10 ранни признака на болестта Алцхаймер

Facebook
Telegram
Twitter
WhatsApp

Добре дошли!

Екипът на Здравитал Ви пожелава приятно четене. Разглеждайте ежедневно нови здравни публикации.

Загубата на памет, която нарушава ежедневието ви, може да е симптом на Алцхаймер или друга деменция. Болестта на Алцхаймер е мозъчно заболяване, което причинява бавен спад в паметта, мисленето и уменията за разсъждение. Има 10 предупредителни признака и симптома. Ако забележите някой от тях, не ги пренебрегвайте.

1. Загуба на памет, която нарушава ежедневието ви

Един от най-честите признаци на болестта на Алцхаймер, особено в ранен стадий, е забравянето на наскоро научената информация. Други включват забравяне на важни дати или събития, задаване на едни и същи въпроси отново и отново и все по-голяма нужда да разчитате на помощни средства за памет (напр. бележки за напомняне или електронни устройства) или членове на семейството за неща, с които са се справяли сами.

Каква е типичната промяна, свързана с възрастта?
Понякога забравяте имена или срещи.

2. Предизвикателства при планирането или решаването на проблеми

Някои хора, живеещи с деменция, могат да изпитат промени в способността си да развиват и следват план или да работят с числа. Те може да имат проблеми със следването на позната рецепта или следенето на месечните сметки. Може да имат затруднения с концентрацията и да им отнеме много повече време, за да направят нещата, отколкото преди.

Каква е типичната промяна, свързана с възрастта?
Правите случайни грешки при управление на финанси или домакински сметки.

3. Трудност при изпълнение на познати задачи

Хората с болестта на Алцхаймер често се затрудняват да изпълняват ежедневни задачи. Понякога може да имат проблеми с шофирането до познато място, организирането на списък с хранителни стоки или запомнянето на правилата на любима игра.

Каква е типичната промяна, свързана с възрастта?
От време на време се нуждаете от помощ, за да използвате настройките на микровълновата печка или да запишете телевизионно предаване.

4. Коя дата сме днес?

Хората, живеещи с болестта на Алцхаймер, могат да загубят представа за датите, сезоните и хода на времето. Може да имат проблеми с разбирането на нещо на пръв поглед елементарно. Понякога може да забравят къде се намират или как са стигнали там.

Каква е типичната промяна, свързана с възрастта?
Обърквате се за деня от седмицата, но по-късно се сещам.

5. Промяна в остротата на зрението

За някои хора проблемите със зрението са признак на болестта на Алцхаймер. Това може да доведе до затруднения с баланса или проблеми с четенето. Те могат също да имат проблеми с преценката на разстоянието и определянето на цвят или контраст, което причинява проблеми с шофирането.

Каква е типичната промяна, свързана с възрастта?
Промени в зрението, свързани с катаракта.

6. Нови проблеми с думите при говорене или писане

Хората, живеещи с болестта на Алцхаймер, може да имат проблеми със следенето или присъединяването към разговор. Те може да спрат по средата на разговора и да нямат представа как да продължат или да се повторят. Може да се борят с речника, да имат проблеми с назоваването на познат обект или да използват грешно име (напр. да наричат ​​”дистанционно”- “зариадно”).

Каква е типичната промяна, свързана с възрастта?
Проблеми с намирането на правилната дума.

7. Поставяне на неща на необичайни места

Човек, който живее с болестта на Алцхаймер, може да поставя разни неща на необичайни места. Той може да загуби неща и да не успее да се върне по стъпките си, за да ги намери отново. Той или тя може да обвини другите в кражба, особено с напредването на болестта.

Каква е типичната промяна, свързана с възрастта?
Погрешно поставяне на нещата от време на време и проследяване на стъпките, за да ги намерите.

8. Намалена или лоша преценка

Хората, при които се развива тази болест, могат да претърпят промени в преценката или вземането на решения. Например, те могат да имат лоша преценка, когато се занимават с пари или да обръщат по-малко внимание на хигиената си.

Каква е типичната промяна, свързана с възрастта?
Вземане на лоши решения или пренебрегване на неотложни задачи.

9. Дистанциране от работа или социални дейности

Лице, което живее с болестта на Алцхаймер, може да изпита промени в способността си да поддържа или да следи разговор. В резултат на това той или тя може да се оттегли от хобита, социални дейности или други ангажименти. 

Каква е типичната промяна, свързана с възрастта?
Понякога се чувствате незаинтересовани от семейството или социалните задължения.

10. Промени в настроението и личността

Хората, живеещи с болестта на Алцхаймер, могат да изпитат промени в настроението и личността. Те могат да станат объркани, подозрителни, депресирани, уплашени или тревожни. Те могат лесно да се разстроят у дома, с приятели или когато са извън зоната си на комфорт.

Каква е типичната промяна, свързана с възрастта?
Проява на раздразнителност, когато рутината е нарушена.

Ранното диагностициране е важно!

Ако забележите един или повече признаци у себе си или друг човек, може да е трудно да знаете какво да правите. Естествено е да се чувствате несигурни или нервни относно обсъждането на тези промени с другите. Това обаче са значителни опасения за здравето, които трябва да бъдат оценени от лекар и е важно да предприемете действия, за да разберете какво се случва.

Профилактиката е най-доброто лечение! – доверете се на природата с продуктите на Здравитал!

[blog_posts style=”push” columns=”3″ columns__md=”1″ ids=”6763,6757,2576″ badge_style=”circle-inside” image_height=”75%”] [ux_products equalize_box=”true” ids=”4017,2189,2416,2470,2177″]
Elena Iltcheva

Elena Iltcheva

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Гарантирана сигурност чрез reCAPTCHA и Google.Политиката за поверителност и Условията за ползване се прилагат.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Харесваш статиите ни? Абонирай се!

Абонирайки се ще получавате известия за нашите последни публикации!

Безплатни доставки

На всички поръчки над 100.00 лева

Връщане спрямо ЗЗП

При проблем ще върнем пратката Ви

Високо качество

Предлагаме само качествени продукти

100% Сигурност на данните

Грижим се за Вашите лични данни