„Ракът на простатата е най-честият рак при мъжа“

Facebook
Telegram
Twitter
WhatsApp

Добре дошли!

Екипът на Здравитал Ви пожелава приятно четене. Разглеждайте ежедневно нови здравни публикации.

В месецът на мъжкото здраве урологът д-р Васил Василев гостува в предаването „Академия Здравитал“, с водещ проф. Христо Деянов, за да призове мъжете да проследяват здравето на простатата си. Той заяви, че често ракът на простатата не проявява симптоми, което води до не навременно установяване на заболяването. Ректалното туширане и туморния маркер са основните методи за откриване на заболяването.

В месец ноември се провежда кампания, в която популярни личности запознават мъжете със заболяванията на простатата

Тя призовават към превенция на урологичните заболявания и ранна диагностика. Урологичните изследвания са неприятни за мъжете и именно неприятното усещане отблъсква пациентите. По думите на д-р Василев все по-често мъжете го питат няма ли различни от ректалното туширане методи за установяване на заболяването.

„Ракът на простатата като твърдост е много по-различен от нормалната тъкан на простатата, усеща се като кост. Ехографията като изследване няма как да усети твърдостта на тъканта. Все още няма тъканен уред, с който да се направи изследване на простатата, което от своя страна е предпоставка за анално изследване, чрез напипване на простатата, което се извършва от лекуващия лекар“, заяви урологът. Той допълни, че макар и неприятно, изследването на простатата спасява животи, тъй като чрез него може да се установи по-рано наличието на тумори, които навременно да бъдат отстранени.

„Ракът на простатата е най-честият рак при мъжа“

Той променя специфичността на клетките. Онкологичното заболяване предизвиква възли, които се втвърдяват и спомагат за откриването на заболяването. Ранната диагностика спомага за намаляване вероятността от развитие на метастази.

Д-р Василев опроверга част от митовете за установяване на туморни заболявания. Калцификатите, открити в простатната жлеза, не означават категорично наличие на рак, като те не са предпоставка за образуване на тумори. Калцификатите или т.нар. Камъни в простатната жлеза са белег на прекарана инфекция и се среща много често при мъжете при преглед чрез ехография. Чрез калцификатите организма се опитва да се изчисти от прекараната инфекция или заболяване.

Рутинната фюжън биопсия е едно от най-прецизните изследвания за образна диагностика на простатни заболявания

Чрез това изследване много по-лесно може да се установят съмнителните участъци в простатата, с което лесно се установяват заболяванията. Д-р Василев разкри, че Александровска болница разполага с технологията за провеждане на биопсията.Тя се покрива частично от Здравна каса и увери зрителите, че изследването няма да затрудни финансово пациентите.

Д-р Василев разкри как протича подобен тип изследване на простатната жлеза. По думите му, за да се стигне до преглед чрез фюжън биопсия трябва пациентът да премине през ядреномагнитен резонанс. Самата биопсия от своя страна е преглед, който се състои от няколко убождания на простатата, чрез което се установява кои са проблемните зони в простатната жлеза. Само така специалистите могат да получат ясна картина представяща здравното състояние на пациентите.

„Пациентите могат да си направят ядреномагнитен резонанс на всички органи“

Заяви д-р Василев, за установяване на каквито и да е заболявания. Той допълни, че Александровска болница разполага с петскенер, който установява до каква степен се е развил ракът на простатата, кои органи засяга и как се развива.

„Около 300 лв в рамките на един ден може да се направи диагностика чрез ядреномагнитен резонанс за развитие на туморни процеси. Ядреномагнитния резонанс можем да го сравним с един супер модерен телевизор. Той дава ясен образ на състоянието на пациента“, заяви Василев.

Той допълни, че чрез подобно изследване може да се установят тумори от 2 мм. Тумори до 1 мм могат да не покажат високо наличие на туморни маркери в организма, а самият тумор по-рядко проявява метастази.

