8 храни, които трябва да избягвате при артрит

Facebook
Telegram
Twitter
WhatsApp
Избягване на храни при артрит - Здравитал

Добре дошли!

Екипът на Здравитал Ви пожелава приятно четене. Разглеждайте ежедневно нови здравни публикации.

Артритът е често срещано здравословно състояние, включващо хронично възпаление, болка и увреждане на вашите стави, кости и други части на тялото в зависимост от вида му.
Съществуват над 100 разновидности на заболяването. Остеоартритът, който не е възпалителен е най-често срещаният. Всъщност 40% от мъжете и 47% от жените мога да бъдат диагностицирани с остеоартрит през живота си.
Междувременно ревматоидният артрит (РА) и псориатичният артрит са възпалителни състояния, които се считат за автоимунни заболявания. Подаграта е друг често срещан вид възпалителен артрит.
Диетичните интервенции като елиминиране на определени храни и напитки, могат да намалят тежестта на симптомите на хора с възпалителен артрит и остеоартрит, както и да подобрят цялостното им качество на живот.

Храни и напитки, които трябва да избягвате, ако имате артрит

Добавени захари

Трябва да ограничите приема на захар, особено ако имате артрит. Добавените захари се намират в бонбони, сода, сладолед и много други храни, включително по-малко очевидни продукти като сос за барбекю.

Проучване при 217 души с ревматоиден артрит отбелязва, че измежду 20 храни, подсладените със захар газирани напитки и десертите са най-често съобщаваните за влошаване на симптомите на ревматоидният артрит.
Нещо повече, сладките напитки като сода могат значително да увелича риска от заболяването.

Например, в проучване при 1209 възрастни на възраст 20-30 години, тези, които пият подсладени с фруктоза напитки 5 пъти седмично или повече, са имали 3 пъти по-голяма вероятност да имат артрит, отколкото тези, които са консумирали малко или никакви подобни напитки.

Преработени и червени меса не са подходящи при хора с артрит


Червеното и преработеното месо се свързва с възпаление, което може да увеличи симптомите на артрит. Диетите богати на преработени и червени меса, показват високи нива на възпалителни маркери като итнтерелевкин-6-Ц-активен протеин (CRP) и хомоцистеин.

Проучването при 217 души с РА, споменато по-горе, също установи, че червеното месо обикновено влошава симптомите на заболяването. Освен това, проучване при 25 630 души установи, че високият прием на червено месо може да бъде рисков фактор за възпалителен артрит.
Диети на растителна основа, които изключват червено месо, доказано подобряват симптомите на артрит.

Храни, съдържащи глутен

Глутенът представлява група от протеини, която се среща в култури като пшеница, ечемик, ръж и тритикале. Той се свързва с повишено възпаление и се предполага, че приемането му може да облекчи симптомите на артрит. Хора с целиакия (друг вид автоимунно заболяване) са изложени на по-голям риск от развитие на РА. Съответно хората с автоимунно заболяване като РА имат значително по-високо разпространение на целиакия в сравнение с общата популация.

Трябва да се отбележи, че в едно проучване при 66 души с РА се установи, че безглутенова веганска диета значително намалява активността на заболяването и подобрява възпалението

Силно преработени храни

Свръхобработените продукти като зърнена закуска и печени продукти обикновено са с високо съдържание на рафинирани зърна, добавена захар, консерванти и други потенциално възпалителни съставки. Всички те могат да влошат симптомите на артрит. Проучвания установиха, че диети, богати на силно преработени храни, могат да увеличат риска от РА. Те допринасят за възпаление и рискови фактори за затлъстяване. Хората, които ядат по-големи количества преработени храни, показват повишени рискови фактори също така за сърдечни заболявания, включително по-високи нива на кръвна захар. Преработените храни могат да влошат цялостното Ви здраве и да увеличат риска от други заболявания.

