини за панкреатит са:
Камъни в жлъчката – Общият жлъчен канал изпразва жлъчката от жлъчния мехур в червата през същия отвор като панкреатичния канал. Ако жлъчен камък попадне в общия жлъчен канал и се заклещи на това място, той може временно да блокира оттичането на панкреатичния сок от панкреатичния канал. Това задържа ензимите в панкреаса. Тъй като зад запушването се натрупва налягане, то активира ензимите във панкреаса и те започват да храносмилат самия панкреас. Това предизвиква възпалителната реакция на жлъчнокаменния панкреатит.
Прекомерна употреба на алкохол – Тежката употреба на алкохол е ясна причина за панкреатит, въпреки че учените не са сигурни защо. Възможно е токсичните странични продукти на алкохола в кръвта да предизвикват възпалителна реакция в панкреаса или по някакъв начин да активират по химичен път храносмилателните ензими в панкреаса. Учените смятат, че тежката употреба на алкохол е причина за около половината от случаите както на остър, така и на хроничен панкреатит.

По-рядко срещаните причини за панкреатит включват:
 – Инфекции, например вируси.
 – Автоимунно заболяване (автоимунен панкреатит).
 – Наследствени генни мутации (наследствен панкреатит).
 – Усложнения при муковисцидоза.
 – Високи нива на триглицеридите в кръвта (хипертриглицеридемия).
 – Високи нива на калций в кръвта (хиперкалциемия).
 – Исхемия (намалено кръвоснабдяване).
 – Рак.
 – Травматично увреждане на панкреаса.
 – Някои лекарства, които дразнят панкреаса.

Тези причини заедно представляват около 20% от случаите на панкреатит.

Възможни усложнения от заболяването Панкреатит?

Повечето случаи на остър панкреатит не водят до усложнения, но 1 от 5 случая протича по-тежко. Не е ясно защо в някои случаи се появява тежък остър панкреатит, а в други – не. Тежкият случай може да доведе до сериозни усложнения, включително до смърт. Хроничният панкреатит също причинява усложнения, но те се развиват по-бавно и не са пряко животозастрашаващи. Повечето усложнения са преодолими с помощта на лечение.

 • Остър панкреатит

Некроза и инфекция. В един от 3 случая на тежък остър панкреатит подуването на панкреаса е толкова голямо, че прекъсва част от кръвоснабдяването. Загубата на кръвоснабдяване води до загиване на тъкани (некроза) в части от панкреаса. Некротичната (мъртва) тъкан е пиршество за върлуващите бактерии. Когато бактериите заразят тези тъкани, те се развиват и размножават, като се разпространяват в кръвния поток. Инфекцията в кръвообращението (септицемия) е спешен случай. Организмът ви реагира на инфекцията в кръвообращението, като активира имунен отговор срещу инфекцията (синдром на системния възпалителен отговор или SIRS). Този имунен отговор може да доведе до разширяване на кръвоносните Ви съдове, което води до спадане на кръвното налягане (септичен шок) и намаляване на притока на кръв към жизненоважните органи. Това може да доведе до отказ на множество органи.

Псевдокисти на панкреаса. Възпалението във панкреаса може да наруши панкреатичния канал, който подава панкреатичния сок към червата. Това може да доведе до изтичане на панкреасни сокове около панкреаса и да причини възпаление на околните тъкани. С течение на времето възпалената област образува втвърдена капсула около течността, наречена псевдоциста. Много псевдокисти не предизвикват симптоми и не се нуждаят от лечение. Но понякога те могат да се инфектират или да станат достатъчно големи, за да причинят дискомфорт. В редки случаи кръвоносен съд може да ерозира в псевдокиста и да доведе до кървене вътре в кистата. В тези случаи може да се наложи лекар да се намеси, за да източи кистата или да спре кървенето.

 • Хроничен панкреатит.

Повтарящите се епизоди на остър панкреатит могат да доведат до хроничен панкреатит. Постоянното възпаление на панкреаса в крайна сметка води до образуване на белези по тъканите (фиброза). Фиброзата в панкреаса пречи на способността му да функционира като жлеза. С течение на времето тя произвежда все по-малко ензими и хормони, от които се нуждае тялото, което води до допълнителни усложнения.

