Астма

Facebook
Telegram
Twitter
WhatsApp
astma

Бронхиалната астма (или астма) е белодробно заболяване, при което дихателни пътища стават тесни и подути и се блокират от излишните секрети. Лекарствата могат да лекуват симптомите на астма.

Съдържание за Астма

Какво представлява заболяването Астма?

Астмата, наричана още бронхиална астма, е заболяване, което засяга белите дробове. Това е хронично (продължаващо) състояние, което означава, че не изчезва и се нуждае от постоянно медицинско лечение.

Какво е астматичен пристъп?

Когато дишате нормално, мускулите около дихателните  пътища са отпуснати, позволявайки на въздуха да се движи лесно и тихо. По време на астматичен пристъп могат да се случат три неща:

 • Бронхоспазъм: Мускулите около дихателните пътища се свиват (стягат). Когато се стягат, дихателните  пътища се стесняват. Въздухът не може да тече свободно през стеснените дихателни пътища.
 • Възпаление: Лигавицата на дихателните пътища се подува. Подутите дихателни пътища не пропускат толкова въздух в или извън белите дробове.
 • Производство на секрет: По време на атаката тялото  създава повече секрет. Този гъст секрет запушва дихателните пътища.

Когато дихателните  пътища се стегнат, се издава звук, наречен хрипове. Може също да чуете астматичен пристъп, наречен екзацербация или още обостряне. Това е терминът, когато астмата  не е контролирана.

 

Съдържание за Астма

Какви са видовете Астма?

Астмата се разделя на видове въз основа на причината и тежестта на симптомите. Медицинските лица идентифицират астмата като:

 • Непостоянна (прекъсваща): Този тип астма идва и отшумява бързо, така че можете да се чувствате нормално между пристъпите на астма.
 • Постоянна: Постоянната астма означава, че симптомите се наблюдават през голяма част от времето. Симптомите могат да бъдат леки, умерени или тежки. Лекарите базират тежестта на астмата спрямо това колко често имате симптоми. 

Астмата има множество причини:

 • Алергични: Алергиите на някои хора могат да причинят астматичен пристъп. Алергените включват неща като плесени, полени и пърхот от домашни любимци.
 • Неалергичен: Външни фактори могат да причинят обостряне на астмата. Упражнения, стрес, болест и дори времето могат да причинят пристъп.

Астмата също може да бъде:

 • В зряла възраст: Този тип астма започва след 18-годишна възраст.
 • Педиатрична: Наричана още детска астма , този тип астма често започва преди 5-годишна възраст и може да се появи при бебета и малки деца. Децата могат да надраснат астмата. Трябва да се уверите, че сте го обсъдили с вашия лекар, преди да решите дали детето ви трябва да разполага с инхалатор, в случай че получи астматичен пристъп. 

Освен това има следните видове астма:

 • Индуцирана от физическо натоварване астма: Този тип се предизвиква от физическо натоварване и се нарича още бронхоспазъм, предизвикан от физическо натоварване.
 • Професионална астма : Този тип астма се среща предимно при хора, които работят около дразнещи вещества.
 • Синдром на припокриване на астма и ХОББ (ACOS): Този тип се случва, когато имате едновременно астма и хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ ). И двете заболявания затрудняват дишането.

Честота на заболяването

По последни данни от Глобалния доклад за астмата за 2022 г. разпространението на астмата в България се оценява на около 5,9% от населението. Това приблизително са 295 030 засегнати.

Какви са симптомите на Астма?

Хората с астма обикновено имат очевидни симптоми. Тези признаци и симптоми наподобяват много респираторни инфекции:

 • Стягане в гърдите, болка или натиск.
 • Кашлица (особено през нощта).
 • Недостиг на въздух.
 • Хрипове.

При астма може да нямате всички тези симптоми при всеки пристъп. Можете да имате различни симптоми и признаци по различно време при хронична астма. Освен това симптомите могат да се променят между астматичните пристъпи.

В следствие на какво се получава Астма?

Няма конкретен отговор на този въпрос. Но някои от следните фактори представляват по-висок риск:

 • Алергии: наличието на алергии може да повиши риска от развитие на астма.
 • Фактори на околната среда: Хората могат да развият астма след излагане на вещества, които дразнят дихателните пътища. Тези вещества включват алергени, токсини, изпарения и вторичен или трети дим. Те могат да бъдат особено вредни за кърмачета и малки деца, чиято имунна система не е завършила развитието си.
 • Генетика: Ако семейството ви има анамнеза за астма или алергични заболявания, имате по-висок риск от развитие на заболяването.
 • Респираторни инфекции: Някои респираторни инфекции , като респираторен синцитиален вирус (RSV) , могат да увредят развиващите се бели дробове на малки деца.

Възможни усложнения от заболяването Астма?

 • Тежки астматични пристъпи: Неконтролираната астма може да доведе до тежки астматични пристъпи, които могат да бъдат животозастрашаващи.
 • Хроничен бронхит: Дългосрочното възпаление на дихателните пътища може да доведе до хроничен бронхит – състояние, което се характеризира с кашлица, прекомерно производство на секрет и затруднено дишане.
 • Пневмония: Астмата може да увеличи риска от развитие на пневмония – белодробна инфекция, която може да бъде сериозна или дори фатална, особено при възрастни хора и хора с отслабена имунна система.
 • Дихателна недостатъчност: Тежките пристъпи на астма могат да причинят дихателна недостатъчност – състояние, при което белите дробове не могат да осигурят достатъчно кислород на организма.
 • Намалена белодробна функция: С течение на времето хроничното възпаление на дихателните пътища може да доведе до трайно увреждане и намалена белодробна функция.
 • Безпокойство и депресия: Животът с хронично заболяване като астмата може да доведе до чувство на тревожност и депресия, особено ако състоянието не е добре контролирано.
 • Странични ефекти на лекарствата: Някои лекарства, използвани за лечение на астма, могат да имат странични ефекти, като главоболие, гадене и мускулни крампи. В редки случаи продължителната употреба на някои лекарства може да повиши и риска от остеопороза или катаракта.