Алкохолът е вреден за хора с артрит

Тъй като алкохолът може да влоши симптомите на артрит, всеки с възпалителен артрит трябва да го ограничи или избягва изцяло. Приема на алкохол, също може да увеличи честотата и тежестта на пристъпите на подагра. Хроничната консумация на алкохол е свързана с повишен риск от остеоартрит.

Проучване при 278 души с аксиален спондилоартрит – възпалителен артрит, който засяга предимно гръбначния мозък и сакроилиачните стави – свързва приема на алкохол с повишено гръбначно структурно увреждане

Някои растителни масла

Диети с високо съдържание на омега-6 мазнини и ниско съдържание на омега-3 мазнини могат да влошат симптомите на остеоартрит и ревматоиден артрит. Тези мазнини са необходими за здравето. Въпреки това, небалансираното съотношение на омега-6 към омега-3 в повечето западни диети може да увеличи възпалението. Трябва да се стремите да намалявате приема на храни с високо съдържание на омега-6 мазнини като растително масла, докато увеличавате приема на храни, богати на омега-3 като мазна риба, може да подобри симптомите на артрит.

Храни с високо съдържание на сол

Намаляването на солта може да бъде добър избор за хора с артрит. Храните с високо съдържание на сол включват скариди, консервирана супа, пица, определени сирена, преработено месо и много други преработени продукти.
Високият прием на натрий също може да бъде рисков фактор за автоимунни заболявания като възпалителен артрит.

Храни с високо съдържание на AGE

Крайните продукти на напредналото гликиране (AGE) са молекули, създадени чрез редакции между захари и протеини или мазнини. Те естествено съществуват в необработени животински храни и се образуват чрез определени методи на готвене.
Животинските храни с високо съдържание на протеини и мазнини, които са пържени, печени на скара, са сред най-богатине хранителни източници на AGE.
Те включват бекон, пържена на тиган или скара пържола, пържени картофи, маргарин, майонеза и печено или пържено пиле. Когато AGE се натрупа в големи количества в тялото ви, може да възникне оксидативен стрес или възпаление. Оксидативният стрес и образуването на AGE са свързани с прогресията на заболяването при хора с артрит.

Всъщност е доказано, че хората с възпалителен артрит имат по-високи нива на AGE в телата си, отколкото хората без заболяването. Натрупването на AGE в костите и ставите може също да играе роля в развитието и прогресирането на остеоартрит.

Заключение

Ако имате артрит, здравословна диета и начин на живот могат да помогнат за подобряване на симптомите. Изследванията показват, че трябва да избягвате определени храни и напитки, включително силно преработени храни, червено месо, пържени храни и такива богати на добавени захари.
Имайте предвид, че факторите свързани с начина на живот като активност, телесно тегло и пушене, също са жизненоважни за управлението на артрита.

Натурална терапия за артрит

Подходящ продукт от Здравитал при наличие на артрит е Трибор Сигма. Продуктът е изцяло натурален и действа упорито върху опорно-двигателната система като ограничава възпалителните процеси.

[row] [col span__sm=”12″] [title style=”center” text=”ДРУГИ ИНТЕРЕСНИ СТАТИИ ПО ТЕМАТА” icon=”icon-angle-down”] [blog_posts style=”push” columns=”3″ columns__md=”1″ ids=”9753,9511,8713,5827,7209,8034″ badge_style=”circle-inside” image_height=”75%”] [title style=”center” text=”ПРОДУКТИ, КОИТО МОГАТ ДА ВИ ПОМОГНАТ” icon=”icon-angle-down”] [ux_products ids=”0″ cat=”75″] [/col] [/row]
Elena Iltcheva

Elena Iltcheva

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Гарантирана сигурност чрез reCAPTCHA и Google.Политиката за поверителност и Условията за ползване се прилагат.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Харесваш статиите ни? Абонирай се!

Абонирайки се ще получавате известия за нашите последни публикации!

Безплатни доставки

На всички поръчки над 100.00 лева

Връщане спрямо ЗЗП

При проблем ще върнем пратката Ви

Високо качество

Предлагаме само качествени продукти

100% Сигурност на данните

Грижим се за Вашите лични данни