Каква е истината за енергийните напитки?

Facebook
Telegram
Twitter
WhatsApp

Добре дошли!

Екипът на Здравитал Ви пожелава приятно четене. Разглеждайте ежедневно нови здравни публикации.

Можете да намерите енергийните напитки абсолютно навсякъде. Това са продукти като „Bang“, „Red Bull“ и „Energy Shot“ . Това, което ги дефинира, е, че съдържат големи количества кофеин и захар и биват използвани като стимулант за някои хора.

Рискове от енергийните напитки

Приемането на напитки, променящи настроението, които съдържат големи количества кофеин, може да доведе до нежелани странични ефекти като повишено кръвно налягане, аритмии, нервност, раздразнителност и безсъние. Смесването на енергийна напитка с алкохол може да бъде особено опасно, тъй като кофеинът може да маскира седативния ефект на алкохола. Хората, които комбинират енергийните напитки с алкохол, са изложени на по-голям риск от прекомерна консумация на алкохол.

Какво сочат проучванията?

Проучване на Центъра за здраве и развитие на младите установи връзка между консумацията на енергийни напитки и последващата употреба на наркотици в млада възраст.

„Типичният модел на консумация на енергийна напитка сред тази извадка е продължителна употреба през цялата млада възраст. Изглежда, че такива лица са изложени на висок риск от последваща употреба на наркотични вещества. Резултатите предполагат възможна специфичност по отношение на употребата на кокаин и прочие.

Младите хора трябва да избягват енергийните напитки

Знаем, че повечето нарушения, свързани с употребата на вещества, започват в млада възрастМария Шалавиц, невролог и автор на „Unbroken Brain“, обяснява:

„Като 90 процента от всички зависимости, по-голямата част от проблемите с лекарства, отпускани по лекарско предписание, започват с експериментиране в юношеска или ранна зряла възраст. Обикновено се случва след или заедно с преяждане, пиене, пушене на марихуана и честа употреба на кокаин.” 

Пристрастяването към което и да е вещество (и това включва енергийни напитки), носи 7 пъти повишен риск от пристрастяване към друго вещество.

Проучване на Центъра за хранителна политика и затлъстяване Rudd към Университета на Кънектикът установи:

„Децата, които пият енергийни напитки с високо съдържание на кофеин, могат да страдат от здравословни, социални, емоционални и поведенчески проблеми….Енергийните напитки не трябва да се предлагат или продават на деца под 18 години“.

Всъщност Центърът за хранителна политика и затлъстяване Rudd съобщава:

„Поради потенциалните рискове за здравето, причинени от стимулантите в енергийните напитки, Американската академия по педиатрия препоръчва енергийните напитки никога да не се консумират от деца или юноши.

Какво казва Американската асоциация за

Според USA Today , Американската асоциация за напитки (ААН) оспорва твърденията на Центъра за хранителна политика и затлъстяване на Rudd. ААН твърди:

„Този ​​доклад игнорира важни данни за енергийните напитки и консумацията на кофеин в САЩ. Въз основа на най-новите правителствени данни, децата под 12 години на практика не консумират кофеин от енергийни напитки.“

Търговската асоциация разработи Ръководството на ААН за отговорно етикетиране и маркетинг на енергийните напитки. Също така е получила ангажимент от своите членове, включително 95 процента от производителите на енергийни напитки, да следват тези насоки.

Генетиката и факторите на околната среда правят енергийните напитки привлекателни за някои хора. Тези напитки са наркотици и въпреки че много хора могат да ги използват безопасно, за други последствията може да са доста неприятни.

Хората, които намират тези напитки за стимулиращи, са изложени на по-висок риск да търсят еуфория или енергия от други стимулиращи вещества

Разбира се, това не означава, че хората, които употребяват енергийни напитки, непременно ще развият разстройство при употребата на стимуланти или алкохол. Това просто означава, че може да са изложени на повишен риск поради тяхната биология.

Констатациите, докладвани от Центъра за здраве и развитие на младите, имат политически последици.

Еспресо, скоч или енергийни напитки може да са доброкачествени за някои хора, но за други – може да бъде началото на пътя към десетки здравословни проблеми

Ако искаме да предотвратим разстройствата, свързани с употребата на вещества, трябва да се съсредоточим върху политиките, които могат да предотвратят развитието на болестта в началото на живота. Това би изисквало политиците да признаят, че не само търсенето трябва да определя предлагането на пазара.

Elena Iltcheva

Elena Iltcheva

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Гарантирана сигурност чрез reCAPTCHA и Google.Политиката за поверителност и Условията за ползване се прилагат.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Харесваш статиите ни? Абонирай се!

Абонирайки се ще получавате известия за нашите последни публикации!

Безплатни доставки

На всички поръчки над 100.00 лева

Връщане спрямо ЗЗП

При проблем ще върнем пратката Ви

Високо качество

Предлагаме само качествени продукти

100% Сигурност на данните

Грижим се за Вашите лични данни