Витамини от В-групата – как влияят на косата

Facebook
Telegram
Twitter
WhatsApp

Добре дошли!

Екипът на Здравитал Ви пожелава приятно четене. Разглеждайте ежедневно нови здравни публикации.

Комплексът от витамин В включва осем водноразтворими витаминни вещества – тиамин (В1), рибофлавин (В2), ниацин (В3), пантотенова киселина (В5), витамин В6, биотин (В7), фолиева киселина и витамин В12 – които подпомагат клетъчния метаболизъм.

Препоръчителните дневни дози от тези витамини могат да бъдат постигнати чрез балансирана диета и регулярен прием на висококачествени хранителни добавки, с изключение на биотина, който е единственият витамин В, произвеждан от тялото.

Само дефицитите на рибофлавин, биотин, фолиева киселина и витамин В12 са свързани с косопада. Витамин В2 (рибофлавин) е компонент на два важни коензима: флавин мононуклеотид (FMN) и флавин аденин динуклеотид (FAD). FMN и FAD представляват 90% от хранителния рибофлавин и двете играят роля в клетъчното развитие и функция, метаболизма и производството на енергия. Тялото съхранява само малки количества рибофлавин в черния дроб, сърцето и бъбреците. Дефицитът на рибофлавин – макар и изключително рядък, може да причини загуба на коса.

Витамин В7 – част от В-групата

Витамин В7 (биотин или витамин Н) е кофактор за пет карбоксилази. Те катализират стъпки в метаболизма на мастни киселини, глюкоза и аминокиселини. Биотинът също играе роля в модификацията на хистони, клетъчното сигнализиране и генната регулация. Повечето диетичен биотин се намира в протеина. Диетичният протеин трябва да се разгради до свободен биотин, който след това се съхранява в тънките черва и черния дроб. Адекватният прием на биотин за възрастни е 30 mg/ден.

Биотин – част от В-групата

Никога не е докладван тежък дефицит на биотин при здрави индивиди, които се хранят балансирано. Въпреки че няма горна граница за прием на биотин, тъй като няма доказателства за токсичност на биотин, високият прием на биотин може да причини фалшиво високи или фалшиво ниски резултати от лабораторните тестове.

Наличието на биотин всъщност може да попречи на тестове, които използват биотин-стрептавидин технология. Взаимодействието между биотин и стрептавидин се използва като основа за много имуноанализи, базирани на биотин. Тези имуноанализи са уязвими на интерференция, когато се използват за анализ на проба, която съдържа биотин.

Екзогенният биотин в пробата се конкурира с биотинилирани реагенти за местата на свързване на стрептавидиновите реагенти, създавайки фалшиво положителни или фалшиво отрицателни резултати. Интерференция на биотин в имуноанализите на биотин-стрептавидин е описана в проби от пациенти за тироид-стимулиращ хормон, свободен трийодтиронин (FT3), свободен тироксин (FT4), паратироиден хормон, естрадиол, тестостерон, прогестерон, дехидроепиандростерон сулфат, витамин В12, простата- специфичен антиген, лутеинизиращ хормон и фоликулостимулиращ хормон.

Дефицит на Биотин – В-групата

Дефицитът на биотин може да бъде генетичен или придобит. Генетичните причини за дефицит на биотин могат да бъдат неонатални или инфантилни. Неонаталният тип е животозастрашаващо състояние, което се проявява през първите 6 седмици от живота и се дължи на дефицит на холокарбоксилазен ензим. Обикновено се проявява с тежък дерматит и алопеция, където има загуба на велус и терминално окосмяване по скалпа; веждите, миглите и лануго космите също могат да отсъстват.

Детската форма на дефицит на биотин се появява след 3 месеца от раждането и се дължи на липса на ензима, наречен биотинидаза. При тази форма окосмяването на скалпа, веждите и миглите е рядко или напълно липсва.

