Ритъмно-проводни нарушения на сърцето

Facebook
Telegram
Twitter
WhatsApp
сърцето

Добре дошли!

Екипът на Здравитал Ви пожелава приятно четене. Разглеждайте ежедневно нови здравни публикации.

Доктор Евгений Гошев е кардиолог, дългогодишен специалист по сърдечно-съдови заболявания. Както знаем, не само в условията на коронавирус, но и по принцип, човек трябва да обръща значително внимание на своето сърце. Доктор Гошев работи в интензивно отделение на кардиологична клиника към МВР–Болница, гр. София.

Интерпретация на Ковид-19 – думи на госта

„Първо искам да обърна внимание на това, че Ковид се интерпретира като пандемия, но преди няколко месеца излезе публикация на испански автор, където се говори за синдемия – комбинация от няколко епидемии. Оказа се, че този вирус, засягайки ендотелата, доведе до много усложнения, но голяма част от проблемите възникнаха при пациенти със сърдечно-съдови заболявания. Освен това все още е рано да се оцени тежестта на сегашната вълна от коронавирус, намалят случаите на тежка патология, но ги има.“

Миокардит

В началото на събеседването д-р Гошев сподели как миокардитът често се появява не само при ковид, но при други вирусни, грипни инфекции. Миокардитът е възпалително заболяване на сърдечния миокард. Стартира с обща симптоматика като умора, невъзможност за физически дейности, задух, усещане за „сърдечно прескачане“. Когато дифузният миокардит се появи при принципно здраво сърце, в началото неразположенията не биват забелязани. Самата диагностика се прави чрез ехограф и ядрено-магнитен резонанс. При лабораторни изследвания за миокардит се увеличават маркерите на възпаление и миокардна некроза. Много често говорим за нарушения в електролитния баланс.

„Научил съм аудиторията на „Академия Здравитал“, особено за частта над 40-50-годишна възраст, поне веднъж седмично да си следят пулса“ – думи на водещия проф. Христо Деянов.

Предсърдно мъждене (ПМ)

Във връзка с Ковид-19, най-честото ритъмно-проводно нарушение, е предсърдното мъждене. По думите на кардиолог Гошев се прави опит за регистър, който показва, че около 35% от хората над 50 години имат мъждене. Понякога започва с мозъчно-съдово нарушение. Както вече сме говорили, това е нарушена сърдечна дейност. Ритъмът е ускорен – може да се стигне до инсулт. Това е най-често срещаният вид сърдечна аритмия. Лечението с аспирин не е достатъчно като терапия при ПМ – основата трябва да бъде посредством антикоагуланти.

Контролът на сърдечната дейност се осъществява на различни нива. Започва от синусовия възел, който е основният пейсмейкър. Разпространява се през предсърдията, достига до възел – между предсърдието и камерите, минава през кратка връзка и после идва разделянето на ляво и дясно бедро. Сърцето има 4 кухини, но от функционална гледна точка говорим за две камери – дясна и лява. При екстрасистолата се наблюдава извънредно свиване на сърдечния мускул или части от него. Предсърдни екстрасистоли може да има при хора на различна възраст и не винаги говорим за предхождаща патология.

„Нормата за сърдечна честота е от 50 до 100 в покой, или 60 до 90 в по-тесен интервал. Понякога сериозни забавяния на честотата остават без обективни оплаквания. Много често при спортисти се наблюдава брадикардия.“

Брадикардия

Това представлява забавяне в ритъма на сърцето. Отклонението от скоростта на ритъма може да е както постоянно, така и периодично повтарящо се. Ако човек има подобен проблем, той ще има нисък пулс в покой, честотата може да е под 60 удара дори в активност. Диабетът, високото кръвно, възрастта, вродените сърдечни дефекти, ниска функция на щитовидната жлеза – това биват основните причини за брадикардия, а основните симптоми са: слабост, световъртеж, болки в гърдите, проблеми с паметта, сърцебиене и др.

Проблемът при надкамерните ритъмни нарушения е тревожен, но може да бъде и по-благоприятен, защото има нормален отговор на камерата. Тоест камерата може да отговори на проблемите понякога с една поносима честота.

Wolf-Parkinson White синдром

Тук има характерна промяна в кардиограмата, проблеми. Говорим за вродено наличие на допълнителен сноп проводна тъкан. Синусовите импулси минават по кратък път от предсърдията към камерите. Електрическата система на сърцето има проблем в дейността си. При синдрома има допълнителен път, който произвежда по-бързи импулси. Приблизително половината пациенти с Wolf-Parkinson White синдром имат нарушение в ритъма. Тук говорим за форма на надкамерна тахикардия.

LGL синдром

Вентрикулите се възбуждат рано. После има свиване и изпомпване на кръв в тялото. Това е вид сърдечна аритмия, която води до ускорен пулс. Той е по-труден за диагностика, защото обичайната структура на кардиограмата се запазва. Има единствено скъсяване на един интервал.

Професор Деянов даде ценно разяснение за аудиторията на „Академия Здравитал“:

„Брадиаритмия – когато пулсът е забавен, но неравномерен, а при тахиаритмията – пулсът е ускорен и има някаква аритмия“.

Думи за край на предаването

Като заключение, водещият проф. Деянов попита гостът си въпрос, зададен и в минали предавания – дали, ако пациент получи инфаркт на миокарда, ще бъде транспортиран в център до един час-час и половина, за да се получат интензивни грижи. На това д-р Евгений Гошев отговори положително, защото у нас вече има и достатъчно катетаризационни лаборатории. От друга страна в интензивните отделения, нуждаещите се могат да бъдат повлияни чрез медикаменти. По-сложно е положението с мозъчния инфаркт (исхимичен инсулт), защото там времето за реакция е ограничено. Във финалните минути специалистът от МВР – Болница даде ценни насоки на зрителите:

„Особено в периода на отпуски, високи температури и повечето консумация на алкохол, се е появил синдрома на „празничното сърце“ – излизане от ритъм. Обръщам внимание и на 10 препоръки при предсърдно мъждене – най-важните са: взимане на медикаменти, здравни навици – консумация на плодове, зеленчуци, избягване на тежки мазнини, ограничение на алкохол, контрол на теглото. Винаги да се търсят съветите на кардиолозите!“

[blog_posts style=”push” columns=”3″ columns__md=”1″ cat=”1625″ badge_style=”circle-inside” image_height=”75%”] [ux_products equalize_box=”true” cat=”80″]
Elena Iltcheva

Elena Iltcheva

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Гарантирана сигурност чрез reCAPTCHA и Google.Политиката за поверителност и Условията за ползване се прилагат.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Харесваш статиите ни? Абонирай се!

Абонирайки се ще получавате известия за нашите последни публикации!

Безплатни доставки

На всички поръчки над 100.00 лева

Връщане спрямо ЗЗП

При проблем ще върнем пратката Ви

Високо качество

Предлагаме само качествени продукти

100% Сигурност на данните

Грижим се за Вашите лични данни