Когато се приготвят правилно, хранителните вещества на пуканките могат да помогнат за предпазване от затлъстяване, рак, сърдечни заболявания и деменция
Съдържание
Здравословни ли са пуканките?
Пуканките съдържат фибри за храносмилането и антиоксиданти, които биха могли да помогнат в борбата със затлъстяването, диабет тип 2, рак и сърдечните заболявания. В сравнение с плодовете и зеленчуците, пуканките имат повече антиоксиданти. По принцип консумацията на разнообразни растения помага на човек да си набави антиоксидантите, витамините и минералите, от които се нуждае, за по-добро здраве.
Две чаши пуканки, приготвени с въздух, съдържат: 62 калории; 12,4 грама въглехидрати; 0,73 грама мазнини; 2,3 грама фибри; 2 грама протеин.
Здравословни ползи от яденето на пуканки
1. Подобряват здравето на червата
Пуканките са добър източник на фибри, които са известни със способността си да „раздвижват нещата“ в червата. Но фибрите не са само за облекчаване на запека. Те представляват най-добрата храна за чревния микробио, която да подобри цялостното здраве. „Здравословните черва могат да доведат до по-добър метаболизъм, имунитет и здраве на мозъка. Консумацията на фибри подобрява здравето на червата, защото подхранва полезните бактерии, които поддържат баланса“ – казва регистрираният диетолог Джилиан Кълбъртсън
2. Действат срещу затлъстяването
Не позволявайте на вкусната хрупкавост да ви заблуди – пуканките са чудесна закуска, ако се опитвате да отслабнете. Те се отличават с високо съдържание на фибри и без добавена захар, което увеличава чувството на засищане, постигнато с по-малко калории. Затова Кълбъртсън заявява: „Фибрите се усвояват по-бавно, така че дават чувство за ситост. Също така са с ниско съдържание на калории, ако изберете видове без добавена захар, масло или олио.“ Освен това пуканките съдържат и полифенол, наречен ферулова киселина, който може да помогне в борбата със затлъстяването. „Феруловата киселина може да помогне за справяне със затлъстяването и метаболитния синдром. Но това е предварително проучване. Необходими са ни изследвания върху хора, за да научим повече за този ефект“ – счита диетологът.
3. Помагат за контрол на кръвната захар
Независимо дали имате диабет или се опитвате да го предотвратите, пуканките могат да бъдат оптимален избор за закуска. „Фибрите в пълнозърнестите храни като пуканките помагат за поддържане на стабилни нива на кръвната захар“ – казва Кълбърстън. „Когато имате диабет или сте в преддиабетно състояние, искате да избегнете големи колебания в кръвната си захар.“
4. Борят се с рака
Според различни проучвания пълнозърнестите храни са потенциални борци с рака, а пуканките са лек начин да си набавите нужните съставки. „Здравословната диета, която включва пълнозърнести храни, може да намали риска от рак на гърдата, дебелото черво и стомаха“ – отбелязва Кълбъртсън. „Проучванията показват, че феруловата киселина се бори с оксидативния стрес, който може да доведе до увреждане на ДНК и рак“ – продължава тя.
5. Понижават кръвното налягане
Много хора по света имат високо кръвно налягане, което е водеща причина за сърдечни заболявания. Добавянето на пуканки към хранителния режим – заедно с други здравословни, богати на антиоксиданти храни – може да е от полза за конторла на налягането. По този повод диетологът споделя: „Изследванията показват, че феруловата киселина в пуканките има противовъзпалителни ефекти, които насърчават здравословното кръвно налягане. Знаем също, че диетата с високо съдържание на фибри е свързана с по-ниско кръвно налягане. Насладете се на пуканките без масло или сол, защото тези съставки могат да неутрализират ползите им за кръвното налягане.“
6. Поддържат здравословните нива на холестерола
Високият холестерол повишава риска от атеросклероза, която да доведе до инфаркт и инсулт. Консумацията на храни с богато съдържание на фибри и антиоксиданти, може да помогне за предотвратяване на тези животозастрашаващи заболявания. „Разтворимите фибри в пуканките премахват част от холестерола от тялото. Освен това, клинично проучване установи, че феруловата киселина намалява нивата на холестерола при хора с високи стойности“ – уточнява Кълбъртсън.
7. Защитават здравето на мозъка
Хапването на пуканки вместо закуски, приготвени с рафинирани зърнени храни или добавена захар, може да е стъпка към по-добро здраве на мозъка. „Проучвания върху модели установиха, че феруловата киселина може да забави прогресията на болестта на Алцхаймер“ – съобщава Кълбъртсън. „Изследванията също така показаха, че консумацията на пълнозърнести храни намалява риска от когнитивен спад, което дава две ползи за здравето на мозъка.“
Избягвайте нездравословните варианти на пуканките
По принцип пуканките могат да се приемат като нискокалорична и нискомаслена закуска, докато не започне добавянето на доъплнително количество масло, сол и изкуствени аромати. „Киносаните и магазините често продават пуканки с високо съдържание на наситени мазнини и натрий“ – казва Кълбъртсън. „Пропуснете пуканките с високо съдържание на масло, захар или сол и си направете свои собствени по-здравословни. Използвайте малко количество зехтин, авокадово или рапично масло и отгоре сложете любимите си подправки или пикантни съставки с ниско съдържание на сол и захар.“
Повечето видове пуканки за микровълнова фурна съдържат добавена сол, подсладители, масла и химикали. Най-добре е да купите обикновени зърна и да ги приготвите в домашни условия. „Можете да използвате кафява хартиена торбичка, за да пукате обикновени зърна в микровълновата си печка“ – предлага тя.
„Друг вариант е да добавите малко количество олио в тиган и да го пуснете на котлона или да използвате еър-пропър. С тези методи можете да започнете от нулата и да решите точно какво ще сложите във вашите пуканки.“
Консумирайте пуканките по оптимален начин
Пуканките са изненадващо хранителни, но е лесно да се пренебрегнат тези ползи с твърде много масло и сол. Просто намалете натрия, захарта и мазнините и ще имате задоволителна закуска от суперхрана. В заключение Джилиан Кълбъртсън казва: „Както при много други храни, хранителната стойност на пуканките зависи от начина, по който ги приготвяте. Ако сте свикнали с масло и сол, постепенно намалете количеството, което използвате. С течение на времето може да откриете, че се наслаждавате на естествения вкус на пуканките без всички тези добавки.“