След коронавирус развиваме склонност към инфекции

Facebook
Telegram
Twitter
WhatsApp

Добре дошли!

Екипът на Здравитал Ви пожелава приятно четене. Разглеждайте ежедневно нови здравни публикации.

След антибиотично лечение от коронавирус развиваме склонност към бактериални инфекции

Проф. Ботев

„В периода на размножаване на вируса е добре да се дават противовирусни лекарства“, това заяви проф. д-р Чавдар Ботев, хематолог и първи в света специалист по ковид заболявания, който беше гост в предаването „Академия Здравитал“ с водещ проф. д-р Христо Деянов ДМ.. По думите му у нас все още лечението не е приравнено с европейското. Той допълни, че едва 6% от болните с коронавирус трябва да използват антибиотици. „Когато давате антибиотици на пациент трябва да имате предвид, че той може да предизвика увреждане на черния дроб и бъбреците, а дозата понякога може да бъде дори токсична. Всеки, който е пил антибиотици ще боледува от всякакъв тип бактериални заболявания“, категоричен беше проф. Ботев.

Липсващото звено у нас е диагностика

Категоричен беше хематологът. „За мен е необяснимо, защо след като най-значимите лекари се разписаха над това твърдение, в момента в общия план за лечение на коронавирус е заложено антибиотичното лечение. Това неправилно лечение ще доведе до това, че хората ще са осакатени“, категоричен беше проф. Ботев.

„Тестовете за установяване на коронавирус, които се продават в аптеките, всъщност не улавят „Омикрон“. По думите на Ботев ваксините вече се поставят през 3 месеца, тъй като според специалистите след 4 месец антителата са значително намалели и ефективността на ваксината отслабва.

На въпроса до колко маските ни предпазват от заболяването проф. Ботев е заяви, че у нас имаме най-високо защитните маски – тези със съдържание на  активен въглен от кайсия. „За два месеца е ефективна маската, може да се пере и осигурява близо 100% защита“, категоричен беше проф. Ботев.

Зелените сертификати са световна тенденция породена вероятно от икономически причини, но не вършат особено работа в България. Трябва обаче да гледаме как действат в света и да следваме техния пример

„Ваксините са създадени да пазят вътрешни органи, но не предпазват горните дихателни пътища – лигавицата, което позволява заразяване. Когато се ваксинирате може да носите вируса, но да не развиете заболяването. Лошото обаче е, че ваксините действат 6 месеца, но у нас получавате сертификат за 12 месеца“, допълни още.

Според проф. д-р Чавдар Ботев ваксинацията трябва да бъде премерена, защото коронавируса уврежда органите и може да нанесе сериозни последствия на пациенти с съпътстващи заболявания, същото се случва, когато се реваксинират хора прекалено често. „В някои страни медици, които бяха преболедували заболяването и ги принудиха да се вксинират два месеца след прекаран коронавирус направиха много неприятни тромбози“, допълни още проф. Ботев. По думите му ваксинацията спомага за по-леко прекарване на заболяването, но поставянето на втора или трета доза при лица с компрометиран имунитет по-рано от 5 месеца, може да нанесе сериозни последици върху тяхното здраве.

Трябва да се направи нова ваксина, за да сме напълно защитени от новия вариант на коронавируса

По думите му новият коронавирус е мутирал над 15 пъти. Проф. Чавдар Ботев беше категоричен, че тези, които нямат никакви антитела и са прекарали заболяването или са с тежък имунен дефицит и след ваксинация нямат никакви антитела. „В момента се правят само антитела, а има хора, които просто не могат да образуват антитела, дори и да са ваксинирани. Имуносупресираните болни трябва да преценяваме има ли смисъл да ги правим с този имунитет или да им дадем пасивен имунитет. Ако се направят имуноглобулини от преболедували хора и им се влеят те ще ги предпазят по прекрасен начин. Същата тази плазма може да се използва за защита от „Омикрон“, допълни още специалистът.

„Имаме три вида тромбози при това заболяване, повечето хора знаят само един вид от тромбозите, но се проявяват други видове, за които никой нищо не разбира, защото специалистите следят познатото развитие на тромбози“, каза още проф. Ботев.

Според специалиста коронавируса е заболяване, което започва леко, но може да се развие сериозно. Той подчерта, че тези с диабет и сърдечни заболявания попадат в рисковата група, които трябва да приемат антивирусни медикаменти, когато заболяването започне да се развива тежко. Според проф. Ботев у нас има необходимите медикаменти, които могат значително да намалят развитието на заболяването. Според Чавдар Ботев има уреди в някои от българските болници, които откриват вирусонеутрализиращи антитела. При образуването им те унищожават вируса и тогава се получава влошаването, което може да се третира с кортикостероиди.

Комплемент е друг вид коагулация, пак се запушват съдовете и се получават един вид мрежички в самите съдове, наподобява химулитикоремичен синдром

„Видях хора, които са прекарали заболяването преди години и антителата все още са налични. Нашата медицина създаде много имунокомпрометирани болни, при които заболяването мутира и продължава да се развива“, допълни още той.

Според специалиста по коронавирус заболявания в нашата медицина значително трябва да се промени лечението на заболяването. Той заяви, че вдигането на 1 градус температура спомага за унищожаване и преборване на заболяването, а лечението с парацетамол не е необходимо. „Хората, които са с 40 градуса температура може да получат ремисии, при които могат да се унищожат заболяванията, но пациентите понасят температурата трудно. Хората у нас са интубирани неправилно“, беше категоричен проф. Ботев. По думите му в интензивните отделения кислорода не минава през вода, което нанася допълнително усложнения за пациентите, които се неглижират от някои медици.

[blog_posts style=”push” columns=”3″ columns__md=”1″ ids=”5173,6513,5854,5428,5440″ badge_style=”circle-inside” image_height=”75%”] [ux_products orderby=”sales” show=”onsale”]
Elena Iltcheva

Elena Iltcheva

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Гарантирана сигурност чрез reCAPTCHA и Google.Политиката за поверителност и Условията за ползване се прилагат.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Харесваш статиите ни? Абонирай се!

Абонирайки се ще получавате известия за нашите последни публикации!

Безплатни доставки

На всички поръчки над 100.00 лева

Връщане спрямо ЗЗП

При проблем ще върнем пратката Ви

Високо качество

Предлагаме само качествени продукти

100% Сигурност на данните

Грижим се за Вашите лични данни