Как мислите и емоциите влияят на здравето ни?

Facebook
Telegram
Twitter
WhatsApp

Добре дошли!

Екипът на Здравитал Ви пожелава приятно четене. Разглеждайте ежедневно нови здравни публикации.

Мислите и емоциите влияят на нашето здраве. Емоциите, които се изпитват свободно и се изразяват без преценка или привързаност, са склонни да протичат плавно, без да оказват влияние върху здравето ни. От друга страна, потиснатите емоции (особено страховe или негативни емоции) могат да понижат умствената енергия, да повлияят негативно на тялото и да доведат до здравословни проблеми.

Важно е да разпознаваме нашите мисли и емоции и да сме наясно с ефекта, който те имат – не само един върху друг, но и върху телата, поведението и взаимоотношенията ни. 

Лошо управляваните негативни емоции не са полезни за вашето здраве

Отрицателните нагласи и чувството на безпомощност и безнадеждност могат да създадат хроничен стрес. Този стрес нарушава хормоналния баланс на тялото, изчерпва мозъчните химикали, необходими, за да бъдем щастливи и уврежда имунната система. Хроничният стрес всъщност може да намали продължителността на живота ни. (Науката вече е установила, че стресът скъсява теломерите ни, „крайните капачки“ на нашите ДНК нишки, което ни кара да стареем по-бързо.)

Лошо управляван или потиснат гняв (враждебност) също е свързан с редица здравословни състояния, като хипертония (високо кръвно налягане), сърдечно-съдови заболявания , храносмилателни разстройства и инфекции.

Значението на положителните емоции

Д-р Фредриксън е прекарал години в проучване и публикуване на физическите и емоционалните ползи от позитивността, включително по-бързо възстановяване от сърдечно-съдов стрес, по-добър сън, по-малко настинки и по-голямо чувство за цялостно щастие. Добрата новина е не само, че положителните нагласи – като любов, интерес, спокойствие и чувство на връзка с другите – имат пряко въздействие върху здравето и благосъстоянието, но и че можем да ги развием сами с практика.

Преодоляване на негативните ни пристрастия

Тъй като сме настроени да се защитаваме от заплахите, ние сме склонни да даваме приоритет на лошото пред доброто. Въпреки че това е подреден механизъм за оцеляване за някой, който трябва да остане свръх бдителен в опасна среда, истината е, че за повечето от нас това „отклонение към отрицанието“ е контрапродуктивно.

Нашето „отклонение към отрицанието“ означава, че прекарваме твърде много време в размишление върху дребните разочарования, които изпитваме – трафик или несъгласие с любим човек  и игнорираме многото шансове, които имаме да изпитаме любов или благодарност през целия ден.

За да компенсираме това негативно пристрастие и да изпитаме хармонично емоционално състояние, Фредриксън предлага да изпитаме три положителни емоции за всяка отрицателна. Това, твърди тя, може да бъде направено умишлено за тези от нас, които са по-малко „окабелени“ към позитивността. Тези положителни емоции буквално обръщат физическите ефекти на негативизма и натрупват психологически ресурси, които допринасят за процъфтяващ живот.

Ползите от благодарността

Брене Браун обсъжда връзката между радостта и благодарността. Признаването на добрите аспекти на живота и благодарността оказват силно влияние върху емоционалното благополучие. 

Брене Браун откри, че има връзка между радостта и благодарността, но с изненадващ обрат: не радостта ни прави благодарни, а благодарността ни прави радостни.

Положителните емоции водят до емоционална устойчивост

Положителните емоции имат научна цел – да помогнат на тялото да се възстанови от лошите ефекти на постоянните отрицателни емоции. По този начин култивирането на позитивност с течение на времето може да ни помогне да станем по- устойчиви в лицето на криза или стрес.

Устойчивите хора са в състояние да изпитват тежки емоции като болка, скръб, разочарование и скръб, без да се разпадат. Издръжливите хора не отричат ​​болката или страданието, което изпитват; по-скоро те запазват чувството за позитивност, което им помага да преодолеят негативните ефекти от ситуацията. Всъщност някои хора са в състояние да гледат на трудни времена с оптимизъм и надежда, знаейки, че техните трудности ще доведат до лично израстване и разширен поглед върху живота.

Изразете емоциите си!

Много хора се страхуват да изразят силни емоции, защото се страхуват да загубят контрол. Това упражнение всъщност може да ви помогне да “притежавате” емоциите си и да се научите как да ги изразявате по безопасен и здравословен начин.

Започнете, като идентифицирате какво чувствате в момента.

Изричайте това, което чувствате на глас, като използвате езика на „аз“. Например: “Чувствам се ядосан, тъжен, уплашен.” – Притежавайте емоциите си.

Започнете с изразяване на емоциите си, когато сте сами. След като се почувствате по-удобно, го практикувайте с някой, с когото се чувствате комфортно да говорите.

Най-накрая започнете да практикувате в по-предизвикателни ситуации. Не забравяйте да не обвинявате другия човек и да бъдете отворени да чуете неговия опит. 

Поемете въздух и давайте смело напред!

Вдишайте бавно, поемайки светлина, любов и лечебна енергия. Почувствайте как ставате по-ярки, докато се изпълвате със светлина и радост.

Издишайте напълно, освобождавайки всички негативни състояния или чувства. Може да си го представите като тъмнина или мъгла. Ако изпитвате гняв, страх или тъга, издишайте ги. Ако имате напрежение, тревоги или притеснения, освободете ги, докато издишвате.

[blog_posts style=”push” columns=”3″ columns__md=”1″ ids=”5492,6914,4285,5945″ badge_style=”circle-inside” image_height=”75%”] [ux_products equalize_box=”true” ids=”3975,2177,2191,628,2195″]
Elena Iltcheva

Elena Iltcheva

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Гарантирана сигурност чрез reCAPTCHA и Google.Политиката за поверителност и Условията за ползване се прилагат.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Харесваш статиите ни? Абонирай се!

Абонирайки се ще получавате известия за нашите последни публикации!

Безплатни доставки

На всички поръчки над 100.00 лева

Връщане спрямо ЗЗП

При проблем ще върнем пратката Ви

Високо качество

Предлагаме само качествени продукти

100% Сигурност на данните

Грижим се за Вашите лични данни