Червени очи: Защо очите ви винаги са червени?

Facebook
Telegram
Twitter
WhatsApp

Добре дошли!

Екипът на Здравитал Ви пожелава приятно четене. Разглеждайте ежедневно нови здравни публикации.

През повечето време причината за червени очи е безвредна реакция към прах или алергени. Но понякога възпалението може да е сигнал, че трябва да посетите очен лекар

Червени очи от Алергии

Периодът от годината, в който се развиват полените, е рисков за алергична реакция. В допълнение към червените очи, алергиите могат да предизвикат сърбеж, сълзене и усещане за горене. Ако понякога имате зачервени очи, капки за очи без рецепта, хапчета за алергия и спрейове за нос трябва да са достатъчни, за да предотвратят дискомфорта. Ако обикновено нямате алергии или не получавате необходимото облекчение от лекарствата, посетете алерголог или офталмолог.

Дразнене на очите

Понякога човек може да усеща раздразнение, болка или да вижда замъглено. При подобни симптоми е препоръчително да бъде посетен очен лекар, особено ако носите контактни лещи. Дискомфортът може да е признак на очна инфекция. Офталмологът Катрин Хванг съветва: „Искаме да лекуваме тези инфекции бързо. В противен случай може да се превърне в лоша язва.“

Червени очи от сухота

Появява ли се непрекъснато усещане за парене, сърбеж или песъчинки? Това може да е признак на сухота в очите – нямате достатъчно сълзи. По принцип три различни слоя сълзи осигуряват защитен филм. Ако водоснабдяването се забави, очите могат да се зачервят. Алергиите, времето, прекарването на твърде много време пред екрана на електронните устройства, лекарствата и операциите могат да допринесат за сухотата. Проблемът се увеличава и задълбочава с напредване на възрастта. Лубрикантните капки без рецепта (изкуствени сълзи), могат да дадат положителен ефект. Алергичните капки са добър вариант за намаляване на дискомфорта, ако симптомите на сухота в очите са базирани на алерген.

Червени очи от Счупени кръвоносни съдове

Субконюнктивален кръвоизлив на повърхността на окото може да изглеждат и звучи тревожно, но обикновено не е повод за безпокойство. Счупените съдове обикновено са безболезнени и не засягат зрението. По този повод д-р Хуанг казва: „Повечето хора дори не ги забелязват. Техните приятели или членове на семейството забелязват, обикновено веднага след като човекът се събуди. Това е като малка синина на окото. И често изглежда по-лошо, преди да се подобри.“

Обикновено нежеланите симптоми отминават след 1-2 седмици. Проблемите с кръвоносните съдове могат да се появят, поради редица причини, включително:

  • Напъване по време на кашлица, кихане или движение на червата;
  • Нараняване на главата или окото;
  • Агресивно търкане на окото;
  • Прием на определени лекарства, включително разредители на кръвта.

Розово око (конюнктивит)

Този тип очна инфекция е често срещана сред по-малките деца. Състоянието е силно заразно, независимо от възрастта. Розови очи се появяват, когато вируси, бактерии или дразнители причинят възпаление и инфекция на лигавицата на очната лигавица. Например всяка година в САЩ се съобщава за около 6 милиона случая на конюнктивит. При заболяването бялата част на окото придобива червеникаво-розов цвят. Започва сърбеж и чувство за горене. Клепачите може да станат подпухнали, увиснали и да има лепкаво течение, което причинява образуване на корички по миглите и клепачите.

Черяени очи Други инфекции

Възможно е различни бактерии, вируси, алергии, гъбички и паразити (обикновено водни) също да причинят очни инфекции. Вредните организми често достига до очите през ръцете. Болка, чувствителност към светлина (фотофобия) и замъглено зрение понякога са признаци на сериозна инфекция. Нелекуваните инфекции могат да причинят ерозия на повърхността на окото, което да увреди трайно зрението.

Вътрешен ечемик

Ако имате вътрешен ечемик (възпалената мастна жлеза е на вътрешния клепач) той ще се търка в окото. Това може да остави очите възпалени, болезнени, раздразнени и потенциално червени. Важно е засегнатата зона да се пази чиста чрез използване на топли компреси например и избягване на дразнители. Ако нещата не се подобрят в рамките на седмица или две (или ако се влошават), трябва да потърсите медицинска помощ. Ечемикът не бива да се вади самостоятелно от пациентите.

Язва на роговицата

Ако червените очи са резултат от този вид язва, те ще болят и ще бъдат чувствителни към светлина. Пациентите започват да усещат, че все едно имат чуждо тяло в окото. В зависимост от размера е възможно да се види язвата на роговицата – изглежда като бяло или сиво петно. В случай, че не се лекува, заболяването може да причини трайно увреждане.

Блефарит

Възпалението на клепача (блефарит) може да зачерви очите. Други признаци на заболяването включват: образуване на корички по миглите и в ъглите на окото, мазна кожа и подути клепачи. Симптомите на блефарит приличат на други често срещани състояния и понякога е трудно инфекцията да бъде доказана.

Ирит

Повечето симптоми на ирит (възпаление на ириса) не се виждат с просто око. Те са свързани със зрението. Може да има болка или дразнене, чувствителност към светлина, главоболие, замъглено зрение или плуване. Иритът може да бъде диагностициран само от квалифициран офталмолог и въпреки че е доста често срещан, не се лекува само с домашни средства. Липсата на терапия би могла да доведе до ослепяване.

По-рядко срещани причини за червени очи

Глаукома със затворен ъгъл

По принцип течността в окото естествено изтича през сложна дренажна система. Ако тези изходни канали се блокират, това може да доведе до внезапно и драматично повишаване на вътреочното налягане. Това е рядко състояние, наречено „закритоъгълна глаукома“. Състоянието причинява силна болка в очите, главоболие, гадене и замъглено зрение. Това е извънредна ситуация, ако не се обърне навременно внимание, е възможно да се стигне до загуба на зрение.