Екзокринна панкреатична недостатъчност (ЕПИ), малабсорбция и недохранване. С напредването на фиброзата в панкреаса, той произвежда все по-малко ензими, на които разчита храносмилателната система. Това води до малабсорбция на хранителни вещества в тънките черва, особено на мазнини и мастноразтворими витамини. Излишните мазнини преминават през изпражненията, което води до мастни изпражнения и в крайна сметка до хронична диария.
Хипогликемия, хипергликемия и диабет тип 1. Хроничният панкреатит също така ще доведе до това, че панкреасът ще произвежда по-малко от хормоните, които регулират кръвната захар (глюкоза). В зависимост от това кое е засегнато първо, може да изпитате симптоми от липсата на глюкагон, което причинява хипогликемия (ниска кръвна захар), или от липсата на инсулин, което причинява хипергликемия (висока кръвна захар). В крайна сметка запасите от двата хормона се изчерпват и се развива диабет.
Хронична болка. Докато някои хора с хроничен панкреатит не изпитват болка или с течение на времето болката отшумява, други изпитват влошаваща се болка, която накрая е постоянна. Тя може да бъде трудна за овладяване, дори с медикаменти, и може да повлияе и на психичното здраве.
Повишен риск от рак на панкреаса. Хроничното възпаление е рисков фактор за рак, където и да се появи. При хората с хроничен панкреатит рискът от аденокарцином на панкреаса е между 1 и 2 %. Симптомите са сходни с тези на хроничния панкреатит, така че могат да останат незабелязани. Лекарите препоръчват на хората с хроничен панкреатит да провеждат редовен скрининг за рак.

Как се диагностицира?

Ако имате характерни симптоми на панкреатит, медицинският специалист ще провери панкреаса ви с кръвни и образни изследвания. Кръвният тест на панкреаса търси повишени нива на панкреасни ензими (амилаза и липаза) в кръвта. Ако нивата са поне три пъти по-високи от нормалното, вашият лекар ще заподозре панкреатит. Той може да потвърди диагнозата с напречно образно изследване, като например компютърна томография или ядрено-магнитен резонанс. Тези изследвания могат да покажат подуване и отлагане на течност в панкреаса, както и други аномалии. Ако Вашият лекуващ лекар подозира, че имате хроничен панкреатит, той може да назначи допълнителни изследвания, включително:

 • Глюкозен тест
 • Тест за еластаза в изпражненията
 • Анализ на мазнините във фекалиите
 • Кръвни тестове

Как се овладява заболяването?

Лечението зависи от причината, от това дали е остра или хронична и колко е тежка. Като цяло винаги трябва да се обръщате към медицинско лице при симптоми на панкреатит. Въпреки че някои случаи на остър панкреатит могат да отшумят сами, това зависи от това какво е причинило състоянието и колко тежко е то. Междувременно повечето хора с остър панкреатит ще се нуждаят от обезболяване, за да го преодолеят. Някои хора ще се нуждаят от спешно лечение поради определени причини. А някои ще се нуждаят от интензивни грижи при усложнения.

 • Остър панкреатит

Поддържащи грижи – Ако причината е била отстранена и нямате тежък или усложнен панкреатит, грижите ще се съсредоточат върху подпомагане на естествения оздравителен процес на организма. Това обикновено включва:
Интравенозни течности. Панкреатитът обезводнява и хидратацията е много важна за оздравяването.
Хранене през сонда. Ако не сте в състояние да понасяте храна през устата, лекарите могат да Ви подават храна чрез тръбичка, поставена през носа или стомаха, за да помогнат да получавате достатъчно храна.
Парентерално хранене: В много тежки случаи лекарите могат да решат да осигурят хранене чрез интравенозна линия.
Облекчаване на болката. Ще получавате лекарства чрез интравенозна тръба директно в кръвообращението или през устата.
Отстраняване на жлъчни камъни
Ендоскопска ретроградна холангиопанкреатография (ERCP). При тази процедура се влиза в жлъчните пътища с ендоскоп – тънък, гъвкав катетър с прикрепена камера. Повечето жлъчни камъни в жлъчните пътища могат да бъдат отстранени по този начин. Ендоскопът преминава през гърлото и през хранопровода в стомаха и жлъчните пътища. Той изпраща изображения на монитор. Наблюдавайки монитора, ендоскопистът може да вкара инструменти през катетъра, за да отстрани камъните в жлъчката.
Операция за отстраняване на жлъчния мехур. След като камъните в жлъчката са ви довели до болница, вероятността те отново да ви причинят неприятности е голяма. Отстраняването на жлъчния мехур е стандартното лечение на камъни в жлъчката, които причиняват усложнения. Обикновено то може да се извърши чрез минимално инвазивна (лапароскопска) операция. При лапароскопската холецистектомия жлъчният мехур се отстранява през няколко малки разреза с помощта на лапароскоп, като през един от разрезите се вкарва малка камера. При някои хора може да се наложи традиционна отворена операция в зависимост от състоянието им.

