“Академия Здравитал” – 07.12.2021 – За болките в гърба

Facebook
Telegram
Twitter
WhatsApp

Добре дошли!

Екипът на Здравитал Ви пожелава приятно четене. Разглеждайте ежедневно нови здравни публикации.

Скъпи читатели на сайта „Zdravital.bg”, най-после дойде и зимният сезон. Времето започна да застудява чувствително, а с това се засилиха и проблемите, свързани с опорно-двигателната система. Точно затова предаването, излъчено на 07.12, е посветено на миниинвазивното лечение на проблеми в гръбначните прешлени. Гост в „Академия Здравитал“ беше доц. д-р Васил Каракостов. Той е специалист по неврохирургия в университетска многопрофилна болница „Свети Иван Рилски“ – гр. София. Основният акцент в събеседването падна върху болките в гърба, които най-често се дължат на изменения в прешлените на гърба.

Сред основните дейности, с които специалистът се занимава, са: неврохирургия и микроневрохирургия; гръбначна хирургия и гръбначна микроневрохирургия; минимално инвазивна неврохирургия; стереотаксична неврохирургия и др.

„Дегенеративните заболявания, тоест измененията на гръбнака, са много.”

Woman with pinched nerve on poster illustration

“Има една структура, която представлява основата, върху нея са изградени много компоненти – целия торс, гръдния кош, корема, таза. В областта на гърба и гърдите има 12 гръдни прешлена. Тази структура има 2 взаимно противоположни функции. От една страна тя трябва да е абсолютно стабилна, за да осигури комфорт на всички органи, които крепи. Това крепене става чрез ребрата в гръдния кош, чрез тазовото дъно и мускулатурата в коремната кухина. От друга страна обаче структурата трябва да е мобилна и подвижна – например при навеждане на човек“ – това заяви Васил Каракостов.

Организмът на човек има S-образна форма. Той е като един голям амортисьор, който в следствие на изправения стоеж, е създал две кривини. Те взаимно се неутрализират, така че в човешкото тяло да има абсолютен баланс.

Често се наблюдава една фамилност при дегенеративните заболявания. Тоест много хора в една фамилия да имат общ вид физически неразположения.

Гръбнакът е като една колона, като една основа на сграда. Около него за изградени всички останали органи.

Съществуват две основни теории. С тях най-често се свързват причините за заболявания на изследваната област. Първата акцентира върху естественото стареене на органите, изграждащи гръбнака. Тогава костите стават не толкова здрави, а хрущялните пластини, които дават подживност и гъвкавост, се изсушават. Точно този процес прави организма на човек уязвим при различни видове натоварвания.

Втората теория е свързана с начина на хранене. Организмът има нужда от разнообразна храна, но в органичено количество – да има една умереност. Не бива да се прекалява с полуфабрикатите като различните колбаси или т.нар. „обработени меса“.

Потрузия и дискова херния

Втората част на предаването се насочи по-специализирано към протрузията и дисковата херния. При протрузията е наблюдавано деформиране на междупрешлен диск и образуване на издатина. Дисковата херния може да се образува между всеки два прешлена на гръбначния стълб. При нейното наличие част от пулпозното ядро излиза извън влакната на фиброзния пръстен и създава проблеми, докосва се коренчето на нерва. Това довежда до болка, скованост или слабост в ръката или крака. Симптоматиката при наличие на дискова протрузия (ранен стадиий на дискова херния) се свързва с голям дискомфорт в областта най-често на кръста. Сред основните причини за появата на дискова херния са: тютюнопушене, постоянно шофиране, падане, преобръщане, наднормено тегло и др

Има две съвременни изследвания за причината за появата на силни болки: Магнитен резонанс и компютърна томография

Тези изследвания могат да покажат в различна степен анатомичните структури и вида на дисковата херния, нервните коренчета и гръбначния стълб.

Доцент Васил Каракостов представи за аудиторията на „Академия Здравитал“ важна статистика, според която:

“Около 5% от хората с болки в кръста и други области на тялото се нуждаят от оперативна намеса”

При по-младите хора, които имат симптоматика на дисковата херния, основната причина затова е начинът на живот. Ако човек в ежедневието си не се движи правилно, застоява се на едно място, не спортува достатъчно, то това предразполага за подобен вид здравословни проблеми.

Карането на велоаргометър създава вътрешен мускулен корсет около гръбнака, помага на влакната да се кръвоснабдят и заздравят със съединителна тъкан

Orthopedic specialist assisting old patient with leg joint injury for physiotherapy. Chiropractor doing physical exercise to relieve pressure on muscle for recovery and healthcare

Чрез необходимите кинезетерапевтични движение, рехабилитация и масажи, може да се избегне оперативна намеса, свързана с дисковата херния.

За зрителите на предаването бяха обяснени едни от миниинвазивните процедури, които се прилагат при счупване на прешлен. Става въпрос за вертеброластика и кифопластика.

Вертебропластиката е хирургична процедура. Извършва се с цел укрепване на увреденото тяло на гръбнака чрез въвеждане на костен цимент. Костният цимент от своя страна се слага в гръбначното тяло чрез специална игла. Всичко това се следи, посредством рентгенови лъчи. В повечето случаи тази операция се извършва с компресионни фрактури на прешлените, които не се усложняват от компресия на нервните структури. Този вид фрактура най-често се среща при остеопороза, хемангиома, травматично увреждане на гърба, метастази в прешлените и други тумори на гръбначния стълб.

Кифопластиката е минимално инвазивна перкутанна интервенция. Благодарение на кифопластиката може да бъде възстановена и коригирана височината на гръбначния стълб.

В заключение

В заключение на много ползотворната дискусия, специалистите в студиото се обединиха около следната максима:

„ДВИЖЕНИЕТО Е ЖИВОТ И ЖИВОТЪТ Е ЕДНО ДВИЖЕНИЕ“.


Трибор Гама

Здравитал Трибор Гама 50% Бабини Зъби, 30% Жълт Кантарион и 20% Джинджифил

Водният извлек е съставен от 50% Бабини Зъби, 30% Жълт Кантарион и 20% Джинджифил. Трибор Гама дължи действието си на иновативната формула разработена от екипа на Здравитал. Тази превъзходна комбинация от висококачествени билки за проблеми на сърдечно-съдовата, храносмилателната и нервната системи, както и за борба с болки от различен произход.

  • Намалява стреса, укрепва нервната система и повишава общия тонус на организма
  • Ограничава болки от различен произход
  • Оказва благоприятен  ефект при дискова херния и дископатия
  • Предпазва простатата
  • Намалява нивата на холестерола
  • Полезен при борба с килограмите
Elena Iltcheva

Elena Iltcheva

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Гарантирана сигурност чрез reCAPTCHA и Google.Политиката за поверителност и Условията за ползване се прилагат.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Харесваш статиите ни? Абонирай се!

Абонирайки се ще получавате известия за нашите последни публикации!

Безплатни доставки

На всички поръчки над 100.00 лева

Връщане спрямо ЗЗП

При проблем ще върнем пратката Ви

Високо качество

Предлагаме само качествени продукти

100% Сигурност на данните

Грижим се за Вашите лични данни