Как се диагностицира Астма?

Лекаря ще иска да е запознат с възможни алергии, екземи (неравен обрив, причинен от алергии), както и други белодробни заболявания. 

Той може да поръча спирометрия. Този тест измерва въздушния поток през белите дробове и се използва за диагностициране и проследяване на напредъка ви с лечението. Лекарят също може да назначи рентгенова снимка на гръдния кош , кръвен тест или кожен тест.

Как се овладява заболяването?

Имате опции, които да ви помогнат да овладеете астмата си. Вашият лекар  може да предпише лекарства за контролиране на симптомите. Те включват:

 • Бронходилататори: Тези лекарства отпускат мускулите около дихателните пътища. Отпуснатите мускули позволяват на дихателните пътища да движат въздуха. Те също позволяват на секрета да се движи по-лесно през дихателните пътища. Тези лекарства облекчават симптомите, когато се появят, и се използват за интермитентна и хронична астма.
 • Противовъзпалителни лекарства: Тези лекарства намаляват подуването и производството на секрет в дихателните пътища. Те улесняват навлизането и излизането на въздуха от белите дробове. Вашият лекар може да  предпише да ги приемате всеки ден, за да контролирате или предотвратите симптомите на хронична астма.
 • Биологични терапии за астма: Те се използват за тежка астма, когато симптомите продължават въпреки подходящата инхалаторна терапия.

Можете да приемате лекарства за астма по няколко различни начина. Можете да вдишвате лекарствата с помощта на дозиращ инхалатор , пулверизатор или друг тип инхалатор за астма. Вашият лекар може да предпише и  перорални лекарства, които поглъщате.

Какво трябва да се направи при тежък астматичен пристъп?

Ако имате тежък астматичен пристъп, трябва незабавно е важно да потърсите медицинска помощ.
Първото нещо, което трябва да направите, е да използвате вашия спасителен инхалатор. Спасителният инхалатор използва бързодействащи лекарства, за да отвори дихателните ви пътища. Различно е от поддържащия инхалатор, който използвате всеки ден. Трябва да използвате спасителния инхалатор, когато симптомите ви притесняват и можете да го използвате по-често, ако пристъпът ви е много тежък.

Билкова терапия при борба с Астмата

 • Мурсалски чай:
  Мурсалският чай съдържа съединения, които помагат за намаляване на възпалението на дихателните пътища, което улеснява дишането. Освен това бронхоразширяващото действие на мурсалския чай спомага за отпускане на мускулите около дихателните пътища, като подобрява въздушния поток и намалява симптомите на астмата. Установено е също, че мурсалският чай има антиалергични свойства, които могат да помогнат за намаляване на тежестта на астматичните пристъпи, предизвикани от алергии. Прочетете повече за билката.
 • Джинджифил:
  Джинджифилът има противовъзпалителни свойства, които могат да помогнат за намаляване на възпалението в дихателните пътища и да подобрят дишането.
  Джинджифилът има и бронходилататорно действие, което може да помогне за отпускане на мускулите около дихателните пътища и подобряване на въздушния поток.
  Някои проучвания са установили, че джинджифилът може да помогне за намаляване на тежестта на симптомите на астмата и за подобряване на белодробната функция.
 • Евкалипт:
  Евкалиптът съдържа съединения, наречени цинеол и евкалиптол, за които е установено, че имат бронхоразширяващо действие и подобряват дишането.
  Евкалиптът може също така да помогне за намаляване на възпалението на дихателните пътища и да подобри функцията на белите дробове.

Средства и лекове за превенция на Астма в домашни условия

Кога да потърсите лекарска помощ?

Трябва да потърсите незабавно спешна помощ, ако имате следните симптоми:

 • Безпокойство или паника.
 • Синкави нокти, синкави устни (при хора със светла кожа) или сиви или белезникави устни или венци (при хора с тъмна кожа).
 • Болка или натиск в гърдите.
 • Кашлица, която не спира, или тежки хрипове, когато дишате.
 • Затруднено говорене.
 • Бледо, изпотено лице.
 • Много бързо или учестено дишане.

ВАЖНО!  НЕ СЕ САМОДИАГНОСТИЦИРАЙТЕ, разговаряйте с вашия лекар, той ще Ви даде най – правилните насоки, най-точната диагноза и най- правилното лечение за вашия проблем. 

Статии за заболяването Астма

Продукти за билколечение на Астма

 • 28,00 лв. Добавяне в количката
 • 32,00 лв. Добавяне в количката
 • 34,90 лв. Купи
 • 139,60 лв. Купи

Надяваме се информацията за Астма е била интересна и полезна. Ако се интересувате от други заболявания и състояния, може да потърсите техните наименования в търсачката отдолу. Благодарим Ви, че сте наш потребител!

Още резултати...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Безплатни доставки

На всички поръчки над 100.00 лева

Връщане спрямо ЗЗП

При проблем ще върнем пратката Ви

Високо качество

Предлагаме само качествени продукти

100% Сигурност на данните

Грижим се за Вашите лични данни