Болест на очите, заради проблеми с щитовидната жлеза.

Заболяването на щитовидната жлеза е автоимунно състояние. Може да причини редица симптоми, включително изпъкналост, „втренчен“ вид и трудности при пълно затваряне на очите. Това е управляемо състояние, но е важен контрола на основната болест.

Увеит

Според извършени статистически проучвания около 30 000 американци губят зрението си всяка година, поради група очни заболявания, известни като увеит, което включва възпаление в окото. Други симптоми на увеит са чувствителност към светлина, замъглено зрение, болка и тъмни „плаващи петна“, изскачащи в зрителното поле. „Незабавното лечение може да ограничи увреждането на тъканите и да възстанови загубеното зрение“, казва по този повод д-р Никол Баич.

Склерит

Склерата представлява бялата част на окото. Когато човек има склерит споменатата зона се възпалява и става червена. Започва болка в очите. Ако не се приложи адекватно лечение, склеритът може да причини трайно увреждане на окото и зрението като цяло.

Еписклерит

Еписклерата е прозрачен слой тъкан, който покрива склерата. Когато се възпали или раздразни, може да се зачерви. Възможно е заболяването да накара очите да се насълзят. Въпреки че може да бъде неприятен и дори болезнен, еписклеритът предизвиква по-малко физически дискомфорт от склерита.

Ендофталмит

Ендофталмитът е друго от онези състояния, при които червените, сълзящи очи вероятно са най-малкото безпокойство. Заболяването засяга вътрешността на окото, по-специално вътреочната и стъкловидната течност. Става дума за натрупване на гнойни маси. Много често в резултат на функционалните и патологични изменения се стига до премахване на очната ябълка. Този вид инфекция е болезнена и може да причини, както загуба на зрение, така и чувствителност към светлина. Възможно е и клепачите да се подуят.

Трихиаза

Вероятно на всеки му се е случвало в даден момент да попадне мигла в окото му. При хората с трихиаза миглите им (обикновено долните) растат по грешен начин. Това води след себе си до: зачервяване, сълзене, раздразнение и може би дори чувствителност към светлина. Няколко различни инфекции и очни състояния могат да причинят трихиаза, така че са възможни и други симптоми.

червени очи

Червени очи от Фотокератит

Появата на фотокератит означава, че UV-A и UV-B лъчи са изгорили част от окото. Както при много изгаряния, човек веднага забелязва зачервяването, дискомфорта и проблемите със зрението. В тези моменти е препоръчително човек да не гледа право към слънцето да влезе в закрито помещение и да изгаси светлината. Другият вариант е засегнатият да стои на сенчесто място на открито.

Червени очи от Очна розацея

Повечето хора свързват розацеята с зачервена или обезцветена кожа. Но тя може да засегне и очите, тъй като е възпалително заболяване. Нужна е бърза диагностика и адекватна терапия, за да се предотвратят усложненията за зрението и оставянето на дълготрайни белези по кожата. Заболяването има хроничен характер, за него отличително е чувствителността към светлина. Очната розацея е свързана с комбинация от генетично-предразположени фактори и начин на живот.

Тумор на очите

Рядко може да има тумори в окото или на повърхността на окото. Те могат да бъдат трудни за забелязване и не винаги причиняват симптоми. Ако имате необяснимо дразнене на очите или промени в зрението, незабавно посетете офталмолог, за да изключите евентуално наличие на ракови образувания.

Кога да се притесняваме от зачервените очи?

Някои симптоми винаги изискват своевременно посещение при офталмолог. Зачервяването не е едно от тях, защото често е резултат от лишаване от сън, употреба на определени вещества, алергии или раздразнение. Въпреки това определени нежелани реакции се открояват като потенциални признаци на по-голям проблем и заслужават бързо внимание. Препоръчва се консултация със специалист, ако има болка в очите или наличие на чуждо тяло, което не се премахва с промиване, изменение в общата визия. „Причините за червени очи обхващат широк спектър, включително спешни състояния, за които трябва да се погрижим възможно най-скоро“, добавя тя. „Не пренебрегвайте тревожните симптоми. Наистина може да се случи нещо сериозно“ – това съветва доктор Баич

Избягвайте лекарства за облекчаване на червени очи

Има едно нещо, което д-р Катрин Хванг съветва да не използвате, независимо какво причинява симптомите, а именно – капките за очи, рекламирани като „облекчаващи зачервяването“. Тези капки действат, като свиват кръвоносните съдове на повърхността на очите и намаляват притока на кръв към тях. Намаленият кръвен поток означава по-малко кислород и хранителни вещества до засегнатата зона. Когато спрете да използвате споменатите капки, кръвоносните съдове стават още по-големи, за да компенсират разликата. Реално погледнато човек би могъл да има дори по-червени очи отпреди използването на продуктите. Твърде честото използване на такива капки прави споменатият нежелан ефект постоянно явление. Има вариант, при който тези „облекчаващи зачервяването“ артикули да прикрият по-сериозен проблем с очите.

Петя Василева

Петя Василева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Гарантирана сигурност чрез reCAPTCHA и Google.Политиката за поверителност и Условията за ползване се прилагат.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Харесваш статиите ни? Абонирай се!

Абонирайки се ще получавате известия за нашите последни публикации!

Безплатни доставки

На всички поръчки над 100.00 лева

Връщане спрямо ЗЗП

При проблем ще върнем пратката Ви

Високо качество

Предлагаме само качествени продукти

100% Сигурност на данните

Грижим се за Вашите лични данни