 • Хроничен панкреатит

Ако имате хроничен панкреатит, вашият общопрактикуващ лекар може да ви насочи към специалист (гастроентеролог). Лечението на хроничния панкреатит започва с овладяване на болката и промяна на начина на живот, за да се забави прогресирането на заболяването. В крайна сметка може да се нуждаете от ензимни добавки и инсулинови инжекции, за да замените ензимите и инсулина, които панкреасът ви вече не произвежда.
Промени в начина на живот. Ако имате хроничен панкреатит, от първостепенно значение е да спрете да пиете алкохол и да откажете цигарите. И двата фактора допринасят значително за развитието на панкреатит и ще ускорят прогресирането на заболяването. Вашият доставчик на здравни услуги може да ви свърже с ресурси, които да ви помогнат да откажете цигарите. Важно е също така да поддържате диета с ниско съдържание на мазнини, с много плодове и зеленчуци и да пиете много вода всеки ден.
Управление на болката
Дългосрочното управление на болката може да бъде сложно. Може да се наложи да експериментирате с различни лекарства и процедури, за да откриете това, което работи за вас. Не забравяйте да поддържате връзка с вашия лекар относно болката си, особено ако това, което правите, не дава резултат. Той може да ви насочи към специалист по хронична болка, който да ви помогне да се справите с болката. В някои случаи ендоскопските процедури за отстраняване на белези или камъни в панкреаса могат да подобрят симптомите Ви. Инжектирането на локални анестетици в нервите на панкреаса (блокада на целиачния плексус) е друга възможност за избрани пациенти.
Добавки. С течение на времето много хора с хроничен панкреатит могат да развият екзокринна панкреатична недостатъчност (ЕПИ). Тези хора ще трябва да приемат панкреатични ензими под формата на хранителни добавки. Може да се наложи да приемате и хранителни добавки, за да си набавите достатъчно калории и микроелементи (витамини и минерали). Някои хора ще развият непоносимост към глюкозата и евентуално диабет, като станат инсулинозависими.
Хирургия. Ако тежкото възпаление е концентрирано в определена част от панкреаса и тази част причинява неуправляема болка или усложнения, Вашият лекар може да предложи операция за отстраняване на тази част от панкреаса (резекция). В много напреднали случаи, когато панкреасът е сериозно увреден и все още причинява значителна болка, лекарят може да препоръча отстраняване на целия панкреас (тотална панкреатектомия).

Билкова терапия при борба с Панкреатит

Някои билки, които традиционно се използват за лечение на панкреатит, включват:

 • Куркума: Куркуминът, активното съединение в куркумата, има противовъзпалителни свойства и може да помогне за намаляване на възпалението на панкреаса. Прочетете повече за билката.
 • Джинджифил: Джинджифилът има противовъзпалителни свойства и може да помогне за намаляване на болката и възпалението, свързани с панкреатит.
 • Корен от женско биле: Коренът от женско биле има противовъзпалителни свойства и може да помогне за предпазване на панкреаса от увреждане.
 • Магарешки бодил: Магарешкият бодил има антиоксидантни свойства и може да помогне за предпазване на черния дроб и панкреаса от увреждане.
 • Корен от глухарче: Коренът от глухарче има противовъзпалителни свойства и може да спомогне за подобряване на функцията на черния дроб, което може да е важно в случаите на панкреатит. Прочетете повече за билката.

Важно е да се отбележи, че въпреки че тези билки могат да имат потенциални терапевтични ефекти, има ограничени научни доказателства в подкрепа на използването им при лечение на панкреатит. Освен това някои билки могат да взаимодействат с лекарства или да имат странични ефекти, затова е важно да се консултирате с медицински специалист, преди да използвате каквито и да било билкови средства.

Средства и лекове за превенция на Панкреатит в домашни условия

Не всички причини са предотвратими, но можете да намалите риска, като ограничите консумацията на алкохол. Можете да намалите риска от камъни в жлъчката, другата основна причина, като намалите холестерола. Ако сте имали остър панкреатит, можете да предотвратите повторното му възникване, като се откажете от алкохола и тютюнопушенето. Ако сте имали панкреатит с камъни в жлъчката, отстраняването на жлъчния мехур може да предотврати повторното му възникване.

Кога да потърсите лекарска помощ?

Важно е да лекувате първите симптоми на Панкреатит, за да избегнете влошаване и нужда от оперативна намеса. Също така ще избегнете превръщането му в хронично състояние. Споделяйте с личния си лекар, здравословното си състояние.

Статии за Панкреатит

ВАЖНО!  НЕ СЕ САМОДИАГНОСТИЦИРАЙТЕ, разговаряйте с вашия лекар, той ще Ви даде най – правилните насоки, най-точната диагноза и най- правилното лечение за вашия проблем. 

Продукти за билколечение на Панкреатит

 • 34,90 лв. Купи
 • 34,90 лв. Купи
 • 139,60 лв. Купи
 • 139,60 лв. Купи
Статии за заболяването Панкреатит

Надяваме се информацията за Панкреатит е била интересна и полезна. Ако се интересувате от други заболявания и състояния, може да потърсите техните наименования в търсачката отдолу. Благодарим Ви, че сте наш потребител!

Още резултати...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Безплатни доставки

На всички поръчки над 100.00 лева

Връщане спрямо ЗЗП

При проблем ще върнем пратката Ви

Високо качество

Предлагаме само качествени продукти

100% Сигурност на данните

Грижим се за Вашите лични данни