„Ракът на простатата в над 90% от случаите не проявява симптоми. Именно затова провеждаме месецът на мъжкото здраве, за да насърчим пациентите над 50-годишна възраст за превенция от заболяването“, заяви в предаването „Академия Здравитал“ д-р Васил Василев.

В много редки случаи пациенти с ниски PSA стойности от изследванията имат наличие на тумори. „В много редки случаи раковите клетки, които са около 1-2 мм и все още не са предпоставка за развитие на метастази“, заяви д-р Василев. При наличие на установен тумор в простатата се извършват PSA изследвания, чрез които да установим, че сме овладели тумора. Преди да се премине към операция може да се извърши брахи терапия, метод за локално облъчване на раковия участък. Това е един вид лазерна операция, която е покрита от Здравна каса.

„Брахи терапията се използва за много малки и не напреднали стадии на рак. Терапията дава добри резултати при пациентите. При по-напреднали стадии, които се хващат по-рядко, поради липса на профилактика, се подхожда с оперативно лечение“, заяви д-р Василев. Единствената операция се нарича радикална простатектомия, която представлява отстраняване на цялата простата едновременно със семенните мехурчета и пикочния мехур. Извършва се чрез робота „Давинчи“, с който разполага Александровска болница.

„Ракът на простатата и хиперплазията са две коренно различни болести“

Заяви д-р Василев. Той допълни, че наличието на хиперплазията може да даде положителен резултат при PSA изследване, като над 4 пункта показва наличие на тумори в организма. Д-р Василев допълни, че извършване на общ PSA тест е напълно достатъчен за установяване на заболявания.

„Хормоналното лечение категорично забавя развитието на рак на простатата. Хормонотерапията действа едновременно и на костните метастази, като забавя развитието. Подобно лечение се препоръчва на по-възрастни пациенти“, каза в предаването „Академия Здравитал“ урологът д-р Васил Василев. „Ако имаме наличие на напреднал стадий на рак на простатата и приемаме тестостерон можем да ускорим развитието на туморите“, допълни още специалистът.

Василев допълни, че хормонотерапията премахва тестостерона от тялото и всички андрогени. В огромна част от случаите ракът спира да се развива и остава на едно ниво. Тази терапия е препоръчителна при възрастни мъже, с придружаващи заболявания, за които е опасно да се извършва оперативно лечение.

Кои са основните рискови фактори за рак на простатата?

„Генетичния момент е най-важен при установяване на рак на простатата. Профилактиката при хора с предпоставка за наследствено наличие на раково заболяване е препоръчително да започне при 40 – 45-годишна възраст“, категоричен беше урологът. Трудно може да се установи кои гени предпоставят за рак на простатата. „На този етап от развитието на медицината няма генетични изследвания, които да покажат ясно, кои са пациентите с предпоставка за рак на простатата“.

Затлъстяването, алкохолът, мазните храни и тютюнопушенето повишават риска от развитие на рак на простатата. „Калция е прекрасен йон, който върши огромна работа в тялото, който обаче носи риск освен от рак на простатата, но и от развитие на камъни в бъбреците“, допълни още д-р Василев.

В заключение

По думите на специалиста един здравословен начин на живот може да помогне за намаляване риска от развитие на тумори в простатната жлеза. Д-р Васил Василев призова всички мъже да се грижат за своето здраве, като извършват редовни прегледи при специалисти и се грижат добре за своето здраве.

[blog_posts type=”masonry” columns__md=”2″ depth=”1″ ids=”4959,5428,3703,5173″ image_height=”180px”] [ux_products equalize_box=”true” ids=”2356,2461,2193,626″]
Elena Iltcheva

Elena Iltcheva

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Гарантирана сигурност чрез reCAPTCHA и Google.Политиката за поверителност и Условията за ползване се прилагат.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Харесваш статиите ни? Абонирай се!

Абонирайки се ще получавате известия за нашите последни публикации!

Безплатни доставки

На всички поръчки над 100.00 лева

Връщане спрямо ЗЗП

При проблем ще върнем пратката Ви

Високо качество

Предлагаме само качествени продукти

100% Сигурност на данните

Грижим се за Вашите лични данни