Придобитият дефицит на биотин може да се дължи на повишена консумация на сурови яйца. При това частиците на авидин се прикрепят към биотина и инхибират абсорбцията му в червата. В сварените яйца частиците авидин се унищожават. Други причини за придобития дефицит на биотин включват състояния на малабсорбция, алкохолизъм, бременност, продължителна употреба на антибиотици. Те прекъсват нормалната флора, лекарства като валпроева киселина и прием на изотретиноин. Гореспоменатите лекарства пречат на биотинидазната активност.

Дефицит на биотин при бременни жени – част от В-групата

Данните сочат, че 50% от бременните жени имат дефицит на биотин. Докато признаците на дефицит на биотин включват загуба на коса, кожни обриви и чупливи нокти, ефикасността на биотина в добавките за коса, кожа и нокти като средство за лечение на тези състояния не се подкрепя в мащабни проучвания. Всъщност са използвани само доклади за случаи, за да се оправдае използването на биотинови добавки за растеж на косата. Тези доклади за случаи са при деца и установяват, че 3–5 mg биотин дневно могат да подобрят здравето на косата след 3–4 месеца при деца със синдром на нечесваема коса.

Скорошна статия, оценяваща биотина и неговия ефект върху човешката коса, откри 18 съобщени случая на употреба на биотин върху косата и ноктите. В десет от тези 18 случая е имало генетична причина за дефицит на биотин; останалите осем пациенти са имали алопеция (косопад), която е била подобрена, след като са приемали добавки с биотин. Имало е и три случая на синдром на нечесана коса, три случая на синдром на чупливи нокти, един случай на алопеция поради прием на валпроева киселина и един случай на бебе на хранителна добавка без биотин. Всички от тези 18 пациенти са имали основни причини за дефицит на биотин и след като са били лекувани с биотинова добавка, са показали клинично подобрение.

Изследователи в друго проучване изследват серумното ниво на биотин при 541 жени участници, оплакващи се от окапване на косата (възрастов диапазон 9-92 години). Ниски нива на биотин ( 100 ng/L) са открити при 38% от тези субекти. От тези 38% с дефицит на биотин

Дефицит на Фолиева киселина – В12 – част от В-групата

Дефицитът на фолиева киселина може да причини промени в косата, кожата и ноктите. Витамин В12 е необходим за синтеза на ДНК, неврологичната функция и образуването на червени кръвни клетки. Активните форми на В12 се наричат метилкобаламин и 5-деоксиаденозилкобаламин. Витамин В12 е кофактор на метионин синтезата и по този начин влияе върху синтеза на близо 100 субстрата, включително ДНК, РНК и протеини. Препоръчителната хранителна добавка на витамин В12 е 2,4 mcg за възрастни. Няма установена горна граница за прием на витамин В12. Ролята на фолиевата киселина и витамин В12 в производството на нуклеинова киселина показват, че те могат да играят роля в силно пролиферативния космен фоликул.

Как да избегенем дефицита на витамини от В-групата?

Ние бихме препоръчали да приемате добавки или да увеличите приема на определени храни, които съдържат целевия витамин. Възрастните хора, бременните жени и хората с определени здравословни проблеми са по-склонни да имат дефицит на витамин В.

Това беше третата статия от рубриката ни “Красива и здрава коса”. До края на седмицата детайлно ще разгледаме влиянието на всеки един важен за косата микроелемент!

Не пропускайте и да се възползвате от промокода: NOVOPHANE, който ви дава възможност да поръчате капсулите против косопад Новофан/Novophane с безплатна доставка тук! Период на кампанията: 24.01-30.01.2022г.

[blog_posts style=”bounce” type=”slider-full” ids=”6602,5105″ badge_style=”square” image_height=”75%”] [ux_products ids=”2205,2175,2177,2189″]
Elena Iltcheva

Elena Iltcheva

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Гарантирана сигурност чрез reCAPTCHA и Google.Политиката за поверителност и Условията за ползване се прилагат.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Харесваш статиите ни? Абонирай се!

Абонирайки се ще получавате известия за нашите последни публикации!

Безплатни доставки

На всички поръчки над 100.00 лева

Връщане спрямо ЗЗП

При проблем ще върнем пратката Ви

Високо качество

Предлагаме само качествени продукти

100% Сигурност на данните

Грижим се за Вашите лични данни